Skip to main content
|

Λέσβος: Ο πράσινος παράδεισος των πουλιών ξυπνά – 7.000 ορνιθοπαρατηρητές ανοίγουν τη φτερούγα της τουριστικής σεζόν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
  • Ξεκινά δυναμικά η τουριστική σεζόν για τους λάτρεις της φύσης – 7.000 και πλέον ορνιθοπαρατηρητές αναμένονται φέτος στο νησί

Με τους πρώτους επισκέπτες για ορνιθοπαρατήρηση να καταφθάνουν ήδη στη Λέσβο, η τουριστική σεζόν ξεκινά με θετικούς οιωνούς για την τοπική κοινωνία. Από τα μέσα Απριλίου, φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο – γνωστοί στους ντόπιους ως «πουλάκηδες» – θα κατακλύσουν τους υγρότοπους, τα δάση και τα ακρογιάλια του νησιού για να παρακολουθήσουν τα σπάνια ενδημικά και αποδημητικά πουλιά της περιοχής.

Όπως δηλώνει στο Tornos News ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες αναμένονται φέτος, με την πρώτη πτήση τσάρτερ από το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει στο νησί στις 20 Απριλίου.

Η Λέσβος, το καταπράσινο στολίδι του βορειοανατολικού Αιγαίου, φημίζεται όχι μόνο για τα παραδοσιακά χωριά και το φημισμένο ούζο της, αλλά και ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ορνιθοπαρατήρηση παγκοσμίως. Με 333 είδη πουλιών να έχουν καταγραφεί – από τα συνολικά 455 της Ελλάδας – το νησί αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και των πουλιών.

Γιατί η Λέσβος είναι ορνιθολογικός παράδεισος;

Η στρατηγική θέση της Λέσβου, εκεί όπου η Ευρώπη αγγίζει την Ασία, την καθιστά ιδανικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το νησί μετατρέπεται σε φυσική γέφυρα ανάμεσα στις ηπείρους, με σπάνια και εντυπωσιακά είδη να βρίσκουν καταφύγιο στους υγρότοπους, τα δάση και τα ήσυχα ακρογιάλια του.

Παράλληλα, η εντυπωσιακή ποικιλία ενδιαιτημάτων – από υγρότοπους και πευκοδάση, μέχρι ελαιώνες, φρύγανα, βραχώδεις σχηματισμούς και μικρές νησίδες – συνθέτει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό φύσης που προσφέρει καταφύγιο τόσο σε σπάνια όσο και σε απειλούμενα είδη της ορνιθοπανίδας.

Τα "ιερά δισκοπότηρα" της Λεσβιακής ορνιθοπανίδας

Κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, η οποία αποτελεί την κορύφωση της μετανάστευσης των πουλιών, δύο είδη συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παρατηρητών:

1. Πευκοτσοπανάκος (Sitta krueperi)

Το μικρό αυτό πουλί συναντάται αποκλειστικά στη Λέσβο στην Ευρώπη, ενώ πέρα από αυτήν απαντάται μόνο στην Τουρκία και τη Γεωργία. Το τραγούδι του αντηχεί στα πευκοδάση του νησιού, προσκαλώντας τους παρατηρητές να ακολουθήσουν τον ήχο και να τον ανακαλύψουν.  

2. Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea)

Ένα παγκόσμια Σχεδόν Απειλούμενο είδος, που βρίσκει ασφαλές καταφύγιο στη Δυτική Λέσβο και τη Βόρεια Χίο, με έναν μικρό πληθυσμό στη Σκύρο. Η Λέσβος αποτελεί ίσως το πιο αξιόπιστο σημείο στην Ευρώπη για να το δει κανείς.  

  • Η φύση της Ελλάδας πρωταγωνιστεί στις εναλλακτικές αποδράσεις

Η επιτυχία της Λέσβου στην προσέλκυση φυσιολατρών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης ανάδειξης της ελληνικής φύσης ως βασικού μοχλού για τον βιωματικό τουρισμό. Από την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο μέχρι τα αρωματικά χωράφια λεβάντας στον Έβρο και τα τοπικά φεστιβάλ, η Ελλάδα προβάλλει ένα πρόσωπο αυθεντικής, θεματικής φιλοξενίας.

Αυτή την άνοιξη, η φύση «φορεί τα καλά της» και προσκαλεί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να βιώσουν την Ελλάδα μέσα από τα χρώματα, τους ήχους και τους ρυθμούς της.


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις