Τεράστια τα προβλήματα των Τουριστικών Πρακτόρων - Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA και των Προεδρείων των Ενώσεων Μελών της Ομοσπονδίας, για μία απαραίτητη και εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, τις ενέργειες και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή της και τις επόμενες κινήσεις του κλάδου στον μακρύ δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ.: Λύσανδρος Τσιλίδης (Πρόεδρο FedHATTA), Νικόλαος Κελαϊδίτης (Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, Μάρκος Σπυρομήλιος (Αντιπρόεδρος ΗΑΤΤΑ), Μάριος Καμμένος (Αντιπρόεδρος HATTA και Ταμίας ECTAA), Αριστείδης Τσαλδάρης (Γενικός Γραμματέας ΗΑΤΤΑ), Παναγιώτης Χατζηκυριάκος (Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτορείων Λέσβου - ULTTSA), Σπύρος Χαλικιόπουλος (Πρόεδρος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας – AOCTA), Στράτος Μπερέτης (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνης - RATTA), Μάριος Μπακόπουλος (Πρόεδρος Συνδέσμου Ναυτιλιακών & Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου- ASSTA), Αντώνης Γελασάκης (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης – WCTAA), Γιώργος Μαρούτσος (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών – ΠΕΤΑΓΑ), Κώστας Κατσίβας και Σάββας Παγωνάκης (Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου – URTA), Νίκος Βασιλικός (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κυκλάδων – CATTA), Βύρων Θεολόγης (Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης – ΕΤΓΜ-Θ) και η κα Ειρήνη Τόλη (Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO).
Οι συνομιλητές ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις πολλές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Ομοσπονδία από την αρχή της κρίσης του Covid-19 και για τις πολλαπλές παρεμβάσεις της στα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, ο αντικειμενικά σημαντικότερος κλάδος του τουρισμού (καθώς είναι αυτός που διακινεί το 85% του οργανωμένου τουρισμού της χώρας, απασχολώντας περίπου 30.000 εργαζόμενους), αλλά και ο πλέον σοβαρά πληττόμενος από την παρούσα πρωτοφανή συγκυρία μαζί με τον κλάδο της υγείας, θα έχει όλη την απαιτούμενη στήριξη από την Πολιτεία για να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος του προβλήματος, έτσι ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει τον ελληνικό τουρισμό, κάτι που όμως, όπως συμφώνησαν όλοι, δεν είναι εφικτό να συμβεί στο σύνολό του πριν από τα μέσα του επόμενου χρόνου.
Διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ότι ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε από τα όργανα της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να πρέπει να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις για να ακουστεί και να εισακουστεί.
Έγινε δε από όλους δεκτό, ότι η FedHATTA καλύπτει άξια αυτή την ανάγκη.
Όλοι ήταν σύμφωνοι ότι τα οριζόντια μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν ως τώρα, ήταν σωστά όπως εφαρμόστηκαν, όμως δεν θα βοηθήσουν τα τουριστικά γραφεία, τα οποία είναι τα τελευταία που θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, σε βάθος χρόνου. Είναι απόλυτη ανάγκη να εξειδικευτούν.
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βγουν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές, έτσι ώστε να γίνει γνωστό πλέον πώς ακριβώς θα ταξιδεύουν τα αεροπλάνα, τα πλοία, τα τουριστικά λεωφορεία και τα κάθε είδους οχήματα, αλλά και τι αντίκτυπο θα έχει ο τρόπος που θα προκριθεί στην τιμολόγηση των σχετικών υπηρεσιών, καθώς και τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία. Από αυτά θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχεια στο τουριστικό γίγνεσθαι.
Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που επείγουν, κύριο είναι το εργασιακό θέμα για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες, όσο και αν θα το ήθελαν, δεν μπορούν να επωμισθούν χωρίς σοβαρή στήριξη το κόστος τους προσωπικού τους μέχρι το άδηλο τέλος της συγκεκριμένης κρίσης. Έτσι, είναι ανάγκη να υπάρξει παράταση της επιδοτούμενης αναστολής εργασίας και για τους δικούς τους εργαζόμενους ή επιδοτούμενη εργασία ή/και ευέλικτη εργασία. Είναι επίσης τώρα η στιγμή να επανέλθουν στη συζήτηση προτεινόμενες από την Ομοσπονδία ευέλικτες μορφές εργασίας, την επάνοδο των οποίων ζητούν επιτακτικά εδώ και πολλά χρόνια τα τουριστικά γραφεία, και να διεκδικηθούν ακόμη πιο δυναμικά, επειδή πραγματικά είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους.
Άλλο σοβαρό θέμα είναι εκείνο των τραπεζών και των δανείων που θα δοθούν στα τουριστικά γραφεία για τη στήριξή τους στη δύσκολη αυτή περίοδο, του ύψους και των όρων των τελευταίων, των πιθανών εγγυήσεων που θα ζητηθούν και των επιτοκίων. Δεν θα πρέπει δε να εξαιρεθεί κανένα τουριστικό γραφείο από την δυνατότητα να λάβει αυτή τη στήριξη, ούτε κάποιο που μπορεί να πέρασε κάποια δυσκολία στο παρελθόν, και σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει η FedHATTA, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα cluster μικρότερων επιχειρήσεων, για να μπορέσουν και αυτές να διεκδικήσουν την όποια βοήθεια πρόκειται να δοθεί.
Το ενοίκιο των τουριστικών γραφείων είναι επίσης ένα ζήτημα που τα απασχολεί πολύ, διότι δεν είναι δυνατόν, με μηδενικό εισόδημα, να εξακολουθήσουν να καταβάλλουν υπέρογκα ενοίκια για το χρονικό διάστημα που δεν θα έχουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας.
Επιπλέον, τα voucher μεταξύ επιχειρήσεων, και ο αντιεπαγγελματικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται από πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, αλλά και με κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε το έκτακτο αυτό μέτρο του voucher, αντί για την άμεση επιστροφή μετρητών, να εφαρμοστεί με τρόπο ανάλογο σε όλη την ΕΕ και να μη γίνεται εκμετάλλευσή του από κακόπιστους επαγγελματίες.
Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συζήτηση υπογράμμισαν την ανάγκη της μεταξύ τους συσπείρωσης και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι πίσω από την FedHATTA και θα προσπαθήσουν να την ενδυναμώσουν κι άλλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα η δύσκολη αυτή κατάσταση. Υποσχέθηκαν δε να ενισχύσουν την Ομοσπονδία με έγκυρη πληροφόρηση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκδικεί, με επιχειρήματα, μέτρα και στήριξη για όλους.
Κατέληξαν δε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετέχουν στο εξής τα τουριστικά γραφεία, με εκπροσώπους τους, σε κάθε συμβουλευτικό/γνωμοδοτικό όργανο που επηρεάζει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, διότι δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν άμεσα και τον κλάδο χωρίς τη συμμετοχή αυτών που γνωρίζουν πραγματικά το αντικείμενο.