Skip to main content
|

Η κυβέρνηση υπεύθυνη για το πρόβλημα των εργατών γης - Άρθρο του Στρατή Νικολάου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Στρατής Νικολάου

Το πρόβλημα των εργατών γης δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αν δεν υπήρχε αυτή κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε και το πρόβλημα όπως δεν υπήρχε με την κυβέρνηση του Σύριζα.

Και είναι υπεύθυνη γι αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ για δύο λόγους. 

Ο πρώτος γιατί κατάργησε το άρθρο 58 του νόμου 4384/2016 που επέτρεπε στους παράτυπα διαμένοντες στην χώρα μας πολίτες τρίτων χωρών να εργάζονται, αναστέλλοντας μάλιστα την απέλασή τους στην περίπτωση που αυτή είχε εκδοθεί. Ως νόμος ήταν πιο γραφειοκρατικός απ όσο έπρεπε,- ίσως γιατί, τότε που βγήκε, το προσφυγικό ήταν στην κορύφωσή του-, όμως η ΝΔ στις σημερινές συνθήκες θα έπρεπε να τον απλοποιήσει και να τον κάνει πιο ευέλικτο. Όχι να τον καταργήσει.  

Ο  δεύτερος λόγος, είναι ότι τέσσερις ημέρες μετά την εκλογή της η κυβέρνηση της ΝΔ (11-7-2109) κατάργησε τον χορηγούμενο ΑΜΚΑ στους παράτυπα ευρισκόμενους στην χώρα μας ξένους υπηκόους, από τους οποίους πολλοί βρίσκονταν χρόνια εδώ και πολλοί είχαν κάνει και οικογένειες. Χωρίς ΑΜΚΑ ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι έγιναν ξαφνικά  αόρατοι για την Πολιτεία, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και αναγνώριση της ύπαρξής τους από το κράτος. Έτσι προτίμησαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες  που είχαν μεγαλύτερη αποδοχή,  καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη κοινωνική και δημόσια ασφάλιση. Χιλιάδες οικογένειες που έμεναν εδώ έφυγαν, για να πάνε στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Νότιο Γαλλία προσφέροντας την εργασία τους στις χώρες αυτές. 

Η κυβέρνηση με τον δικό της νόμο έκανε απλούστερες τις διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές ή η Νότια Κορέα, όμως το σύστημα αυτό δεν λειτούργησε γιατί δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση.

Έτσι έδιωξαν εργάτες γης που διέμεναν χρόνια στην Ελλάδα και γνώριζαν την γλώσσα, τις συνθήκες και τις δουλειές στα χωράφια για να φέρουν εργάτες από το Μπαγκλαντές! 

Η διαδικασία της κυβέρνησης για την «εισαγωγή» εργατών γης, πέρα από το ότι είναι προβληματική, είναι και αμφίβολης αποτελεσματικότητας γιατί επιβάλλει διαδικασία σύμφωνα με την οποία κάθε η Περιφέρεια της χώρας δηλώνει στο Υπουργείο τους εργάτες γης που χρειάζεται και μετά αναλαμβάνει η κυβέρνηση αθροίζοντας όλα τα αιτήματα να υποβάλει συνολικά τις προσκλήσεις στις τρίτες χώρες. Οι προσκλήσεις έγιναν έμειναν χωρίς ενδιαφέρον,  όπως φαίνεται από τους εργάτες γης των χωρών στις οποίες είχαν σταλεί, χωρίς όμως και να υποβληθούν νέα  αιτήματα γιατί το πλαφόν των προσκλήσεων έχει καλυφθεί! Δηλαδή, για να γίνει απολύτως κατανοητό, χρειαζόμαστε σύμφωνα με τις Περιφέρειες στη χώρα μας 15.000 εργάτες γης, έγιναν προσκλήσεις π.χ. στο Μπαγκλαντές και Ν. Κορέα για 15.000,  ήρθαν μόνο οι 7.000, έχουμε δηλαδή έλλειψη 8.000. εργατών όμως δεν γίνονται νέες προσκλήσεις γιατί έχει καλυφθεί το  πλαφόν των 15.000 αιτήσεων! Τα ζητήματα στέγης, εγκατάστασης, διαμονής, μεταφοράς από περιοχή σε περιοχή, κ.λ.π., περιττό να πούμε ότι δεν ρυθμίζονταν. Θα τα έλυνε φυσικά το αόρατο χέρι της αγοράς! Και το πιο ωραίο απ όλα είναι ότι η χώρα μας στο Μπαγκλαντές δεν έχει προξενείο και θα πρέπει οι Μπαγκλατεσιανοί να πηγαίνουν στην Ινδία να κάνουν στο εκεί προξενείο του Νέου Δελχί τα χαρτιά τους, να γυρίζουν πίσω και να περιμένουν το κάλεσμα!  

Εκτός όμως από τις κυβερνητικές ευθύνες γι αυτό το αδιέξοδο, ευθύνες φέρνει και η Περιφέρεια η οποία υλοποιώντας το σχετικό νόμο της κυβέρνησης έχει ζητήσει για το νησί μας από πρόπερσι μόνο 170 εποχιακούς εργάτες γης! Τον περασμένο Αύγουστο που δόθηκε ξανά στις Περιφέρειες η δυνατότητα να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις η Περιφέρεια Β. Αιγαίου δεν υπέβαλε κανένα αίτημα! Έτσι φτάσαμε στο σημερινό διογκωμένο πλέον πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που, εκτός του κινδύνου να αφήσει τα χωράφια αμάζευτα, έχει και ως αποτέλεσμα, εξ αιτίας της έλλειψης,  την αύξηση των ημερομισθίων και των καλλιεργητικών  εξόδων.  

Τώρα και ενώ ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος τρέχουν την τελευταία στιγμή προσπαθώντας  να  λύσουν το πρόβλημα άτυπα και  μουλωχτά επιτρέποντας σιωπηλά και όχι θεσμικά, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, την δυνατότητα να εργαστούν και οι πρόσφυγες. Έτσι επιτρέπουν στους διαμένοντες πρόσφυγες στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου να εργάζονται ως εργάτες γης! 

Εδώ που φτάσαμε  θα πρέπει  να εφαρμοστεί ο προηγούμενος νόμος του Σύριζα αφού απλοποιηθεί, να δοθεί επίσημα η δυνατότητα εργασίας των διαμενόντων μεταναστών στα διάφορα ΚΥΤ της χώρας,  να γίνουν εκ νέου επειγόντως αιτήματα πρόσκλησης σε εργάτες γης από τις βαλκανικές χώρες που γνωρίζουν τις εργασίες, μπορούν να έρθουν πιο άμεσα και να προσαρμοστούν καλύτερα στον τόπο μας. 

 

* Στρατής Νικολάου – Υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Λέσβου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία