Skip to main content
|

17 Νοεμβρίου 1974 - Οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης - Τα αποτελέσματα στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Στράτος Σαλαβός

Γράφει ο Στράτος Σαλαβός/

Αυτές κι αν ήταν κρίσιμες οι εκλογές. Μετά από δέκα δύσκολα χρόνια με την αποστασία του 1965, τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του βασιλιά, τη χούντα, με την  τραγωδία της Κύπρου να εξελίσσεται, το να διεξαχθούν οι εκλογές σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας ήταν ένας άθλος.

Οι εκλογές του 1974 ήταν οι πρώτες μετά το 1936 στις οποίες μετείχαν όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος. Το ΚΚΕ που είχε τεθεί εκτός νόμου δημιούργησε συνδυασμό μαζί με την ΕΔΑ, ουσιαστικά βέβαια με το ΚΚΕ εσωτ. Όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση στην Αριστερά μετά την διάσπαση του 1968.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε το δικό του κόμμα. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που έχει μείνει στην ιστορία ως ΠΑΣΟΚ. Το Κέντρο που κυριάρχησε πριν την χούντα δημιούργησε έναν συνασπισμό δυνάμεων του χώρου και κατέβηκε στις εκλογές ως Ένωση Κέντρου-Νέες  Δυνάμεις. Ο Καραμανλής ίδρυσε την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και  οι πρώτες εκλογές έγιναν μόλις τέσσερες μήνες μετά την πτώση της χούντας και την ανάληψη της εξουσίας από τον Καραμανλή. Επικρίθηκε για την απόφαση του να τελεστούν τόσο γρήγορα οι εκλογές μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό.  Μάλιστα ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε προτείνει πρώτα να γίνει το δημοψήφισμα και μετά οι εκλογές. Η απόφαση του Καραμανλή όμως ήταν σταθερή και επιθυμούσε γρήγορες διαδικασίες για να επανέλθει και να σταθεροποιηθεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ

Προεκλογικά στην Λέσβο δεν ήρθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος προτίμησε να μιλήσει σε πέντε μόνο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αθήνα). Από την πλευρά του πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε σε περίπου 40 πόλεις και απεύθυνε χαιρετισμούς σε περίπου 50 κωμοπόλεις και χωριά.

Ο Καραμανλής εξουσιοδότησε τον υποψήφιο Δημήτρη Νιάνια να μεταφέρει τον χαιρετισμό του, θέμα που δημιούργησε γκρίνιες μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις εννιά το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου την ίδια μέρα το μεσημέρι ήρθε στην Μυτιλήνη και μίλησε στις 7,30 το απόγευμα από το μπαλκόνι του τότε ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια (γωνία Προκυμαία-Ερμού). Αμέσως μετά από την ομιλία έφυγε για  το  αεροδρόμιο όπου και αναχώρησε για Αθήνα.

Η Ενωμένη Αριστερά είχε τα γραφεία της στην Στοά Γρηγορίου τα οποία εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Από πλευράς Ένωσης Κέντρου Νέες Δυνάμεις ήρθε στη Μυτιλήνη την  Πέμπτη 14 Νοεμβρίου και μίλησε στο ξενοδοχείο ΣΑΠΦΩ ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου. Μετά την ομιλία αναχώρησε με πλοίο για την Χίο.

 

 

Στον παρακάτω Πίνακα τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών στον Ν. Λέσβου αλλά και Πανελλαδικά.

 

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

Αμπατζής, Βιγέλλης, Καλογήρου και Νιάνιας οι τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν.

Αναλυτικά οι σταυροί όλων των υποψηφίων:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δημήτρης Νιάνιας  11.476

Δούκας Καλογήρου 8.601

Νίκος Βιγέλλης  5.655

Στράτος Παπαευστρατίου 4.360

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κώστας Βασάλος  9.348

Νίκος Γανίτης  5.390

Δημήτρης Σφετούδης 2.195

Προκόπης Πανταζής 380

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ-Ν. ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παναγιώτης Αμπατζής  4.176

Δημήτρης Κούκος  3.639

Ανδρέας Καλαιτζής 2.782

Δημήτρης Κατσάνης 1.171

ΠΑΣΟΚ

Γεώργιος Μαλλιάκας  3.627

Φωκίων Βουνάτσος 3.260

Λευτέρης Κιοσκλής  3.156

Γεώργιος Τσουπής  620

ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μάνος Γκιγκιλίνης  441

 

Στους παρακάτω Πίνακες καταγράφονται τα υψηλότερα αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων στον Ν. Λέσβου. Εντυπωσιάζει βέβαια το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ στο Αμπελικό (75,60%) αλλά και της Ενωμένης Αριστεράς, που αλλού, στον Μανταμάδο (67,50%).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Στράτος Σαλαβός
Στράτος Σαλαβός

Ο Στράτος Σαλαβός είναι συνεργάτης τοπικών μέσων ενημέρωσης και συγγραφέας των βιβλίων  ΕΛΑΒΟΝ (2023) και ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (2024)

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία