Συμμετοχή του Φορέα Τουρισμού Μολύβου σε Συνέδριο Βιοτουρισμού
Έπειτα από πρόσκληση της Διεθνής Οργάνωσης Βιοπολιτικής, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου συμμετείχε στο συνέδριο Βιοτουρισμός: Μοχλός για συνεργασία και ανάπτυξη, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013, στις Πρέσπες της Φλώρινας, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Greece– Albania IPA Cross-Border Programme 2007-2013.
Το Συνέδριο ήταν ανοικτό σε όλους τους φορείς και επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και παρατηρητές που ενδιαφέρονται για τις Καινοτόμες πρακτικές στο Βιοτουρισμό. Ο Κος Νικόλαος Μόλβαλης, Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου παρουσίασε το μοντέλο που αναπτύσσει ο Φορέας για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την επιτυχημένη διασυνοριακή τουριστική συνεργασία εξερχόμενου και εισερχόμενου τουρισμού στο νησί της Λέσβου.
Το βιοτουριστικό προϊόν αναλύεται και παρουσιάζεται μέσα από το σύνολο της ζωής και της δράσης, τα φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα της περιοχής, τη βιοποικιλότητα, τη γεωμυθολογία, την τοπική αρχιτεκτονική, την αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική ιστορία. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, από τα παραγωγικά διαθέσιμα της περιοχής και δραστηριότητες (αγροτικές ασχολίες - παραγωγή/συσκευασία τοπικών προϊόντων), καθώς και από το σύνολο των δραστηριοτήτων στη φύση (λίμνες, βουνά) που μπορεί να έχει κάθε επισκέπτης.
Ακολούθως, παρουσιάζονται όλες οι μορφές θεματικού τουρισμού ως αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις που συνθέτουν το βιοτουριστικό προϊόν. Η ολοκληρωμένη, δηλαδή, κοινωνική εμπειρία στην περιοχή, η επαφή με τους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους και η συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής.
Κατ’ αυτήν την έννοια, τα εργαλεία ανάδειξης, προώθησης και προβολής διαφοροποιούνται απ’ το τουριστικό marketing του μαζικού τουρισμού, όπως της «μονοκαλλιέργειας» του ήλιου και της θάλασσας, που συμβαίνει στις ακτές της Μεσογείου, και αναδεικνύουν την ποικιλότητα των παραγωγικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που οφείλουν να συνθέτουν το βιοτουριστικό προϊόν.
Ο βιοτουρισμός, λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, είναι στάση ζωής, σεβασμός για το περιβάλλον και προσφέρεται ως ολιστικό προϊόν κοινωνικής εμπειρίας.
Ομιλητές στο Συνέδριο ήταν η Καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, ο Κος Λεωνίδας Ροκανάς, Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία, Ο Κος Dashnor Dervishi, Πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα ο Κος Απόστολος Τζιώτζης, Πρόεδρος Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας ο Κος Βασιλής Τσέπας, Δήμαρχος Πρεσπών, ο Κος Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πολλοί άλλοι.
Δυναμικό εργαλείο αποτέλεσε και η παρουσίαση του Έργου του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, στην ενότητα Τουρισμός και Διασυνοριακή Συνεργασία, Καλές Πρακτικές.
Ο Κος. Μόλβαλης παρουσίασε τους στόχους, τις ενέργειες και τις δράσεις του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, δράσεις που προσφέρουν μια συνολική κοινωνική εμπειρία και συνθέτουν το βιοτουριστικό προϊόν του Μολύβου και της Λέσβου. Μετά τη λήξη του Συνεδρίου η Πρόεδρος της Δ.Ο.Β. Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ανέφερε ότι η εισήγηση του Κου Μόλβαλη έδωσε σημαντική ώθηση στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός νέου μοντέλου τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την περιφέρεια.
Ο Κος Μόλβαλης ευχαρίστησε και συνεχάρη την Κα. Βλαβιανού Αρβανίτη για την έξοχη διοργάνωση του Σεμιναρίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για μελλοντική συνεργασία με τη Δ.Ο.Β. για την πραγματοποίηση ενός παρόμοιου Συνέδριου Βιοτουρισμού στη Λέσβο.