Skip to main content
|

Συνελήφθη o σταθμάρχης και κατηγορείται για ανθρωποκτονία - Το τραγικό λάθος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Τέμπη_Τραγωδία

Είναι πολύ νωρίς για συμπέρασμα, θα χρειαστεί ενδελεχής έρευνα, αλλά από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, έχει ο σταθμάρχης Λάρισας. Υπάλληλος του ΟΣΕ που εργάζεται στον Οργανισμό για πολλά χρόνια, πέρασε πρόσφατα ειδική εκπαίδευση για ένα χρόνο και πήρε την πιστοποίηση για να γίνει σταθμάρχης.

 

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο σταθμάρχης ανέλαβε πριν από ένα μήνα, καθώς ήταν υπάλληλος του ΟΣΕ σε άλλες θέσεις.

Ο ίδιος έχει συλληφθεί και αρνείται ότι έχει ευθύνη για την τραγωδία που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 40 ανθρώπους, αν και ο αριθμός δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία

Ειδικότερα, συνελήφθη και επισήμως το μεσημέρι της Τετάρτης ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

 

 

Το μοιραίο λάθος

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του σταθμάρχη, ο οποίος στο τμήμα "Λάρισα – Ευαγγελισμός", έδωσε οδηγίες το τρένο να μπει στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε όλο το μήκος της, η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή. Γιατί έδωσε αυτήν την εντολή, μένει να εξηγηθεί.

Το τρένο κινήθηκε στην αντίθετη ροή κυκλοφορίας για περίπου 23 χιλιόμετρα, χωρίς να υπάρξει κινητοποίηση και χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Θα είχε προληφθεί αν είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα τηλεδιοίκησης- σηματοδότησης, αλλά το σύστημα έχει μείνει ανενεργό εδώ και χρόνια.

 

Τι λέει ο ίδιος

Ο ίδιος λέει στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα. Υποστηρίζει δηλαδή ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα.

"Εγώ πάτησα κανονικά το κουμπί γιατι είναι αυτόματο το σύστημα πλέον για να αλλάξει η γραμμή οπότε κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά , αλλά δεν λειτούργησε", φέρεται να είπε. Θα έπρεπε να κάνει όμως οπτικό έλεγχο αν λειτούργησε , κάτι που δεν έκανε, υποστηρίζουν πηγές των αρχών ασφαλείας.

Το αν ισχύει, το αν έδωσε τέτοια εντολή θα αποκαλυφθεί από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, αλλά δημιουργεί απορίες πώς αφού είδε το πρόβλημα, δεν έδωσε εντολή να ακινητοποιηθούν οι δυο αμαξοστοιχίες, αφού για περίπου 25 χιλιόμετρα ήταν σε πορεία σύγκρουσης.

"Έχει συμβεί το αδιανότητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι", δήλωσε στις "Συνδέσεις" ο μηχανοδηγός Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ καταγγέλοντας ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. .

Οι ποινές φθάνουν ακόμα και μέχρι τα ισόβια

Οι διώξεις αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις έως και10 χρόνια και μπορούν (υπό προϋποθέσεις) να φθάσουν μέχρι και ισόβια.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ήδη στη Λάρισα, ξεκινώντας τις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της έρευνας, από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα, είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

"Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο. Από τις πρώτες ώρες υπάρχουν εκεί στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train", είπε και πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις