Άρθρα - Γνώμες

17/07/2024 - 15:59

Αν θέλετε να τσαντιστείτε διαβάστε το και.... μετά πληρώστε το λογαριασμό ρεύματος

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από τον Άγγελο Τσέκερη (δημοσιογράφος)

Αν θέλετε να τσαντιστείτε, εδώ ορισμένα στοιχεία για το ρεύμα και την παραγωγή ενέργειας στην χώρα. 

😡 Το 2005 που η ΔΕΗ είχε το μονοπώλιο της ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα και έκαιγε λιγνίτες, τα νοικοκυριά πλήρωναν το ρεύμα 0.05€ την κιλοβατώρα. Σημειώστε το.

🤬 Τώρα, με την αγορά απελευθερωμένη, πολλαπλάσια ισχύ εγκατεστημένη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να παράγουν το 38% του ρεύματος που καίμε, τα νοικοκυριά πληρώνουν 0.138€/kWh.

🥵 Μόλις 3 φορές παραπάνω. Αυτή είναι η πρόοδος της εικοσαετίας.

🎃 Και όταν λέμε τώρα, εννοούμε τώρα, με τις τιμές Ιουλίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τα πράσινα τιμολόγια. Γιατί στο πάρτι της κερδοσκοπίας την περίοδο 2021 – 2022, η τιμή της κιλοβατώρας έφτασε τα 0.9372€/kWh.

🩳 Τι φταίει και μας σκίζουν έτσι; Το χρηματιστήριο ενέργειας.

👘 Μην προσπαθήσετε να βρείτε τι ακριβώς γίνεται εκεί γιατί θα πελαγώσετε. Θα μπλέξετε με την «Προημερήσια Αγορά», την «ΟΤΣ», την «Προθεσμιακή Αγορά» και τα «τεχνικά προβλήματα στις διασυνδέσεις των συστημάτων μεταφοράς» και μπλά.

🦺 ΝΑ θυμάστε τα βασικά πράγματα. Πρώτον η μέση τιμή ρεύματος του Ιουλίου, μέχρι τώρα διαμορφώνεται στα 131,46€ ανα μεγαβατώρα. Αυτό είναι αύξηση 33% από τον Ιούνιο και 62% από τον Μάιο.

🥻Γιατί υπάρχει τέτοια αύξηση από τον Μάιο; Γιατί οι εταιρείες περίμεναν να περάσουν οι ευρωεκλογές.

🦊 Άρα το σύστημα είναι έρμαιο της κερδοσκοπίας. Σημειώστε το.

🦐 Και ας σας έλεγε ο Μητοστάκης ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αυξηθούν λίγο τα τιμολόγια επειδή ίσως δεν φύσηξε.

🦑 Δεύτερον. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας λειτουργεί με έναν συγκεκεριμένο τρόπο. ΟΙ μονάδες παραγωγής ρεύματος προσφέρουν ρεύμα σε συγκεκριμένη τιμή και ποσότητα μέχρι να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.

🦞Η προσφορά ξεκινάει από τους πιο φτηνούς. Πρώτα προσφέρουν οι ΑΠΕ, μετά τα υδροηλεκτρικά, μετά το φυσικό αέριο κλπ.

🦀 Αλλά η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από τον ακριβότερο. Έτσι αγοράζουμε ενέργεια από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, σε τιμές φυσικού αερίου. Και μάλιστα τσιμπημένες.

🌞 Τα βραδάκια λοιπόν, γύρω στις 9, που τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν και η ενέργεια από ΑΠΕ δεν είναι επαρκής, αυτοί με το φυσικό αέριο προσφέρουν τιμές της τάξης 340 – 650€/MWh. Γιατί μπορούν.

🔥 Και αυτό ανεβάζει την μέση τιμή. Απογειώνει τις τιμές. Και τα κέρδη των παραγωγών.

🍊 Και γ… τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικά.

🍑 Σημειώστε κάτι: μπορεί οι πηγές παραγωγής να μπαίνουν με την σειρά στο χρηματιστήριο, αλλά οι επιχειρηματίες είναι περίπου οι ίδιοι.

