Υγεία

04/04/2016 - 07:10

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την απεργία της 7ης Απριλίου

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Απεργούμε - συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στα Κεντρικά Λύκεια, 11πμ

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» στην προσπάθεια επιβολής νέων σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου, που έχουν στόχο να αρπάξουν από τους ήδη καθημαγμένους εργαζόμενους έως 5,4 δισ. € για να καλύψουν το «δημοσιονομικό κενό». Μοίρασαν το βάρος ισόποσα:1,8 δισ. € θα προέλθουν από την άμεση φορολογία, 1,8 δισ. € από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και άλλα 1,8 δισ. € από την έμμεση φορολογία. Δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης πως «τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα» ενώ ο Κ. Μητσοτάκης πως «χρειάζεται μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, μείωση μισθών και επιβολή της αξιολόγησης στο δημόσιο». Όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες και της δολοφονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, στην οποία η ΕΕ απαντά με περισσότερη καταστολή και στρατοκρατία, ενώ δυναμώνουν οι ξενοφοβικές φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Τα μέτρα στο ασφαλιστικό θα είναι πολύ χειρότερα από την «κυβερνητική πρόταση» στους θεσμούς. Φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384€  στα 350€ ή και χαμηλότερα για ασφάλιση 20 ετών, ενώ σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15 ως 20 έτη ασφάλισης, η εθνική σύνταξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300€. Τα ποσοστά αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη θα είναι ακόμα πιο κάτω από το 0,8% για τα 15-25 χρόνια ασφάλισης. Συζητιούνται οριζόντιες μειώσεις 7% στις επικουρικές και μειώσεις από 20% ως και 30% στα εφάπαξ του Δημοσίου. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ. Η διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» μέχρι το 2018 θα εξαρτηθεί από το «την επιτυχία περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης». Στο φορολογικό όσοι έχουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000€ – κάτι που αφορά την μεγάλη μάζα των εργαζομένων στην υγεία – θα δουν αύξηση φόρων μέσω της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης και της εισφοράς αλληλεγγύης. Το αφορολόγητο θα μειωθεί από τα 9.550€ που είναι σήμερα ενώ  1,8 δισ.€ θα εισπραχθούν από την αύξηση των έμμεσων φόρων (καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας, κινητή τηλεφωνία κτλ).

Στην υγεία η κατάσταση κατάρρευσης συνεχίζεται. Τις ελλείψεις υλικών και τα κενά σε γιατρούς και προσωπικό δεν μπορούν να καλύψουν οι προσφορές ιδιωτών και ΜΚΟ, τα προγράμματα ωφελούμενων πενταμηνιτών και τα μπλοκάκια μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και οι αναγκαστικές μετακινήσεις εργαζομένων. Όπως λέγαμε στην ανακοίνωση μας στις 21/3/16 «άμεσα θα πρέπει να σπάσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και το πάγωμα των προσλήψεων στην υγεία. Αυτό είναι μια επείγουσα ανάγκη για όλη τη χώρα, όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Λέσβο, λόγω της επιβάρυνσης από την αυξημένη προσέλευση προσφύγων. Προτείνουμε να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο ΓΝΜ και τα ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για να σταματήσει η μετανάστευση ιατρών. Να επικαιροποιηθεί ο οργανισμός λειτουργίας της ΜΥ Μυτιλήνης και να προκηρυχθούν αντίστοιχα οι κενές θέσεις. Να καθιερωθούν θετικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής 24ωρη εφημερία και η λειτουργία του Νοσοκομείου και των μονάδων του ΠΕΔΥ. Να καταβάλλονται άμεσα και χωρίς περικοπές οι εφημερίες των γιατρών και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Να καλυφθεί η δωρεάν σίτιση κατά την διάρκεια της εφημερίας. Να υπάρξει αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου και να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012 και οι πρόσθετες εφημερίες του 2015. Λέμε όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών εντός και εκτός νησιού και στον εξαναγκασμό σε εφημερίες μακριά από τον χώρο εργασίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών. Λέμε ναι στην αποσύνδεση και την πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Να προσληφθούν μεταφραστές για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών».

Είναι ανάγκη να σπάσουμε το κλίμα αναμονής που καλλιεργούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να δείξουμε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει άλλο με τις ζωές μας. Τα μνημόνια, η εξυπηρέτηση του χρέους, η υποταγή στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος. Να συγκροτηθεί ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές. Καλούμε σε αποφασιστική απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίων αγροτών, για να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ να αντιλαϊκά μέτρα.

ΕΝΩΣΗ   ΙΑΤΡΩΝ   Ε.Σ.Υ.   ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!