Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά ακόμα και κατά της νέας παραλλαγής
Κι όμως, όλα ήταν έτοιμα για τις διακοπές. Είχαμε διακηρύξει το τέλος της κρίσης, είχαμε γιορτάσει την επιστροφή στην κανονικότητα («που τόσο μας είχε λείψει»), είχαμε ξεχάσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είχαμε συμβουλευτεί τον Τζάστιν Μπίμπερ, δεν έμενε παρά να φτιάξουμε τις βαλίτσες μας και να διαλέξουμε τον προορισμό των διακοπών μας.
Η πανδημία δεν είχε πει όμως την τελευταία της λέξη. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε έτσι χθες να ζητήσει για άλλη μια φορά από τους Γάλλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ανακοινώνοντας στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών ότι «η μετάλλαξη Δέλτα φτάνει», όπως ανακοινώνει κανείς την έλευση του χειμώνα στις δυστοπικές σειρές.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, η παραλλαγή που ονομαζόταν ως τώρα «ινδική» θα ευθύνεται μέχρι τις αρχές Αυγούστου για το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ και μέχρι το τέλος των διακοπών για το 90%.
Είναι σαφές λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημική απειλή και η λίστα των χωρών που αναγκάζονται να επιστρέψουν σε υγειονομικά μέτρα που είχαν άρει μεγαλώνει συνεχώς. Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους της Λαντ, όπου έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα της νέας μετάλλαξης, να εμβολιαστούν , ώστε να μη γίνει η περιοχή τους εστία μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα. Ανησυχητική είναι όμως η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Δέλτα έχει μολύνει μέσα σε λίγες εβδομάδες πάνω από 130.000 ανθρώπους. Δεδομένου ότι υπολογίζεται πως η Γαλλία παρουσιάζει καθυστέρηση 55 ημερών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η ανησυχία της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη.
Πώς θα αποτραπεί μια νέα κρίση; Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, ακόμη και κατά της νέας παραλλαγής, άρα ο γάλλος πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Το γράμμα «δέλτα» είναι και το πρώτο της λέξης «διαφορά». Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή τη διαφορά, γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να μην επαναληφθεί το φθινόπωρο ο περυσινός εφιάλτης.
(*) O Ντοβ Αλφον είναι διευθυντής της Libération
ΑΠΕ - ΜΠΕ