Skip to main content
|

Από τη φωτιά στα Βατερά.... στη Βάστρια με τα 350.000 στρέμματα δάσος!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Χρήστος Τσιβγούλης

Η Φωτιά στα Βατερά απέδειξε γιατί μια αντίστοιχη πυρκαγιά στη Βάστρια μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά το φυσικό πλούτο, τη γεωργική γη και ενδεχομένως αρκετά χωριά της Αν. Λέσβου.

Η πρόσφατη φωτιά κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα από βορρά προς νότο και ενώ από τη Ρογκάδα έφτασε στην παραλία των Βατερών σε λίγες ώρες, δεν σταμάτησε στη θάλασσα, αλλά κινήθηκε αργά βορειοανατολικά και βορειοδυτικά κόντρα ουσιαστικά στους επικρατούντες ανέμους! Χρειάστηκαν ημέρες τιτάνιων προσπαθειών μέχρι να σβήσει σε συνθήκες μετεωρολογικές που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται ακραίες.

Αν αυτή η φωτιά ξεκίναγε στη Βάστρια, με ευνοϊκό άνεμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έπαιρνε εφιαλτικές διαστάσεις πριν καταλήξει επίσης στα Βατερά. Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι στο νησί μας σχεδόν πάντα φυσάει βόρειος η βορειοανατολικός άνεμος. Κάποιες φορές η ένταση του φτάνει και ξεπερνάει τα 9 μποφόρ και σαρώνει το οροπέδιο της Βάστριας και όλο το κεντρικό δάσος της Λέσβου. Παράλληλα το μεγάλο, έκτασης 350,000 στρεμμάτων, δάσος του νησιού μας είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο πλέον, έχοντας δέντρα (τραχεία πεύκη κυρίως) ηλικίας από 50 έως 100 ετών ενώ παράλληλα μέτρα που θα ανέκοπταν η θα περιόριζαν την επέκταση μιας φωτιάς απουσιάζουν (αντιπυρικές ζώνες, ελεγχόμενη υλοτομία, καθαρισμός του δάσους κτλ). Τα παραπάνω αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και μάλλον πρέπει να θεωρούμαστε τυχεροί που δεν έχουν ήδη προκύψει καταστροφικότερες πυρκαγιές. Πέραν της τύχης βασικός λόγος που αυτό δεν έχει γίνει είναι το γεγονός ότι στο κεντρικό δάσος του νησιού μας η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Η Βάστρια θα αλλάξει τα δεδομένα άρδην μιας και θα δημιουργηθεί εκεί μια μικρή πόλη μέσα σε παρθένο δάσος όπου θα διαμένουν άνθρωποι για τους περισσότερους εκ των οποίων τέτοια δασικά οικοσυστήματα είναι εντελώς άγνωστα, όπως άγνωστοι θα τους είναι και οι κίνδυνοι από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτά.

Όλα τα παραπάνω τα καταλαβαίνει κάθε λογικά σκεπτόμενος Λέσβιος. Δεν τα καταλαβαίνει δυστυχώς όμως ο δήμαρχος Μυτιλήνης ο οποίος, όντας εκπρόσωπός μας, πρότεινε τη Βάστρια για να κατασκευαστεί η υπερδομή. Δεν τα καταλαβαίνουν και οι 16 δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν τη πρόταση για τη Βάστρια. Για δε το υπουργείο Μετανάστευσης και την Κυβέρνηση στο σύνολό της, τους είναι προφανώς αδιάφορο τι θα πάθουμε σε περίπτωση μιας τέτοιας φωτιάς, όπως τους είναι αδιάφορο που κουβαλάμε το βάρος και το στίγμα του μεταναστευτικού τόσα χρόνια, όπως τους είναι αδιάφορο αν η Βρίσα μετά από πέντε χρόνια είναι ακόμα γεμάτη χαλάσματα και οι κάτοικοί της πρόσφυγες ενώ τα εκατομμύρια πέφτουν κατά εκατοντάδες στο νησί μας σε έργα που δεν βοηθάνε σε τίποτα τον τόπο μας όπως η Βάστρια.

Τον εντολοδόχο (από που το αφήνω σε εσάς..) Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου δεν τον πτοεί τίποτα. Τα έργα συνεχίζονται στη Βαστρια, παρόλο που η άδεια κατασκευής της θεωρείται άκυρη με το πρόσφατο δεδικασμένο του ΣΤΕ. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να αποφύγει τον «σκόπελο» του ΣΤΕ εκτελώντας τακτισμούς προκειμένου να «μπερδέψει» το ακυρωτικό δικαστήριο. Φτάσανε στο σημείο να τροποποιήσουν πριν λίγες μέρες το σχέδιο της δομής μειώνοντας εικονικά την χωρητικότητας της άλλα και την έκταση της (εικονικά γιατί μείωσαν την έκταση που θα καταλαμβάνουν οι δρόμοι πρόσβασης αλλά όχι την έκταση της κύριας δομής). Και με δελτίο τύπου του υπουργείου δήλωσαν ότι «μαγειρεύουν» την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρόλο που αυτή πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να προηγείται οποιασδήποτε άλλης πράξης. Θα μπορούσα να γεμίσω τόμο με τις παρανομίες του υπουργείου αλλά σε κάθε περίπτωση ευελπιστώ ότι η Ελληνική δικαιοσύνη δεν θα δεχθεί τέτοιες εξόφθαλμες παραβιάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου αλλά και του Ελληνικού Συντάγματος. Ξέρω ότι τον Υπουργό δεν μπορώ να τον πείσω για την επικινδυνότητα των έργων του. Τον Υπουργό δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιού μας και οι συνέπειες μιας πυρκαγιάς στο δάσος εξαιτίας της δομής. Το δικό μας σπίτι είναι δίπλα στο δάσος όχι το δικό του!

 

* Ο Χρήστος Τσιβγούλης είναι Πρόεδρος της Κώμης / μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Λέσβου για το μεταναστευτικό 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία