Δάφνις και Χλόη - Τα γυρίσματα της ταινίας στην Αγιάσο
Λίγο μετά την αρχή της χριστιανικής εποχής κάνει την εμφάνισή του ένα νέο λογοτεχνικό είδος: το ελληνικό μυθιστόρημα. Άνθισε ξαφνικά και πληθωρικά κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Τα «Ποιμενικά» του Λόγγου, που ονομάζονται και «Τα κατά Δάφνιν και Χλόην» είναι ακόμα πιο μεταγενέστερα, ίσως του 5ου μ.Χ. αιώνα. Αγνοούμε τα πάντα για το συγγραφέα τους. Το έργο περιγράφει τη γλυκιά αγάπη του Δάφνι και της Χλόης, τόσο χαριτωμένα αντιγραμμένη απ’ την εικόνα των πρώτων ερώτων που φυλάμε μέσα μας.
Διασκευάζοντας το ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου, ο Ορέστης Λάσκος γύρισε το 1930 μια πρωτοπόρα για την εποχή ταινία, με υψηλές πλαστικές αρετές, η οποία έκανε παγκόσμια αίσθηση για τις σκηνές γυμνού που είχε – τις πρώτες στον ευρωπαϊκό σινεμά !!! Το γύρισμα του έργου γίνεται στα ονειρώδη τοπία που κείνται απ’ τον περίφημο Αϊ Δημήτρη έως τη Μεγάλη Λίμνη της Αγιάσου, πάνω στο φαλακρό Όλυμπο, στην τοποθεσία «Καδή Βρύση».
Τα γυρίσματα των σκηνών αυτών έσπευσαν να παρακολουθήσουν με… βουλιμία εκατοντάδες Αγιάσωτες. Να πώς περιγράφει το γεγονός ο Γ. Κονδύλης στον «Ταχυδρόμο» της 24ης Οκτωβρίου 1930:
«Αν ζούσε ο αρχαίος Λόγγος και έβλεπε τους ήρωας του αθανάτου και γλυκυτάτου ρομάντζου του να παίρνουν σάρκα και οστά, ασφαλώς θα τρελλαινόταν από τη χαρά του. Την ιδέαν της κινηματογραφήσεως του έργου συνέλαβεν ο μοναδικός εις το είδος Έλλην σεναρίστας Ορέστης Λάσκος... Η πρωταγωνίστρια δις Λούση Ματλή, μια χαριτωμένη, ωραιοτάτη κοπέλλα έως 18 ετών, κόρη του τέως εν Σικάγω Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Διονυσίου Ματλή, είναι δεινή χορεύτρια. Στον τελευταίο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελλάδος ήταν η πλέον επικίνδυνη αντίπαλος της δίδος Διπλαράκου, αλλ’ απεκλείσθη επειδή ήτο Ελληνοαμερικανίς…
Οι ηθοποιοί στην Αγιάσο φιλοξενούνται στο αρχέγονο ξενοδοχείο της αισχροκερδούς γηραιάς κυρίας Δημητρούλας στο οποίο κάθε βράδυ γίνεται του … Κουτρούλη το πανηγύρι! Για φαγοπότι έχουν διαλέξει το φθηνότατο και καθαρότατο ξενοδοχείον φαγητού του κ. Ψύρα… Εν αντιθέσει προς το άρρεν φύλον (της Αγιάσου) που είναι κατενθουσιασμένον από την παρουσία του θιάσου, ο θηλυκόκοσμος του χωριού βρίσκεται σε αναστάτωση.»
Συμπρωταγωνιστής με τη Λούση Ματλή ο ηθοποιός Έδισσον Βήχος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μαρσύας Απόλλων (Στην ελληνική μυθολογία ο Μαρσύας ήταν ένας Σάτυρος από τη Φρυγία, δεξιοτέχνης στον αυλό, που προκάλεσε το θεό Απόλλωνα σε αναμέτρηση. Ο Απόλλωνας έπαιξε λύρα και οι Μούσες και ο Μίδας, που ήταν κριτές της μονομαχίας, ανέδειξαν νικητή το θεό.)
Βαδίζοντας στα χνάρια του αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, του μεγαλύτερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας στη Λέσβο, που ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου στην Αγιάσο και καταλήγει στη Μυτιλήνη, περνάμε από την καμάρα της Ανηραγίδας (που πήρε τ’ όνομά της από την αρχαία θεότητα–νύμφη των θαλασσών, ποταμών και λιμνών, Νηρηίδα) και ακολουθώντας το ρέμα του παραπόταμου που διασχίζει το τσαμλίκι και χύνεται στον ποταμό της Κόβελης φτάνουμε στον Λάκκο της Ανηραγίδας, όπου έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της φημισμένης κινηματογραφικής ταινίας. Αλλά για την πεζοπορική αυτή διαδρομή θα γράψουμε στο επόμενο σημείωμά μας.