🥕 Άρα αν ένας επιχειρηματίας χτυπήσει τις τιμές του Φυσικού Αερίου, θα έχει κέρδος και για την ενέργεια που πουλάει μέσω ΑΠΕ.

🥮 Και φυσικά η εναρμονισμένη πρακτική να πουλάνε ακριβά είναι κάτι που τους συμφέρει όλους.

🍺 Είναι κερδοσκοπία; Οοοοοοχι. Η ΡΑΕ που το έψαξε, δεν βλέπει να υπάρχει τέτοιο πράγμα.

🍻 Και οι ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε θέματα ενέργειας, - που είναι τίγκα στις διαφημίσεις παρόχων - θα σας πουν για προβλήματα στην διασύνδεση Βουλγαρίας – Ρουμανίας και την διαμόρφωση των οριακών τιμών στην Ουγγαρία. Και για μια πεταλούδα που πετάει στην Σιγκαπούρη.

🥃 Α! Και τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι που έχει κλείσει για συντήρηση.

🍹 Γιατί σε λιγάκι θα μας σερβίρουν τα πυρηνικά ως λύση στην ακρίβεια στο ρεύμα, μην έχετε καμία αμφιβολία.

🏀 Ας τα κάνουμε λίγο ακόμα χειρότερα. Η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει εγκατεστημένες ΑΠΕ ισχύος περίπου 12.000 MW. Τόση ήταν η συνολική ισχύς της ΔΕΗ όταν είχε το μονοπώλιο.

🏉 Αυτό σημαίνει ότι φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

🚚 Από την ενέργεια που παράγεται από αυτές τις ΑΠΕ, την μισή την πετάμε στα σκουπίδια.

🚖 Γιατί την ενέργεια από τις ΑΠΕ, δεν την έχεις όποτε θέλεις. ΟΙ ανεμογεννήτριες σταματάνε όταν δεν φυσάει ή φυσάει πολύ. ΚΑι τα φωτοβολταϊκά σταματάνε το βράδι και όταν έχει βαρειά συνεφιά.

⛺️ Άρα χρειάζεσαι εγκαταστάσεις αποθήκευσης. ‘Ώστε να σου παρέχουν ρεύμα όταν το χρειάζεσαι, αντί να το πετάμε. Αλλά δεν έχουμε.

🏕️ Και ενώ δεν έχουμε εγκατασάσεις αποθήκευσης, περιμένουν στην ουρά άλλα 40.000 MW ΑΠΕ να αδειοδοτηθούν. Ώστε να πετάμε περισσότερη ενέργεια.

🌋 Και να καταλάβουμε περισσότερα χωράφια με φωτοβολταϊκά και να κουρέψουμε περισσότερα βουνά.

🏜️ Γιατί δεν έχουμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης; Έτσι. Γιατί αν υπάρξουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, το ποσοστό των ΑΠΕ στην ενέργεια που καίμε θα αυξηθεί πολύ περισσότερο και η τιμή του ρεύματος θα πέσει πολύ.

🌅 Άρα θα μειωθούν τα κέρδη.

🕌 Και αυτοί που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο και μας το πουλάνε 700€/MWh όταν το χρειαζόμαστε, σαν μαυραγορίτες, τι θα κάνουν, κλέφτες θα γίνουν;

🌄 Αλλά θα πέσει όντως η τιμή του ρεύματος αν δημιουργηθούν υποδομές αποθήκευσης; Όχι βέβαια. Μην είστε χαζοί.

🎇 Απλώς αυτοί που θα τις έχουν, θα ρίχνουν στο χρηματιστήριο και ρεύμα από αποθήκευση και θα κερδοσκοπούν μαζί με τους υπόλοιπους.

🌇 Όσο λοιπόν η προσφορά ενέργειας αυξάνεται, και οι ΑΠΕ αναπτύσσονται, τόσο το ρεύμα ακριβαίνει σε σημείο που να έχει καταλήξει εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

🌆 Πριν 20 χρόνια που ξεκινήσαμε να μιλάμε για αυτά τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε ότι θα υπάρξει μέρα που θα παράβουμε 40% ρεύμα από άνεμο και ήλιο, θα έχουμε εγκατεστημένη 3 φορές την ισχύ που χρειαζόμαστε και θα πληρώνουμε το ρεύμα 8 φορές ακριβότερα.

