Skip to main content

H σημασία του παιχνιδιού στη ανάπτυξη των παιδιών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Σχολείο, φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλήματα και άλλα πολλά. Ναι, σαν γονείς θέλετε να δώσετε ό,τι καλύτερο μπορείτε στα παιδιά σας. Πολλές φορές, όμως, ξεχνάτε ότι είναι παιδιά. Και τα παιδιά πρέπει να παίζουν. Το έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη απ’ ότι πιστεύετε. Είναι απαραίτητο για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Η έλλειψη παιχνιδιού αποτελεί ένδειξη αναστολής της ανάπτυξης του παιδιού και θέτει σοβαρά εμπόδια στην ίδια τη διαδικασία της ανάπτυξης.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, το παιδί εκφράζει ελεύθερα οτιδήποτε σκέφτεται.  Είναι η φυσική του ικανότητα να εκφράζει σκέψεις, συναισθήματα, εσωτερικές συγκρούσεις μέσα από το παιχνίδι. Δεν έχει άλλο τρόπο να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει. Το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο και στα δικά σας χέρια. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν και παρατηρήστε τη συμπεριφορά τους και τους διαλόγους τους. Ίσως έτσι να διαπιστώσετε πολλά για το παιδί σας που με λόγια δεν είναι ικανό να σας τα εκφράσει.

Η σπουδαιότητα του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού έχει μελετηθεί αρκετά σε σχέση με τη γνωστική ανάπτυξη, τη διανοητική και γλωσσική ανάπτυξη, τη σκέψη, τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη του κοινωνικού ρόλου, ως μέσο απόκτησης ελέγχου του εσωτερικού κόσμου και προσαρμογής στην καθημερινότητα, ως τρόπος ρύθμισης του άγχους και πολλά ακόμη. Πέρα από όλα αυτά τα οφέλη που έχει το παιχνίδι, η σπουδαιότητα του έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το παιδί προσπαθεί μέσω του παιχνιδιού να μετατρέψει μια παθητική εμπειρία του σε ενεργητική, και έτσι να αποκτήσει τον έλεγχο που έχει ανάγκη. Το παιχνίδι προσφέρει στο παιδί ένα τεράστιο φάσμα πιθανών αντιδράσεων , που κύριο στόχο έχουν στην προσπάθεια προσαρμογής  στις διάφορες προκλήσεις της ζωής.

Μέσα από το παιχνίδι θα εξωτερικεύσει  τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του, συναισθήματα και βιώματα που είναι απειλητικά, αγχωτικά ή δύσκολα για το παιδί. Αυτό μόνο πρέπει να κατανοήσετε και να αφήσετε τα παιδιά σας να παίξουν. Εσείς απλά παρατηρήστε τα. Κάτι σημαντικό θα μάθετε για εκείνα μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις