Η πολιτική πέθανε στη Λέσβο
Λένε ότι "η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού". Πολιτική σημαίνει παραγωγή ιδεών και εφαρμογή τους. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει πολιτική;
Η πολιτική στη Λέσβο εδώ και αρκετό καιρό έχει πεθάνει. Η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.
Την Τετάρτη 23/02 υπάρχει η επανάληψη του έργου "καμία δομή μεταναστών στο νησί μας". Αίτημα που θα είχε μεγάλη αξία αν είχε διατυπωθεί πριν από αρκετά χρόνια. Αίτημα που τώρα πλέον μοιάζει ανέφικτο σε όσους θέλουν να είναι ρεαλιστές. Το εύλογο ερώτημα γιατί η Ρόδος δεν έχει καμία δομή και γιατί οι μεταναστευτικές ροές δεν προτιμούν την Ρόδο έχει εξαιρετικά απλή απάντηση αν κάποιος κοιτάξει τα νούμερα για την συνεισφορά του Νοτίου Αιγαίου στο ΑΕΠ του τουρισμού.
Στο σήμερα λοιπόν με την έναρξη των εργασιών στη Βάστρια διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά στο νησί μας την ανυπαρξία πολιτικής πρότασης. Πρόταση δεν είχαμε και μας προέκυψε η "λύση" (ή αλλιώς "έγκλημα") Βάστρια. Ο καθένας από τη δική του ματιά βλέπει πλέον αυτά που έχει ανάγκη ή αυτά που πιστεύει ότι θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει πολιτικά. Κόντρες σε δημοτικά συμβούλια, κόντρες στο περιφερειακό συμβούλιο, αποφάσεις φορέων που προκαλούν ερωτηματικά (και απογοήτευση). Ένα κλίμα διχασμού που τελικά βοηθάει στο να παγιωθεί η Λέσβος ως "προσφυγονήσι" και για τα επόμενα χρόνια.
Η σιωπή πολλών μηνών για όσα συμβαίνουν στον Καρά Τεπέ είναι επίσης μια απόδειξη πολιτικής αδιαφορίας - ανικανότητας αλλά και κόπωσης του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε τώρα στο δίλημμα που θέτει η Κυβέρνηση "Καρά Τεπέ ή Βάστρια;"
Κι εμείς την Τετάρτη με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη θα πούμε "καμία δομή στα νησιά μας". Μάλιστα οι φιλικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν τον Περιφερειάρχη - άρθρο με τίτλο «Χορεύοντας (μονος) με τους λύκους….» - ως το μοναχικό μαχητή από την τοπική πολιτική σκηνή που παλεύει για το "καμία δομή στο νησί μας".
Άραγε πόσοι σκεπτόμενοι πολίτες πιστεύουν ότι ένα τέτοια αίτημα στην παρούσα φάση θα γίνει αποδεκτό; Μάλλον κανένας! Τα ενδεχόμενα είναι τρία κι ας το καταλάβουμε: ή θα μείνει η μεγάλη δομή του Καρά Τεπέ που διαρκώς μεγαλώνει καθώς κάθε μέρα γίνονται εργασίες μόνιμου χαρακτήρα ή θα γίνει η Βάστρια όπως την έχουν σχεδιάσει και θα κλείσει ο χώρος στον Καρά Τεπέ ή θα γίνει η Βάστρια με τον Καρά Τεπέ να παραμένει ενεργή εφεδρεία. (Για όσους έχουν ακόμη ακόμη αμφιβολίες ας θυμηθούν την ιστορία με το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ποια ήταν η κατάληξη)
Με δύο λόγια έχουμε εγκλωβιστεί στο δίλημμα που θέτει η Κυβέρνηση: "Βάστρια ή Καρά Τεπέ;". Και εγκλωβιστήκαμε σ' αυτό το ερώτημα όχι μόνο από τα λάθη την εποχή της Παγανής και της Μοριάς αλλά και γιατί όπως αναφέραμε αφήσαμε όλο αυτό το καιρό να μεγαλώσει το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ με τις εργασίες που έγιναν και γίνονται.
Την Τετάρτη το συλλαλητήριο θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό. Και η διαφορά δεν θα αφορά μόνο τους αριθμούς (σε διαδηλωτές και μετανάστες που διαμένουν στο νησί) αλλά το διχαστικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί με διαφορετικές πλέον προσεγγίσεις από φορείς και πολιτικά πρόσωπα.
Διχασμένοι και παγιδευμένοι θα εξακολουθήσουμε για αρκετό χρόνο ακόμη να ασχολούμαστε με τη δομή ή τις δομές που θα υπάρχουν στο νησί μας.
Πολιτικές καριέρες θα σβήσουν ή ίσως θα απογειωθούν με φόντο το μεταναστευτικό. Η πραγματικότητα όμως είναι και θα είναι αμείλικτη.
Θα πορευτούμε για καιρό ακόμη με πολιτικούς χωρίς πολιτική.
Δεϊλόγκος Γρηγόρης / Lesvosnews.net