Skip to main content
|

Τραγική η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Στις 16 Μαρτίου συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου και συζήτησε την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας στη Λέσβο, την επίδραση του προσφυγικού ζητήματος και την κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος.



Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου και το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων, έχει οδηγήσει σε κατάσταση κατάρρευσης και αδυναμίας λειτουργίας διάφορα τμήματα στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), στην Μονάδα Υγείας (ΜΥ) Μυτιλήνης (ΜΥ) και στα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) του ΠΕΔΥ. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι γηρασμένο και στα όρια αντοχής του. Εργάζεται υπερωριακά ενώ οι υπερωρίες καταβάλλονται είτε με περικοπές, είτε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Οι νέοι γιατροί απογοητευμένοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο.



Στο Βοστάνειο Νοσοκομείο ο προϋπολογισμός από 28 εκατ. ευρώ το 2009 έχει μειωθεί στα 10 εκατ. ευρώ περίπου για το 2016. Το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών είναι κενές. Συγκεκριμένα υπηρετούν 3 παιδίατροι ενώ προβλέπονται 5, επίσης 3 στους 5 αναισθησιολόγους, 6 στους 8 χειρουργούς, 3 στους 5 ορθοπεδικούς, 2 στους 3 ουρολόγους, 2 στους 5 βιοπαθολόγους, 3 στους 5 ιατρούς στον αξονικό τομογράφο, 2 στους 3 ψυχιάτρους, 3 στους 6 ιατρούς στη ΜΕΘ, 8 στους 10 παθολόγους, 2 στους 3 νεφρολόγους. Υπηρετεί 1 ογκολόγος και 1 νευροχειρουργός, ενώ για να λειτουργήσει τμήμα θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 3. Ο οργανισμός δεν προβλέπει ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγο, αιματολόγο, ρευματολόγο που δείχνει πόσο αναχρονιστικός είναι ο οργανισμός του νοσοκομείου. Προκήρυξη ή διορισμός σε κενή θέση γιατρού επί θητεία έχει να γίνει από το 2009. Οι πάγιες ελλείψεις καλύπτονται από 14 ως 18 επικουρικούς γιατρούς. Μερικοί από αυτούς υπηρετούν 3 ως 4 χρόνια, χωρίς διορισμό σε κενή οργανική θέση. Έχουν προσληφθεί γιατροί με μπλοκάκια μόνο για εφημερίες (1 ΩΡΛ, 1 πνευμονολόγος, 1 παθολόγος, 1 καρδιολόγος) και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 2 ορθοπεδικοί, 1 γενικός γιατρός στο ΤΕΠ, 1 δερματολόγος και 1 ρευματολόγος. Είναι κενές περίπου το 50% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών, γιατί δεν επιλέγεται πια το Νοσοκομείο μας για λήψη ειδικότητας από νέους γιατρούς κυρίως λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Για τις εφημερίες στο ΤΕΠ καλούνται αγροτικοί γιατροί και παιδίατροι από τα ΚΥ. Οι μετακινήσεις γιατρών από το Βοστάνειο, στο Ν. Λήμνου και από τα ΠΙ στον Αη Στράτη συνεχίζονται. Τα ιδιωτικά συνεργεία φύλαξης και καθαριότητας παραμένουν, ενώ αντίστοιχες και μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Παρουσιάζονται καθημερινά ελλείψεις υλικών: σύριγγες, γάντια, χειρουργικά κλιπς, αντιδραστήρια εργαστηρίων κτλ.

Στο ΠΕΔΥ (ΜΥ, ΚΥ, ΠΙ) ανάλογα είναι τα κενά σε γιατρούς γενικής ιατρικής, παθολογίας, παιδιατρικής, βιοπαθολογίας και οι ελλείψεις αγροτικών γιατρών. Μετακινούνται γιατροί για την εξασφάλιση της 24ωρης εφημερίας στα ΚΥ και την ΜΥ του ΠΕΔΥ, από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη. Η ΜΥ Μυτιλήνης για να εφημερεύει σε 24ωρη βάση, στηρίζεται σε γιατρούς των ΚΥ. Το τελευταίο διάστημα γιατροί από άλλες μονάδες, εξαναγκάστηκαν να καλύψουν εφημερίες του ΚΥ Πολιχνίτου χωρίς καν να ερωτηθούν ποιες ημέρες μπορούν. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, νοσηλευτικό, πληρώματα ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να μένουν κενές βάρδιες. Η καθαριότητα έχει δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία και η φύλαξη γίνεται από προσωπικό άλλων ειδικοτήτων. Λόγω του περάσματος της διοίκησης και της διαχείρισης των ΚΥ και των ΠΙ στην 2η ΥΠΕ, έχουν προκληθεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Κάθε ΚΥ συνάπτει ξεχωριστή σύμβαση, για το κάθε υλικό ή υπηρεσία που έχει ανάγκη. Έτσι κατά διαστήματα παρουσιάζονται ελλείψεις υλικών (φαρμάκων, υγειονομικών και άλλων), καυσίμων (θέρμανσης - κίνησης) και στην τεχνική υποστήριξη. Για την αντιμετώπιση τους τα ΚΥ καταφεύγουν στην συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις προσφορές συλλόγων, ιδιωτών και ΜΚΟ. Ειδικότερα το ΚΥ Πολυχνίτου λειτουργεί με τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο. Ουσιαστικά έχει υποβαθμιστεί σε πολυδύναμο ΠΙ. Θα πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του.

