«Η μαμά ξαναπαντρεύεται» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου
Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *
Είστε χωρισμένη εδώ και καιρό. Τελικά βρήκατε ένα σύντροφο που σας καλύπτει και θέλετε να παντρευτείτε ξανά. Και που είναι το κακό; Πουθενά, θα μου πείτε. Εγώ θα συμπληρώσω, βέβαια, ότι φυσικά δεν είναι κακό αρκεί να το χειριστείτε σωστά όσον αφορά τα παιδιά σας ώστε να μην υπάρξουν τελικά προβλήματα.
Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι άραγε για ένα παιδί να βλέπει τη μαμά του να ξαναπαντρεύεται; Πόσο εύκολο του είναι να δεχθεί το νέο σύντροφο της μαμάς και να προσαρμοστεί στο νέο οικογενειακό πλαίσιο; Αρχικά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική ως προς την επιλογή του συντρόφου σας γιατί δεν θα είναι ο πατέρας των παιδιών σας, αλλά θα επηρεάζει τη ζωή τους. Οφείλετε να διασφαλίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά σας, αλλά και να απαιτήσετε από το σύντροφο σας τον απόλυτο σεβασμό στα παιδιά σας. Θα πρέπει να εξηγήσετε σ’ εκείνον ότι ο ρόλος του είναι να είναι ένας καλός φίλος των παιδιών σας που θα τα συμβουλεύει και θα είναι κοντά τους, αλλά δεν θα τα επιπλήττει αφού αυτό ο ρόλος ανήκει στον πατέρα τους. Το ίδιο θα κάνετε και με τα παιδιά σας. Θα τους εξηγήσετε το ρόλο του συντρόφου σας στη ζωή τους, αλλά και ότι ο ρόλος του πατέρα τους είναι αναντικατάστατος και αυτός θα είναι για πάντα ο μπαμπάς τους. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
Μπορεί να σας φαίνονται αυτονόητα αυτά, αλλά αν τα παιδιά σας είναι μικρά μπορεί και να συγχυστούνε με όλες αυτές τις αλλαγές και τους νέους ρόλους, οπότε καλά θα κάνετε να τους τα εξηγήσετε ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν και ποιος είναι ο ρόλος και τα όρια του καθενός. Αν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα για όλους σας, τότε μπορεί και να υπάρξουν προβλήματα στη συμβίωση και στις σχέσεις σας.
Αν το παιδί σας αντιδράει άσχημα και με θυμό στο νέο σας σύντροφο, προφανώς σημαίνει πως δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό σας από τον πατέρα του. Έτσι αντιλαμβάνεται ως εισβολέα το νέο σας σύντροφο που ήρθε να σας «αρπάξει» και να κλέψει κάθε ελπίδα επανασύνδεσης με τον πρώην σύζυγο σας. Επίσης, το παιδί μπορεί να νιώθει μεγάλες ενοχές γιατί θεωρεί πως πρέπει να αντικαταστήσει τον πατέρα του με το νέο σας σύζυγο. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις δημιουργούνται έντονα αρνητικά συναισθήματα στο παιδί σας που οφείλεται να του εξηγήσετε και να το καθησυχάσετε. Εξηγήστε του πως θα το αγαπάτε όπως πριν, θα του αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο με πριν και θα είστε πάντα κοντά του. Ο «εισβολέας» νέος σύντροφος δεν θα σας κλέψει από αυτά και ούτε θα αγαπάτε εκείνον πιο πολύ από εκείνα. Και φυσικά, δεν οφείλουν να τον αντικαταστήσουν με τον πατέρα τους. Ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στη σκέψη τους.
Έχετε την απόλυτη ανάγκη και δικαίωμα να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας και να μην είστε μόνες. Κανένας δεν θα σας κρίνει γι’ αυτό. Έχετε ταυτόχρονα, όμως, και την απόλυτη και μεγάλη υποχρέωση να προστατεύσετε τα παιδιά σας και να κάνετε τις επιλογές σας σκεπτόμενες πρωτίστως ως μητέρες, και έπειτα ως γυναίκες.
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η κα Χατζηαναγνώστου Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews