Συγκριτική Μελέτη της Μέτριας και Ελαφριάς Κλάδευσης στην Ελιά: Επιπτώσεις στην Παραγωγικότητα και τη Φυσιολογία των Δέντρων
Ελαιοκομία: Συγκριτική Αξιολόγηση της Μέτριας και Ελαφριάς Κλάδευσης στην Παραγωγικότητα και Φυσιολογία της Ελιάς
Η μέτρια κλάδευση των ελαιόδεντρων προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγική απόδοση όσο και στους φυσιολογικούς δείκτες των δέντρων σε σύγκριση με την ελαφριά κλάδευση. Αυτό προκύπτει από πειραματική έρευνα που διεξήχθη το 2023 στην κεντρική Ιταλία από ερευνητές του Τμήματος Αγροτικών, Τροφίμων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια και του Κέντρου Ερευνών Ελαιοκομίας και Εσπεριδοειδών του CREA στο Σπολέτο. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των επιπτώσεων δύο διαφορετικών εντάσεων κλάδευσης (μέτρια και ελαφριά) στη φυτοπαραγωγική συμπεριφορά και τη φυσιολογία ενηλίκων ελαιόδεντρων που καλλιεργούνται υπό ξηρικές συνθήκες (χωρίς άρδευση).
Μεθοδολογία και Παράμετροι Μελέτης
Η έρευνα εξέτασε τον όγκο της κόμης των δέντρων, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 10.000 m³/ha για την ελαφριά κλάδευση και στα 7.500 m³/ha για τη μέτρια κλάδευση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αξιολογήθηκαν πολλαπλοί φυσιολογικοί και παραγωγικοί δείκτες, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:
- Ανάπτυξη Βλαστών: Η μέτρια κλάδευση προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση των βλαστών σε σχέση με την ελαφριά κλάδευση.
- Φυσιολογία Φύλλων: Κατά τη θερινή περίοδο, τα φύλλα των δέντρων που υπέστησαν μέτρια κλάδευση παρουσίασαν υψηλότερες τιμές στους εξής δείκτες:
- Σχετικό Υδατικό Περιεχόμενο (Relative Water Content – RWC)
- Υδατικό Δυναμικό (Water Potential)
- Φωτοσυνθετική Δραστηριότητα
- Διαπνοή
- Στοματική Αγωγιμότητα σε σύγκριση με τα δέντρα που υπέστησαν ελαφριά κλάδευση.
- Παραγωγικές Παράμετροι: Κατά τη συγκομιδή, η μέτρια κλάδευση οδήγησε σε:
- Μεγαλύτερο μέσο βάρος καρπών
- Υψηλότερο λόγο σάρκας/πυρήνα
- Αυξημένο περιεχόμενο ελαίου
- Βραδύτερη χρωματική ωρίμανση και μείωση της σκληρότητας της σάρκας
- Χαμηλότερο λόγο αντίστασης αποκόλλησης/βάρος καρπού, λόγω του μεγαλύτερου βάρους των καρπών.
Παραγωγική Απόδοση
Τα δέντρα που υπέστησαν ελαφριά κλάδευση παρήγαγαν μεγαλύτερη ποσότητα ελαιοκάρπου σε όγκο, ωστόσο η διαφορά αυτή εξαλείφεται όταν η παραγωγή εκφράζεται σε ποσότητα ελαίου. Αντιθέτως, η μέτρια κλάδευση αύξησε την παραγωγική αποδοτικότητα των δέντρων, τόσο σε όρους ποσότητας ελαιοκάρπου όσο και ελαίου ανά μονάδα όγκου κόμης.
Συμπεράσματα
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, υπό τις συνθήκες της μελέτης, η ένταση της κλάδευσης επηρεάζει σημαντικά τόσο τη φυτοπαραγωγική συμπεριφορά όσο και τη φυσιολογία των ελαιόδεντρων. Ένας όγκος κόμης περίπου 7.500 m³/ha, που επιτυγχάνεται με μέτρια κλάδευση, φαίνεται να εξασφαλίζει τις βέλτιστες αποκρίσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα, την υδατική κατάσταση και τη λειτουργικότητα των φύλλων.
Μελλοντικές Κατευθύνσεις
Η συνέχιση της έρευνας κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των εφαρμοζόμενων πρακτικών κλάδευσης και των επιδράσεων διαφορετικών κλιματικών και εποχιακών συνθηκών.
Βιβλιογραφία
- Cinosi, N., Mazeh, M., Facchin, S.L., Marchionni, D., Rende, A., Lanini, A., Famiani, F. (2023). Συγκριτική αξιολόγηση δύο εντάσεων κλάδευσης: Επιπτώσεις στη φυτοπαραγωγική δραστηριότητα, την παραγωγή αφομοιωμάτων και τις υδατικές σχέσεις των ελαιόδεντρων. Τμήμα Αγροτικών, Τροφίμων και Περιβαλλοντικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Περούτζια.
- Rosati, A. (2023). Συμβούλιο Έρευνας για τη Γεωργία και την Ανάλυση της Αγροτικής Οικονομίας (CREA), Κέντρο Ερευνών Ελαιοκομίας, Οπωροκομίας και Εσπεριδοειδών, Σπολέτ
πηγη: https://olivonews.it/