Συνέχεια για την τοιχογραφία του Θεόφιλου στην Καρύνη
Γράφει ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής
Με αφορμή την χτεσινή ανάρτηση της αξιότιμης Dr Marguerite Johnson για την εγκαταλειμμένη τοιχογραφία του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που αργοσβήνει πάνω σ’ ένα παλιό ντουβάρι στη δροσόλουστη Καρύνη, ήθελα να προσθέσω μερικά σχόλια, που είχα κάνει και παλιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (28/1/2028), με αφορμή μια εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία που ανάρτησε στις 20/1/2018 στο χρονολόγιο του ο Χρήστος Παρασκευαΐδης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στο 1968 από την Αγάθ Μπαντς (Agathe Maria Bunz)1, Γερμανίδα φωτογράφο και ζωγράφο, που από το 1967 μέχρι το 1987 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και απαθανάτισε με το φακό της και το χρωστήρα της τοπία του νησιού μας. Δείχνει το κτίσμα με την τοιχογραφία του Θεόφιλου όπως ήταν τότε.

Όπως μου είχε πει ο φίλος Μάκης Παυλέλης, που ανέδειξε πρώτος το θέμα, όλες αυτές οι ζωγραφικές παραστάσεις του Θεόφιλου έχουν ως θέμα την ιστορία του Σουλίου (δείτε τις λεζάντες των φωτογραφιών για τη θεματολογία των επιμέρους εικόνων).
Επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη στην Αγιάσο (2003-2010) είχαν γίνει από την αρχαιολογική υπηρεσία εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών, οι οποίες σταμάτησαν λόγω έλλειψης πιστώσεων! Τότε κατασκευάστηκε και το προστατευτικό στέγαστρο που υφίσταται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση (τον Γενάρη του 2018) από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, για να συνεχιστούν αυτές οι εργασίες, θα έπρεπε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να προσληφθούν ειδικός συντηρητής τοιχογραφιών (που δεν διέθετε τότε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) και εργάτες. Πιστώσεις μπορούσαν να διατεθούν είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού είτε από άλλο φορέα (λ.χ. ΟΤΑ). Ο ειδικός συντηρητής, που θα προσλαμβανόταν, θα συνέτασσε μελέτη, που θα στελνόταν για έγκριση στην Αθήνα, και μετά την έγκρισή της θα αναλάμβανε και την εκτέλεση του έργου.



Δεν ξέρουμε αν ισχύουν και σήμερα τα παραπάνω. Ίσως είναι καιρός να ενδιαφερθεί και πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί η αδιαφορία και η εγκατάλειψη στη μανία του πανδαμάτορα χρόνου του έργου ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Λέσβιου λαϊκού καλλιτέχνη μάς προσβάλλει όλους!
