Άρθρα - Γνώμες

13/08/2024 - 17:00

Πύρινη λαίλαπα στην Αττική, παράξενη σιωπή στη Βάστρια!

Κάθε φορά που είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη δασική πυρκαγιά αυτό που έρχεται στην σκέψη πολλών κατοίκων της Λέσβου είναι η Βάστρια. Η φωτιά στην Αττική με την τελική κατάληξη που είχε απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο εύκολο είναι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργηθεί ένα καταστροφικό μέτωπο χιλιομέτρων. Εξέλιξη που δεν είναι μόνο λόγω ανικανότητας αλλά έχει σχέση και με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών. 

 

Η είδηση της κατάσβεσης της φωτιά στην Αττική συνέπεσε με την είδηση της παύσης λειτουργίας της δομής - καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου βρήκε τον τρόπο να "καθαρίσει" από τις δομές μεταναστών!  Απεναντίας ο Δήμος Μυτιλήνης με τις δύο δομές σε Καρά Τεπέ και Βάστρια ( η μια σε λειτουργία, η άλλη σε αναμονή λειτουργίας) δείχνει να μην ασχολείται με το θέμα! Είναι ένα θέμα ταμπού που ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί της παράταξης Χριστόφα για το μεταναστευτικό ή το έχουν ξεχάσει ή αποφεύγουν να παρέμβουν δημόσια. Ίσως ο φόρτος εργασίας εκτέλεσης των καθηκόντων στις νέες θέσεις τους να μην αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια ενασχόλησης για τη Βάστρα.

 

Για όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά απλή κινδυνολογία ή πολιτικολογίες ας θυμηθούμε όσα έχει πει  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιώργος Ντίνος Πρόεδρος της EΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  « Από την εμπειρία μου θα σας πως το 95% των πυρκαγιών είναι από αμέλεια και ατυχήματα. Οι άνθρωποι αυτοί (αιτούντες άσυλο) δείχνουν να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της φωτιάς, δεν είναι εκπαιδευμένοι δεν ξέρουν πως λειτουργεί ένα πυροσβεστήρας και όσες φορές προσπαθήσαμε να τους δείξουμε αποτύχαμε. Αν ξεκινήσει λοιπόν μια φωτιά από εκεί θα κάψει το μισό νησί, θα φτάσει ως τα Βατερά, θα περάσει από παντού! Όμως ακόμη και αν η φωτιά ξεκινήσει από αλλού και φτάσει εκεί πως θα εκκενωθεί η Δομή εκεί που βρίσκεται στη μέση του πουθενά χωρίς δρόμους; »

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί  είναι ότι ενώ ΟΛΟΙ γνωρίζουν τους κινδύνους από την λειτουργία της Βάστρια, σιωπούν! 

 

Δεϊλόγκος Γρηγόρης
/ Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!