Υγεία

30/08/2024 - 11:23

SOS Το Κέντρο Υγείας Αντίσσης Λέσβου κινδυνεύει με λουκέτο - Υπογράφουμε όλοι

Ηλεκτρονικό petition για την διάσωση του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Κάθε υπογραφή είναι σημαντική

Το Κέντρο Υγείας Αντίσσης βρίσκεται στην Άντισσα Λέσβου. Είναι το πρώτο ιστορικά Κέντρο Υγείας που άνοιξε στην Ελλάδα. Έκτοτε εξυπηρετεί όλους τους οικισμούς της Δυτικής Λέσβου με μόνιμο πληθυσμό περίπου 5.500 χιλιάδων κατοίκων. Επίσης εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Όμως η χρόνια υποστελέχωση, η αδιαφορία και οι περικοπές στον κλάδο της δημόσιας υγείας έχουν ως αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Αντίσσης να οδεύει προς κλείσιμο. Πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού στο κέντρο αυτό έχει να γίνει από το 2019. Την ίδια στιγμή ο ένας από τους μόλις 3 νοσηλευτές συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να αναπληρωθεί ποτέ. Ταυτόχρονα ο ένας από τους μόλις 3 γιατρούς σε λίγο καιρό θα αποχωρήσει επίσης λόγω συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μία μακροχρόνια συνειδητή πολιτική προσπάθεια διάλυσης της Δημόσιας Υγείας προς όφελος των ιδιωτών και των εταιριών, της οποίας απλώς τα αποτελέσματα βλέπουμε σιγά σιγά και στα χωριά μας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αδυνατεί το Κέντρο Υγείας Αντίσσης να είναι λειτουργικό όλο το 24ωρο. Στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί μόνο πρωί. Στην συνέχεια η κατάσταση μπαλώθηκε πρόχειρα με αναγκαστική μετάθεση υγειονομικού προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Καλλονής. Μία κίνηση άδικη προς τους υγειονομικούς αλλά και μία κίνηση που γέννησε ζητήματα και στο αδελφό Κέντρο Υγείας Στην Καλλονή. Επίσης αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι τα χωριά της Δυτικής Λέσβου να μένουν χωρίς αγροτικό ιατρό. 

Η υγεία πρέπει να είναι αγαθό και όχι προϊόν γιατί μόνο έτσι μπορούν να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στην περίθαλψη ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Ο κίνδυνος κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Αντίσσης αλλά και η διαρκή κατάσταση υπολειτουργίας του είναι μία τεράστια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής των κατοίκων των χωριών της Δυτικής Λέσβου.

Δηλώνουμε την απόλυτη στήριξη μας στους ήρωες υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αντίσσης που φροντίζουν μέσα σε αυτές τις άθλιες από το κράτος συνθήκες χιλιάδες κόσμου στην Δυτική Λέσβο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  • Ζητάμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αντίσσης.
  • Ζητάμε την επιστροφή των υγειονομικών που αποσπάστηκαν από το Κέντρο Υγείας Καλλονής πίσω στην βάση τους.
  • Ζητάμε την στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν πρόσβασης σε δομές υγείας.
  • Καλούμε όλους τους συλλόγους και φορείς της Δυτικής Λέσβου αλλά και όλους τους πολίτες να υπογράψουν στο ψήφισμα αυτό!

 

Η Δυτική Λέσβος σε χρειάζεται!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΗΣ!

 

Πρωτοβουλία Ερεσού - Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

 

Υπογράφουμε εδω 

Μοιράσου το άρθρο!