"Διακαμός Ελπίδας" - Νέο βιβλίο από τον Αντώνη Δουκέλλη
Νέο βιβλίο από τον Αντώνη Δουκέλλη
"Διακαμός Ελπίδας" και η μαρτυρική πορεία τριών φίλων
Ο Αντώνης Δουκέλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου. Ενεργός πολίτης σε όλα τα ζητήματα του νησιού και της ιδιαίτερης πατρίδας του, ενισχύοντας και προβάλλοντας την και μέσω του τοπικού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκάλας Καλλονής, αλλά και του συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου (έδρα Αθήνα), στον οποίο εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος.
Προσανατολισμένος κοινωνικά και επαγγελματικά στην ανάπτυξη του ανθρώπου, προσέφερε για χρόνια σημαντικές υπηρεσίες στους δημοκρατικούς θεσμούς του συνδικαλισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, ταξίδεψε με ποντοπόρα πλοία και έκανε αξιόλογη καριέρα σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, στον τομέα της Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Πωλήσεων (TrainingandFacilitation, CoachingandMentoring, ManagementandLeadership). To συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες με κείμενα λαογραφικού περιεχομένου, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας του, τόσο κοινωνικών όσο και περιβαλλοντικών.
Συνεχίζει να γράφει άρθρα και διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά της Λέσβου.
Καλοτάξιδο αγαπητέ Αντώνη το νέο σου βιβλίο με τη Παπαδιαμαντική λέξη αλλά και χρήση κι από τον Ελύτη, "διακαμός", μαζί με τα άλλα βιβλία σου και όλα τα υπόλοιπα των συμπατριωτών μας, που ξεχωρίζουν για τον αριθμό και την ποιότητα τους...
Καλή συνέχεια σε όλους τους "μάστορες" του λόγου...
* Διακαμός, όπως εξηγεί και ο συντοπίτης μας Νίκος Σαραντάκος στο βιβλίο του "Λέξεις που χάνονται", είναι ο φωσφορισμός της θάλασσας που οφείλεται στις αναλαμπές των ψαριών ή στη βιοφωταύγεια του πλαγκτού. Και μεταφορικά η σκιά, κάτι που διακρίνεται θαμπά, μια σιλουέτα, το περίγραμμα μιας φευγαλέας μορφής. Από το ρήμα διακαίω, η οποία έχει περάσει και στα τουρκικά (yakamoz).
Για την ΟΛΣΑ, Νεκτάριος Βακάλης
----
Το νέο του μυθιστόρημα των 512 σελίδων!
Στον στροβιλισμό των γεγονότων του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, ο Μιχάλης, ο Λεβή, ο Κρικόρ, τρεις φίλοι και συνοδοιπόροι στη βιοπάλη, αποχωρίζονται βίαια και ο καθένας τραβά το δρόμο που του έταξε η μοίρα και οι περιστάσεις.
Η σκληρότητα των Νεότουρκων, πέφτει επάνω τους σαν κατάρα. Αρπάζουν το κοριτσάκι του Έλληνα, εξισλαμίζουν τον γιό του Εβραίου που τον εντάσσουν στην κοινότητα των Ντονμέδων. Εξολοθρεύουν την Αρμένικη γενιά του Κρικόρ.
Οι φίλοι ζουν το δράμα τους, υπομένοντας παράλληλα τα δεινά των κοσμογονικών αλλαγών που συντελούνται στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία: τις θρησκευτικές και εθνοτικές αντιπαλότητες των Ελλήνων, των Τούρκων, των Εβραίων, των Βουλγάρων της Θεσσαλονίκης. Το δράμα των πληθυσμών της Αιολίδας και της Ιωνίας, με τους διωγμούς, τις εκτοπίσεις, τους βασανισμούς, τις εκτελέσεις.
Σ' αυτή τη μαρτυρική πορεία, διακαμός ελπίδας τους κρατά ζωντανούς.
Η ζωή προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία. Στο πλαίσιο των γεγονότων της 6ης Σεπτέμβρη του 1955 και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων της Πόλης, οι συνειδήσεις ξυπνούν, μέσα από τύψεις, δισταγμούς, αμφιβολίες, διλήμματα.
-----
Άλλα βιβλία του Αντώνη Δουκέλλη:
Η Σκάλα μας (Αγία Άννα). Χθες-σήμερα-αύριο. (Η ιστορία του προσφυγικού χωριού του, Σκάλα Καλλονής Λέσβου). Αθήνα 2012
Αλμύρα, μυθιστόρημα -Αιολίδα 2013
Με γέλιο και με δάκρυ (Μικρές ιστορίες της Σκάλας Καλλονή). Λέσβος 2014
Εξιλέωση, μυθιστόρημα-Αιολίδα 2015.
Πώληση, Διαπραγμάτευση, Διαχείριση της Απόδοσης. Αθήνα 2016.
Σταβέντο και Σοφράνο. Αθήνα 2017 Εκδόσεις Άπαρσις
Γέρνα, Σκλάβοι των πειρατών. Αθήνα 2018, Εκδόσεις Άπαρσις
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες της Σκάλας Καλλονής Λέσβου (1914-1922). Αθήνα 2019, Εκδόσεις Άπαρσις.
----
ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ:
Εκδόσεις Άπαρσις,
mail: emporiko.aparsis@gmail.com
τηλ. 215-5155600, 694 592 9902