Skip to main content
|

Υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στον κ. Πάλλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Το παρακάτω υπόμνημα δόθηκε στον κ. Πάλλη κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Κύριε Πάλλη
     Με αφορμή την επίσκεψη σας στο νοσοκομείο θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τα κυριότερα και ποιο επείγοντα προβλήματα που απασχολούν αυτή την χρονική περίοδο το Νοσοκομείο, τους ασθενείς και τους Εργαζόμενους και για τα οποία  αναμένουμε τις ενέργειες σας αλλά και σχετική ενημέρωση εφόσον υπάρξει εξέλιξη επί αυτών.
1. Για τον Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου: 
Από  την επέκταση του Νοσοκομείου στις πτέρυγες Ν1 και Ν2 έχουν προκύψει αυξημένες δαπάνες σε Θέρμανση φύλαξη, καθαριότητα κ.α. Είναι εξαιρετικά επείγον να αυξηθούν τα όρια του Ετήσιου Οικονομικού Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου τουλάχιστον κατά  ένα εκατομμύριο ευρώ.  
Ζητάμε να δοθεί  άμεσα η έγκριση του από το Υπ. Υγείας του ώστε να ξεκλειδώσουν μια σειρά  κωδικοί που έχουν μπλοκάρει όπως νυχτερινά εξαιρέσιμα αργίες προσωπικού, αναλώσιμα υλικά κ.α. 
2. Για την πίεση του νοσοκομείου από τον προσφυγικό : Σήμερα το νοσοκομείο δέχεται  μεγαλύτερη  πίεση από την περίοδο που  υπήρχαν αυξημένες ροές. Ο εγκλωβισμός των μεταναστών & προσφύγων  εδώ και οι κακές μέχρι σήμερα συνθήκες διαβίωσης τους, αυξάνει τον αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο,  των εξετάσεων, των νοσηλευομένων κλπ. 
Η παράλογη επιλογή να εξαιρεθούν τα νησιά του Β. Αιγαίου από τις προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να διορθωθεί. Ζητάμε να γίνουν εκ νέου προσλήψεις ώστε να ενισχυθεί το νοσοκομείο αλλά και οι άλλες δομές υγείας του νησιού.
Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα συστηματικής  παρουσίας μεταφραστών. Η έλλειψη αυτών παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα γεγονός που μπλοκάρει το νοσοκομείο.
Ακόμα δεν  έχει ρυθμιστεί η διαδικασία ώστε  η 1οβαθμια φροντίδα υγείας των προσφύγων να δίνεται από το ΠΕΔΥ με αποτέλεσμα  το νοσοκομείο να δέχεται μεγάλη πίεση στα εξωτερικά ιατρεία τα ραντεβού κλπ.   Ζητάμε πριν την  μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων ασθενών   στο νοσοκομείο για  μη επείγοντα περιστατικά  να  προηγείται το πέρασμα από το ΠΕΔΥ  και εφόσον υπάρχει ανάγκη μετακίνησης στο νοσοκομείο τότε να χορηγείται το ανάλογο παραπεμπτικό. 
3. Για τις νέες πτέρυγες και την ανακαίνιση των παλιών κτιρίων . Χρόνια τώρα ο σύλλογος διαμαρτύρεται γιατί οι νέες πτέρυγες αλλά και η ανακαίνιση των παλιών κτιρίων έγινε χωρίς σχεδιασμό [χωρίς επικαιροποίηση του σχεδιασμού]. Επίσης έγινε χωρίς να οργανωθεί σωστά η μεταβατική περίοδος μέχρι την τελική παράδοση του έργου με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη για τους ασθενείς και εργαζόμενους που κάποιοι εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ κακές συνθήκες. 
Ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα του κακού σχεδιασμού είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Χωροθέτηση τμημάτων και κλινικών δεν είναι αυτή που πρέπει. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δημιουργεί   τεχνητή αύξηση των αναγκών στελέχωσης πχ Μαιευτικό, Μονάδα Εμφραγμάτων, Πνευμονολογική κλ. κ.α. Μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να είναι ο επανα-σχεδιασμός και η εκ νέου τοποθέτηση των κλινικών –έστω μερική- με την υποστήριξη ειδικών στην αρχιτεκτονική νοσοκομείων   και που θα διατεθούν από το Υπουργείο.
Παράλληλα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να διευθετηθούν εκκρεμότητες κτιριακές  ή υποδομής όπως: Η μονάδα παραγωγής οξυγόνου, Ανακαίνιση  ψυχιατρικής κλινικής, Αποθήκες και φωτισμό Παρκιγκ & δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης.
4. Για τον νέο οργανισμό: Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε από το Υπ.Υγ. διαβούλευση για τον καθορισμό του  πλαισίου δημιουργίας νέων οργανισμών δίνοντας στην δημοσιότητα την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ. Ο σύλλογος μας έχει πολλές διαφωνίες και παρατηρήσεις επί αυτής που θα τις καταθέσει εγγράφως στο Υπ.Τγ. Αυτό όμως που θέλουμε στην παρούσα φάση να σας θέσουμε είναι ότι στον νέο οργανισμό επιβάλλεται να γίνει αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου έτσι που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  
5. Για τις Ελλείψεις ιατρών. Όπως γνωρίζεται και από την σχετική δημοσιότητα σήμερα το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στελέχωσης σε ιατρούς, όπως Ψυχίατρους, Ογκολόγους , Παιδιάτρους, ειδικευόμενους κ.α.  Ανεξάρτητα από το αν  υπάρχει απροθυμία από μεριάς του ιατρικού κόσμου στην κάλυψη αυτών των θέσεων, το γεγονός είναι ότι σήμερα υπάρχουν κλινικές και μονάδες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επειδή οι πολιτικές λιτότητας στα 7 χρόνια μνημονίων έδιωξαν από το σύστημα υγείας , χιλιάδες γιατρούς στην σύνταξη ή το εξωτερικό, η κατάσταση θα μπορούσε να αναστραφεί μόνο με στοχευμένη πολιτική κινήτρων. Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογος μας προτείνει και σας ζητά να ενεργοποιηθείτε ώστε να γίνει μια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως: Υπ. Υγείας, Νοσοκομείο, Περιφέρεια , Δήμος, Μητρόπολη [φιλανθρωπικά], Ξενοδόχοι κ.α. που στόχο θα έχει να βρεθούν οι πόροι ώστε για όποιον ιατρό επιλεγεί να προσληφτεί στη Λέσβο  να εξασφαλίζεται  «στέγη» για 1-2 χρόνια. 
6. Σας ζητάμε και θέλουμε να υποστηρίξετε επιπλέον  τέσσερα  αιτήματα  του συλλόγου μας:
Να λειτουργήσει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης πιλοτικά και με την υποστήριξη του Υπ.Υγ. Επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. 
Να εξευρεθεί χώρος φιλοξενίας που θα λειτουργήσει ως ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΥΝΟΔΩΝ ασθενών για πολίτες που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού ή εκτός αυτού. [συνοδοί ασθενών σε ΜΕΘ].
Να θεσμοθετηθούν επιτέλους διαδικασίες στο νοσοκομείο που να διασφαλίζουν την αξιοκρατική και ισότιμη συμπεριφορά των εργαζομένων σε ζητήματα  μετακινήσεων, αποσπάσεων, εκπαίδευσης, προβλημάτων υγείας, αλλαγής ειδικότητας κ.α. Προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση έχει καταθέσει ο σύλλογος στη διοίκηση.
Πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος στην φάμπρικα των εργολάβων στο νοσοκομείο γιατί η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων και η οικονομική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων αυτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 
7. Τέλος  σας θέτουμε με απαίτηση δύο οικονομικής φύσης αιτήματα: 
Την αποκατάσταση της μείωσης 15% επί του ωρομισθίου για νυχτερινά – αργίες των υγειονομικών  που έχει υποσχεθεί το  Υπ. Υγείας  και  ακόμα δεν έχει   υλοποιήσει. Οι έπαινοι του  ΥΥ για το προσωπικό που κρατά όρθιο το σύστημα υγείας δεν μπορεί να είναι κενού περιεχομένου.  
Ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για μείωση του επιτοκίου στα δάνεια των Δημ. Υπάλληλων  που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων , τελικά δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη.
 
Κύριε Πάλλη 
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι . Θέλουμε να γνωρίζεται πως ο σύλλογος μας δεν είναι διατεθειμένος να παραμένει μόνο στα υπομνήματα, αλλά θα απαιτήσουμε την ικανοποίηση των παραπάνω. 
Δεν μπορεί οι Έλληνες βουλευτές, η  κυβέρνηση, τα κόμματα να αισθάνονται μόνο την πίεση των δανειστών, των τροικανών και των γερακιών της Ευρώπης. Παρότι η κατάρρευση των οικογενειακών μας προϋπολογισμών είναι ακόμα εδώ, η κατάρρευση του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης των Δημ. Υπαλλήλων είναι ακόμα εδώ, και πολλά άλλα, εμείς επιλέξαμε να σας θέσουμε κυρίως τα προβλήματα   που η λύση τους θα  επιδράσει θετικά στο γενικό κοινωνικό σύνολο.
 
Περιμένουμε τις ενέργειες σας. 
 
 
Το ΔΣ
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις