750.000 ευρώ άμεσα για την Βρίσα από την Περιφέρεια
Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η ανοικτή σύσκεψη στα Βατερά της Λέσβου με θέμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
Στη συνάντηση που διοργανώθηκε από τους φορείς της περιοχής, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν κλήθηκαν οι 3 Βουλευτές του νησιού.
Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας με γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Καταστροφές, κ. Κώστας Καλαμποκίδης ανέπτυξε τις βασικές αρχές του σχεδίου ανασυγκρότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη Βρίσα, Βατερά και Σταυρό με την ονομασία “Βρισηίς”. Το σχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Αιγαίου (ρεπορταζ Δήμητρα Λαχουρή).
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος όπου αναφέρθηκε στην περιορισμένη χρηματοδότηση του Δήμου, στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος κατά τη διάρκεια της φωτιάς και τις πρώτες αποζημιώσεις που έχει καταβάλει σε επιχειρήσεις που είχαν ενεργό ρόλο τις κρίσιμες ημέρες. Καυτηρίασε το γεγονός ότι ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε αίτημα να κηρυχθεί η Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης την ίδια στιγμή υποβλήθηκε και αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρος ο Δήμος Μυτιλήνης αφήνοντας αιχμές ότι θα χρήματα της περιοχής θα καταλήξουν στο Δήμο Μυτιλήνης. Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση του κοινού και υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Προέδρου Βρίσας και του Περιφερειάρχη καθώς ο πρώτος επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια. Στην παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια έχει υποχρέωση να διαβιβάσει στην Κυβέρνηση τα αιτήματα "κήρυξης έκτακτης ανάγκης" από τους Δήμους και η τελική απόφαση είναι από το αρμόδιο Υπουργείο. Επομένως όσα λέγονται και γράφονται για ευθύνες της Περιφέρειας δεν ευσταθούν και μόνο δόλο έχουν.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανέφερε ότι η Περιφέρεια ήδη έχει εκπονήσει τεχνικό δελτίο για έργα - παρεμβάσεις στην περιοχή ύψους 5.000.000 ευρώ και αναμένει την έγκριση χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση. Άγνωστο πότε θα γίνει και αν θα γίνει. Επειδή όμως ο χρόνος τρέχει και έρχεται χειμώνας η Περιφέρεια από το δικό της προϋπολογισμό θα διαθέσει άμεσα το ποσό των 750.000 ευρώ για έργα άμεσης ανάγκης που αφορούν υποδομές και την αντιπλημμυρική προστασία. Τέλος ο Περιφερειάρχης μετά από πρόταση δεσμεύτηκε να τρέξει τις ενέργειες για την επικαιροποίηση της μελέτης για το φράγμα της Λαγκάδας.
Αξίζει να τονιστεί ότι τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δέχθηκαν άδικες επιθέσεις από παρευρισκόμενους στη συνάντηση που προέταξαν το προσωπικό τους πρόβλημα... Η οργισμένη κυρία που διέκοψε τον Περιφερειάρχη επειδή η Περιφέρεια άργησε να καθαρίσει τον χείμαρρο δίπλα στο σπίτι της ( σε περιοχή Natura, σε σύνολο 1.800 χειμάρρων) , αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής κατά του Δημάρχου επειδή η Υπηρεσία Δόμησης καθυστερεί να εκδώσει την άδεια για το σπίτι του χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο μηχανικός τους έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, άλλος κάτοικος που ανακάλυψε σκάνδαλο 200 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου που αφορά σε προμήθεια τροφίμων σε κάτοικο του Λισβορίου, επιχειρηματίες κατά του Δήμου επειδή άλλες επιχειρήσεις πήραν χρήματα...
Δυστυχώς στη συνάντηση έγινε ορατή η παθογένεια που υπάρχει και στο νησί μας. Το ατομικό και η σκέψη "εγώ ελπίζω να τη βολέψω" προέχει απέναντι στην κοινή προσπάθεια. Ακόμη και η άρση της επικινδυνότητας του οικισμού της Βρίσας συνδέθηκε από ομιλητές λανθασμένα με την επιδότηση ενοικίου ή πως 2-3 κτίσματα κρατάνε όμηρη όλη τη Βρίσα.
Η Δημοτική Σύμβουλος Χρυσούλα Ζωγράφου ίσως έκανε την πιο συγκλονιστική τοποθέτηση. Μίλησε μόνο δύο λεπτά και με τον τρόπο της τα είπε όλα. "Απουσιάζει η ψυχή" είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Δημάρχου και Περιφερειαρχή. Το δικό της μήνυμα ήταν ότι Δήμος και Περιφέρεια οχυρώνονται πίσω από το γράμμα του Νόμου και μένουν στο "αυτό δεν γίνεται" χωρίς να μπαίνουν σε λογική διεκδικήσεων.
Ανάλογη και η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου και πρώην Δημάρχου Πολιχνίτου Γιάννη Συκάς που τόνισε ότι "η βάρκα είναι κοινή και αν βουλιάξουμε θα βουλιάξουμε όλοι μάζι".
Συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων κατέθεσε ο Γεωγράφος Ραφαήλ Παλαιοπάνης. Προτάσεις που αφορούν την θωράκιση της περιοχής και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Το σύνολο των προτάσεων θα συγκεντρωθεί στο νέο υπόμνημα των φορέων της περιοχής.
Πέντε χρόνια μετά το σεισμό και λίγες εβδομάδες μετά τη φωτιά η απογοήτευση κυριαρχεί.
Δυστυχώς όμως αυτό που έγινε εμφανές στη συνάντηση είναι απουσιάζει το όραμα για την περιοχή. Ελάχιστοι είναι αυτοί πλέον που προσπαθούν να ενώσουν και να συντονίσουν τους κατοίκους της περιοχής κάτω από τον κοινό στόχο για την αναγέννηση της περιοχής. Το ατομικό πρόβλημα του καθενός προσπαθεί να βρει λύσεις με ατομικές ενέργειες...
"100 άτομα έχουν πεθάνει τα τελευταία 5 χρόνια στην περιοχή" είπε ένας από τους κατοίκους της περιοχής. 100 άνθρωποι που δεν είδαν το χωριό τους - την Βρίσα - να ζωντανεύει ξανά. Τα στοιχεία της απογραφής θα δείξουν με λεπτομέρειες την πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής. Η Βρίσα που είναι πλέον αρκετά κάτω από το 1% του εκλογικού σώματος της Λέσβου και δεν θα ακουστεί αν δεν βγει ενωμένη μπροστά με ψυχή και αγωνιστική διάθεση.
Το "δανεισμένο" από την Χαλκιδική σύνθημα #santavateradenexei ίσως να δείχνει το μέλλον της περιοχής. Ότι έχει συμβεί και στη Χαλκιδική... Τα Βατερά θα υπάρχουν αλλά χωρίς τους κατοίκους της περιοχής. Μια παραλία που θα διαχειρίζονται οικονομικά συμφέροντα εκτός περιοχής και με βάση τη λογική τη δική τους "ανάπτυξης".
up date η ανακοίνωση της Περιφέρειας:
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραβρέθηκε την Πέμπτη 25.8.2022 το απόγευμα , στην ανοικτή σύσκεψη Φορέων της Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στα Βατερά, με θέμα την ανασυγκρότηση της πληγείσας από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιοχής της Βρίσας – Βατερών. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και Συντονιστής της Κρατικής Αρωγής Δημήτρης Ακριώτης.
Ο Περιφερειάρχης κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ φορέων και πληγέντων κατοίκων τοποθετούμενος υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια διαθέτει άμεσα το χρηματικό ποσό των 750.000 ευρώ από ίδιους πόρους για έργα αποκατάστασης ζημιών που αφορούν:
- Αντιπλημμυρικό Καθαρισμό Χειμάρρων.
- Τεχνικά Έργα Απορροής Υδάτων.
- Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το παραλιακό οδικό δίκτυο (δρόμος Βρίσας-Σταυρού).
- Αποκατάσταση των Φωτιστικών Σωμάτων (κολώνες ΔΕΗ)
- Άρση Καταπτώσεων.
- Δενδροφύτευση.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την υποβολή αιτήματος στην Υπηρεσία ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ που θα διατεθούν για την υλοποίηση μεγάλων έργων Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Βελτιώσεων του Οδικού Δικτύου.
Η Περιφέρεια κατέγραψε και συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι Επιχειρήσεις της πληγείσας περιοχής με σκοπό την άμεση αποζημίωσή τους.
Αναλυτικά στα έργα και τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν άμεσα αναφέρθηκε ο Συντονιστής Κρατικής Βοήθειας και Αρωγής και Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δημήτρης Ακριώτης.