🌉 Η κυβέρνηση τρέμει την κερδοκοπία στο ρεύμα. Γιατί δεν μπορεί εύκολα να πειράξει τους επιχειρηματίες. Παρακάτω που τους αναφέρουμε, θα καλατάβετε γιατί.

🧨 Την περίοδο 2021 – 2022 που η κερδοσκοπία οργίασε κανονικά, πήρε δημόσιο χρήμα και τους επιδότησε, για να μην πηδάνε οι άνθρωποι από τα παράθυρα με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

🏺 Και μετά τους πήρε 300 εκατομμύρια για να μην ξεφτιλιστεί εντελώς στις εκλογές του 2023.

🎁 Αλλά πουθενά δεν θα δείτε στοιχεία για κερδοσκοπία. Παντού θα βρείτε αναλύσεις που θα λένε: πρώτον ότι φταίει κάτι άλλο, εκεί έξω και δεύτερον ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.

🏮 Ακριβώς αυτά που μας λέγανε το 2021. Ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Και ότι σε ένα μήνα θα έχει σταματήσει. Και μετά ότι για όλα φταίει ο Πούτιν και ο ΣΥΡΙΖΑ.

🧧 Και οι εταιρείες λένε ότι δεν είναι δίκαιο να φορολογηθούν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, γιατί λέει έχουμε ελεύθερη αγορά και όλα είναι προσφορά – ζήτηση.

📮 Το ίδιο λέγανε και οι λαδέμπορες στις αρχές της δεκαετίας του 40. Προσφορά – ζήτηση.

📙 Ακούστε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για τους 5 μεγαλύτερους παίκτες στην ενέργεια, για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

🖍️ ΔΕΗ 459 εκ €. Μυτιληναίος (Protergia) 184 εκ €. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΗΡΩΝ) 81.7 εκ €. Motor Oil – Βαρδινογιαννης (nrg) 49 εκ ευρώ. Λατσης – ΕΛΠΕ (ELPEDISON) 18 εκ €.

🧡 (Καταλάβατε γιατί δυσκολεύεται να τους βάλει χέρι ο Μητσοτάκης, έτσι;)

❤️‍🔥 Σύνολο 790 εκ. Σε ένα τρίμηνο. Που μάλιστα οι τιμές ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες, λόγω των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

🈸 Λεφτά βγαλμένα από την τσέπη μας.

☢️ Τι μπορούμε να κάνουμε. Αρχικά για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα καλύτερα χρειάζεται τρία πράγματα: πρώτον πολιτική βούληση, δεύτερον ΔΕΗ που να υπηρετεί κοινωνικό ρόλο και τρίτον Ρυθμιστική Αρχή διατεθειμένη να ασκήσει τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες.

✴️ Δεύτερον σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων: αποσύνδεση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω διμερών συμβολαίων. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παίρνει ενέργεια αποκλειστικά από το χρηματιστήριο και είναι έρμαιο της κερδοσκοπίας.

🚼 Και βέβαια φορολόγηση των υπερκερδών και πλαφόν στα κέρδη.

🟠 Και τέλος να καταλάβουμε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να είναι υπόθεση της αγοράς. Αν η μετάβαση στις ΑΠΕ είχε γίνει με κρατικό σχέδιο και κρατικές επενδύσεις, το δημόσιο θα είχε τεράστια έσοδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν πολύ λιγότερα και το περιβάλλον θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

🔸 Αλλά εδώ είμαστε τουρλουμπούκι. Ληστεία, αρπαγή και ελεύθερη αγορά. Αναπτυξάρα.

🔶 Και το χειρότερο είναι ότι μόλις σκάσει αυτή η φούσκα, όλοι αυτόί στο κράτος θα τρέξουν τελικά να τους χρηματοδοτήσει. Αυτά.

Μοιράσου το άρθρο!