Υγεία

14/10/2024 - 12:01

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπέρασε το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Θεωρήσαμε ότι ο Υπουργός Υγείας εκτέθηκε αρκετά από μόνος του και δεν θα έπρεπε να βγάλουμε ανακοίνωση λέγοντας τα προφανή, δηλαδή ότι είναι απαράδεκτο που δεν βρήκε λίγο χρόνο να επισκεφθεί το πολύπαθο Κέντρο Υγείας της περιοχής μας. Ωστόσο οι δηλώσεις του στις 12/10 ήταν το λιγότερο εξοργιστικές. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψη του στο νησί μας δεν βρήκε κανέναν να διαμαρτύρεται, γεγονός που κατά την άποψη του αποδεικνύει ότι «όλα βαίνουν καλώς». Παράλληλα, ο διοικητής της  2ης ΥΠΕ, κ. Ροϊλός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο έργο της ανέγερσης Ψυχιατρικής Κλινικής ανακοίνωσε ότι η στελέχωση του νέου Κέντρου Υγείας Μανταμάδου θα ξεκινήσει «με μετακίνηση προσωπικού από άλλες μονάδες». Δηλαδή από τα ήδη διαλυμένα Κέντρα Υγείας που στέκονται όρθια μόνο με τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Τέλος θα θέλαμε να «ευχαριστήσουμε» όλους τους τοπικούς άρχοντες που αμέλησαν στις ομιλίες τους να αναφερθούν στα προβλήματα που έχουμε στο Κέντρο Υγείας. Στη συνέχεια παρατίθεται το κείμενο που θα παραδίδαμε στον Υπουργό, αν είχε το φιλότιμο να επισκεφθεί τα έργα του.

«Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου εξυπηρετεί μία περιοχή 3500 κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκ των οποίων οι 600 είναι κάτω των 19 ετών και οι 929 άνω των 70 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης λειτουργούν 2 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο. Είναι εμφανές ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, παρά τις θυσίες των εργαζομένων. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

 Πιο συγκεκριμένα δεν υπάρχει παιδίατρος παρά μονάχα μία ημέρα του μήνα, αναγκάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους γονείς να μετακινούνται στην Μυτιλήνη και να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς. Αντίστοιχα δεν υπάρχει ορθοπεδικός και ακτινολόγος, παρά συγκεκριμένες ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχει καρδιολόγος και δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις των παθολόγων. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια υπολειτουργούν, ενώ σημαντικό τμήμα των εφημεριών καλύπτονται από το Κέντρο Υγείας Καλλονής. Επιπλέον δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τα ασθενοφόρα, ενώ σημαντικό μέρος των εργαζομένων δεν είναι μονιμοποιημένο.

Ως κάτοικοι μίας απομακρυσμένης περιοχής από το νοσοκομείο Μυτιλήνης απαιτούμε ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς στον τόπο μας.

Απαιτούμε:

•           Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων

•           Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων παραπάνω θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

•           Ασθενοφόρα με πλήρωμα από εξειδικευμένο προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο.»

 

Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου,

Μοιράσου το άρθρο!