Αγροτικά - Αλιεία

01/03/2021 - 07:28

3+1 Βασικά ερωτήματα για τους Δασικούς Χάρτες

Γράφουν οι: Αλκ. Καρατζά   και Ν. Καραθανάσης *

Με έναυσμα κάποια δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που παραπληροφορούν αλλά και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, θεωρούμε κρίσιμο ως επαγγελματίες του χώρου, να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες και συνάμα να επιλύσουμε κάποιες απορίες, που άπτονται της Δασικής Επιστήμης.

 

Καταρχήν, γιατί περιοχές, που δεν είναι δάση, «φαίνονται» πράσινες στους Δασικούς Χάρτες; 

Οι Δασικοί Χάρτες είναι η καταγραφή-αποτύπωση των εκτάσεων σε δυο γενικές κατηγορίες, τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας (ΑΑ) και τις εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας (πράσινη διαγράμμιση-ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΧΧ, ΧΑ). 

Οι Δασικοί Χάρτες δηλαδή αποτυπώνουν με πράσινη διαγράμμιση όλες τις εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι χορτολιβαδικές. 

Γι’ αυτό το λόγο είναι πράσινη η Λήμνος και η Δυτική Λέσβος που δεν έχουν μεν Δάση, αλλά έχουν χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Άλλωστε, οι Δασικοί Χάρτες δεν είναι κάτι νέο, είναι η συνέχεια της διαδικασίας των Πράξεων Χαρακτηρισμού εκτάσεων και των αντιρρήσεων κατ’ αυτών.

 

Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο των αντιρρήσεων;

Κρίνεται σκόπιμο να ξεκαθαριστεί ότι οι αντιρρήσεις δεν είναι μία απλή ηλεκτρονική Δήλωση. Προκειμένου αυτές να γίνουν δεκτές, πρέπει να περιέχουν σαφείς και τεκμηριωμένους λόγους, που προσβάλουν την αποδιδόμενη στους Δασικούς Χάρτες μορφή. 

Οι Δασικοί Χάρτες είναι προϊόν φωτοερμηνείας παλαιοτέρων αεροφωτογραφιών έτους 1945 και πρόσφατων αεροφωτογραφιών, δίδοντας στον Δασικό Χάρτη την μορφή που είχε η έκταση παλαιότερα και την μορφή που έχει σήμερα. 

Οπότε, κατά την διαδικασία των αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, πρέπει να προσβάλετε και μάλιστα εμπεριστατωμένα την μορφή που δίνουν οι Δασικοί Χάρτες στην έκταση. 

Ο ισχυρισμός «Το έχω από τον παππού μου από το 1940» δεν αποτελεί βάσιμο λόγο αντίρρησης.

Από την εμπειρία μας, ως επαγγελματίες του χώρου, είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι περισσότερες των υποθέσεων επιλύονται με εκθέσεις φωτοερμηνείας και πραγματογνωμοσύνης. 

Θίγεται η κυριότητα με τους Δασικούς Χάρτες;

Όπως θα έχετε πολλάκις διαβάσει ο Δασικός Χάρτης δεν θίγει άμεσα εμπράγματα δικαιώματα. 

Όποια όμως έκταση παραμείνει ως υπαγόμενη στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, θεωρείται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ως κατά τεκμήριο δημόσια και ως τέτοια θα διεκδικηθεί σε δεύτερη φάση. 

Καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα η έκταση, παρά την ύπαρξη τυχόν τίτλων ιδιοκτησίας, δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί.  

 

Που να απευθυνθείτε για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση;

Σας εφιστούμε την προσοχή να επιλέξετε για την άσκηση των αντιρρήσεων σας το σωστό επαγγελματία με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της Δασικής Επιστήμης. 

Ο επαγγελματίας αυτός είναι σε θέση να σας συμβουλέψει, κρίνοντας μεμονωμένα την υπόθεσή σας,  για ποια έκταση της ιδιοκτησίας σας είναι σκόπιμο να ασκηθούν αντιρρήσεις, καθώς επίσης και να τεκμηριώσει εμπεριστατωμένα και τους λόγους άσκησης αντιρρήσεων.    

Η επιλογή του σωστού επαγγελματία θα σας γλιτώσει μακροπρόθεσμα από χρόνο και χρήμα. 

 

* ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αλκ. Καρατζά   &  Ν. Καραθανάσης

Κουντουριώτη 83, Μυτιλήνη

Τ. 2251055670  

f:  https://www.facebook.com/s.dasotexniki/

www.sdasotexniki.gr

Μοιράσου το άρθρο!