Τυνησιακό ελαιόλαδο «πλημμυρίζει» την Ευρώπη – Κίνδυνοι απάτης και κατάρρευσης τιμών
«Εισβολή ελαιολάδου από την Τυνησία, οι τιμές σε κίνδυνο!»
Ο συναγερμός της Coldiretti ζητά περισσότερους κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχυμένους ελέγχους
Η εισροή ελαιολάδου από χώρες εκτός ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο απάτης και εξαπάτησης σε βάρος των πολιτών, με τις εξαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία να σημειώνουν αύξηση 40,8% σε ποσότητα, φτάνοντας τους 132.200 τόνους από την αρχή της εκστρατείας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Η καταγγελία προέρχεται από την Coldiretti Puglia, με βάση στοιχεία που δημοσίευσε το Τυνησιακό Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας (Onagri). Η πλειονότητα των εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 59,4% του συνολικού όγκου, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική (24%) και την Αφρική (9,5%).
Κατάρρευση τιμών
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πτώση των τιμών του τυνησιακού ελαιολάδου, η οποία μειώθηκε κατά 54,9% τον Φεβρουάριο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 δηνάρια/κιλό (2,57 ευρώ/κιλό) έως 18,7 δηνάρια/κιλό (5,6 ευρώ/κιλό), ανάλογα με την ποιότητα, εντείνοντας τις ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η Ιταλία αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα τυνησιακού ελαιολάδου, απορροφώντας το 31,4% των εξαγωγών κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της σεζόν 2024/2025, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (19,4%). Το συσκευασμένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μόλις το 10,2% των εξαγωγών, ενώ το χύμα ελαιόλαδο καλύπτει το υπόλοιπο 89,8%.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Η αυξανόμενη εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ιταλία ενισχύει τον κίνδυνο απάτης και εξαπάτησης των καταναλωτών, ενώ προκαλεί την κατάρρευση των τιμών του γνήσιου ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με την Coldiretti. Η οργάνωση καταγγέλλει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον κίνδυνο το τυνησιακό ελαιόλαδο να παρουσιάζεται ως «Made in Italy». Οι εισαγωγές από την Τυνησία διευκολύνονται από τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία προβλέπει την ετήσια εισαγωγή, από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου, 56.700 τόνων παρθένου ελαιολάδου – συμπεριλαμβανομένων έξτρα παρθένου, παρθένου και λαδιού λαμπάντε – χωρίς την επιβολή δασμών.
Οι αγοραστές ξένου ελαιολάδου επιδιώκουν ολοένα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μέσω κερδοσκοπίας, πιέζοντας τους εγχώριους παραγωγούς και πλημμυρίζοντας την αγορά με προϊόντα χαμηλής ποιότητας. Αυτό το φαινόμενο εντείνει τον κίνδυνο απάτης σε βάρος των καταναλωτών, ενώ οι έλεγχοι από την αστυνομία, το Υπουργείο Γεωργίας (Masaf) και την Icqrf έχουν ενταθεί για την προστασία τους.
Ποιοτικός έλεγχος
Ο Ντέιβιντ Γκρανιέρι, αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, έθεσε ένα κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ 2020/761, που διέπει την προτιμησιακή εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία. «Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο ελαιόλαδο πληροί τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», τόνισε. «Η έλλειψη αυστηρών ελέγχων στην ποιότητα και την προέλευση του εισαγόμενου λαδιού μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη του ιταλικού ελαιολάδου, που θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως».
Ως απάντηση, η Coldiretti και η Unaprol ζητούν τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μητρώου Τηλεματικής, αντίστοιχου με το ιταλικό σύστημα Sian, για καλύτερη παρακολούθηση και διαφάνεια.
πηγη: https://olivonews.it/