Editorial

03/03/2014 - 07:49

Editorial - Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

yle="text-align: justify;">Αποκριάτικες εξελίξεις για το θέμα του «σπασίματος» του Δήμου Λέσβου. Το θέμα που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλες τις καρναβαλικές επιθεωρήσεις συνεχίζει να μας απασχολεί.
Αυτή τη φορά όμως έχουμε θετικές εξέλιξες. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο στόχο. Όλα είναι σε μια λεπτή ισορροπία. Μετά το θρίλερ της Παρασκευής και την  άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη να καταθέσει την τροπολογία ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σηφουνάκης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου κατέθεσε τροπολογία για το «σπάσιμο» των νησιωτικών Δήμων (αφορά Δήμους με πληθυσμό πάνω 30.000 κάτοικοι – 2 Δήμοι  και  πάνω από 50.000 κάτοικοι – 4 Δήμου). Προσέξετε την λεπτομέρεια: η τροπολογία κατατέθηκε σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  και όχι σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπενθυμίζουμε ότι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ο κ. Δένδιας που έχει υποσχεθεί τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας. Βέβαια η τροπολογία από μόνη της δεν σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Θα πρέπει να εγκριθεί απόν τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, να φηφιστεί από τη Βουλή και μέχρι 18 Μαρτίου να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μπροστά στο οριστικό ναυάγιο η τροπολογία του Νίκου Σηφουνάκη κρατάει ζωντανή την ελπίδα για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί... Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάποιοι με κομματικές παρωπίδες «πυροβολούν» την πρωτοβουλία του Ν. Σηφουνάκη. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Μπορούμε να κατηγορήσουμε για πολλά το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι και να τον κατηγορούμε για την τροπολογία που έγινε σε συνεννόηση με τον κ. Αθνανασίου.
Ο Βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής δήλωσε ότι θα στηρίξει την τροπολογία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής. 3 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει λέξη… Έχει αναφερθεί γενικά ότι ζητάει αναθεώρηση του Καλλικράτη και όχι μεμονωμένες τροπολογίες. Πάντως αν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν την τροπολογία είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεχαστεί από το λαό της Λέσβου. Δεν μπορείς να βάζεις το συμφέρον του λαού των νησιωτικών Δήμων σε δεύτερη μοίρα και να επιμένεις στους αντιπολιτευτικούς σου σχεδιασμούς… Ασφαλώς και χρειάζεται να γίνουν πολλά για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ας μην πάνε κόντρα στην απαίτηση των πολιτών.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά η συζήτηση για το Νομοσχέδιο θα γίνει 5 και 6 Μαρτίου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε αν η τροπολογία θα ψηφιστεί ή όχι με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.
Μέχρι τότε ας κρατάμε χαμηλούς τόνους… ο Δήμος Λέσβου ακόμη δεν έχει «σπάσει»
 

Μοιράσου το άρθρο!