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές έχουν προσθέσει επιπλέον φόρτο εργασίας στο ΚΥ Καλλονής, στη ΜΥ Μυτιλήνης και κυρίως στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα το διάστημα από 1 Μαΐου 2015 ως 31 Δεκεμβρίου 2015 στο Νοσοκομείο εξετάσθηκαν 724 πρόσφυγες στον Χειρουργικό Τομέα και έγιναν 52 εισαγωγές. Αντίστοιχα στον Παθολογικό Τομέα εξετάστηκαν 761 πρόσφυγες και έγιναν 164 εισαγωγές. Στην Μαιευτική Κλινική έγιναν 95 εισαγωγές και 30 τοκετοί. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 46 νεφροπαθείς πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε 96 συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Στην Παιδιατρική Κλινική από 1 Μαΐου 2015 ως 29 Φεβρουαρίου 2016 εξετάσθηκαν 940 παιδιά προσφύγων και έγιναν 380 εισαγωγές.

Πέρα από την αύξηση προσέλευσης και εισαγωγών, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ιδιαίτερα βαριά περιστατικά που αντιστοιχούν στις τραγικές συνθήκες μετακίνησης και διαβίωσης των προσφύγων. Στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έρχονται νεφροπαθείς που έχουν μείνει χωρίς αιμοκάθαρση από μία ως δύο εβδομάδες. Στην Παιδιατρική Κλινική αντιμετωπίζονται παιδιά που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, με συγγενείς ανωμαλίες λόγω αδυναμίας προγεννητικού ελέγχου, ανεμβολίαστα, με βαριά προβλήματα υγείας από τους τραυματισμούς, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων ή της παραμονής τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Έχουμε συγκλονιστεί από τους δεκάδες θανάτους ανθρώπων στις ακτές μας. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τους θανάτους τριών παιδιών στο Νοσοκομείο μας το τελευταίο εξάμηνο. Παιδιά χρειάστηκαν διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο ή ΜΕΘ παίδων που δεν διαθέτει το νοσοκομείο μας. Η Παιδιατρική Κλινική χρειάζεται επειγόντως έναν τουλάχιστο παιδίατρο. Οι προσπάθειες πρόσληψης ενός επικουρικού παιδιάτρου, με σύμβαση μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ή με μπλοκάκι από το Νοσοκομείο απέβησαν άκαρπες. Οι μετακινήσεις παιδιάτρων από τα ΚΥ, αποτελεί προσωρινό μπάλωμα που δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ δημιουργεί αντίστοιχο κενό στην ΠΦΥ. Η απαραίτητη συνδρομή των μεταφραστών δεν καλύπτει όλο το 24ωρο.

Άμεσα θα πρέπει να σπάσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και το πάγωμα των προσλήψεων στην υγεία. Αυτό είναι μια επείγουσα ανάγκη για όλη τη χώρα, όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Λέσβο, λόγω της επιβάρυνσης από την αυξημένη προσέλευση προσφύγων. Προτείνουμε να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο ΓΝΜ και τα ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για να σταματήσει η μετανάστευση ιατρών. Να επικαιροποιηθεί ο οργανισμός λειτουργίας της ΜΥ Μυτιλήνης και να προκηρυχθούν αντίστοιχα οι κενές θέσεις. Να καθιερωθούν θετικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής 24ωρη εφημερία και η λειτουργία του Νοσοκομείου και των μονάδων του ΠΕΔΥ. Να καταβάλλονται άμεσα και χωρίς περικοπές οι εφημερίες των γιατρών και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Να καλυφθεί η δωρεάν σίτιση των γιατρών κατά την διάρκεια της εφημερίας. Να υπάρξει αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου και να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012 και οι πρόσθετες εφημερίες του 2015. Λέμε όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών εντός και εκτός νησιού και στον εξαναγκασμό σε εφημερίες μακριά από τον χώρο εργασίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών. Λέμε ναι στην αποσύνδεση και την πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Να προσληφθούν μεταφραστές για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις