Τέλος ( ; ) στα δρομολόγια Μυτιλήνη - Αϊβαλί. Η Τουρκία απαγορεύει σε τουρκικά πλοία να προσεγγίζουν ελληνικά νησιά !
Οικονομικό «πόλεμο» σε βάρος των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τη σημαντική φέτος κίνηση Τούρκων για διακοπές, ξεκινά η Τουρκική κυβέρνηση.
Με αφορμή τους ελέγχους των Ελληνικών λιμενικών αρχών σε τουρκικά τουριστικά πλοία που πραγματοποιούσαν όπως αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά, ο Τούρκος Υπουργός ναυτιλίας, μεταφορών και επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη σειρά αντιμέτρων.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών. Δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες στις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.
Επίσης ανακοίνωσε ότι από 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα δηλαδή προς τα Ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία. Το τελευταίο μεταφράζετε στο ότι τα Ελληνικά νησιά δεν θα έχουν πλέον τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντι τους τουρκικά παράλια.
Όλα ξεκίνησαν όταν δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα Ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια, ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες. Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την Ελληνική οικονομία.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν όμως, από τις Ελληνικές αρχές δεν αποκάλυψαν μόνο την επικρατούσα κατάσταση. Είχαν αποτέλεσμα, η Τουρκία για διεθνείς οργανισμούς όπως οι νηογνώμονες να μεταταχτεί σε ναυτιλία με «γκρίζες» υπηρεσίες με ότι αυτό σημαίνει για την Τουρκική ναυτιλία και την τουρκική κατ’ επέκταση οικονομία.
Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών της Ελλάδας και της Τουρκίας πλην όμως ο έλεγχος πριν μέρες και η απαγόρευση απόπλου σε ένα μήκους 35 μέτρων τουρκικό ιστιοπλοϊκό κρουαζιερόπλοιο που λειτουργούσε με τον παραπάνω περιγραφόμενο «πειρατικό» τρόπο να προκαλέσει την τουρκική αντίδραση.
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο Ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι έντονα στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά ήδη η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν. Να αναφέρουμε εδώ ότι ήδη στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν με το ότι το σύνολο των Μικρασιατικών παραλίων αποτελούν το σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
------------------------------
up date
Ανακοίνωση ΥΝΑΝΠ με αφορμή δημοσιεύματα περί δυνητικών προβλημάτων στις θαλάσσιες συνδέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα - Port State Control).