Πες την αλήθεια στον εαυτό σου
Ίσως βιώνεις μια πραγματικότητα που δεν σε ικανοποιεί. Αναρωτιέσαι γιατί; Επειδή όπως έμαθες μεγαλώνοντας να αποφεύγεις να ακουμπήσεις κάτι ζεστό γιατί θα καείς, έτσι έμαθες να αποφεύγεις καθετί που σε αναστατώνει ψυχικά γιατί διαταράσσεται η ισορροπία σου. Στην προσπάθειά σου όμως να διαφυλάξεις τον συναισθηματικό σου κόσμο, ακολουθείς έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και λειτουργίας, ακόμη κι αν αυτή η νοοτροπία έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική.
Η διάπλαση του νου και του πνεύματός σου έγινε από τους γονείς σου, αποκόμισες τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους. Μπορεί στην εφηβεία να έκανες την επανάστασή σου, γεννήθηκαν αμφιβολίες γι’ αυτά που σου δίδαξαν και προσπαθούσες να βρεις την ταυτότητά σου. Αυτά που νιώθεις πως δεν σου ταιριάζουν πλέον, πρέπει να τα ξεφορτώνεσαι από τον νου σου, όπως με τα παλιά ρούχα και αντικείμενα που δεν ικανοποιούν πια τα ενδιαφέροντα ή τις απαιτήσεις σου. Όσες περισσότερες εμπειρίες βιώνεις, τόσο τείνεις να αλλάζεις απόψεις και γνώμες. Μην εμμένεις σε παλιές αντιλήψεις, πάψε να είσαι ένα «κλειστό σύστημα» και γίνε δεκτικός σε νέες πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις όμορφες σχέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να νιώθεις ολοκληρωμένος.
Αν εξετάσεις προσεκτικά τον εαυτό σου, θα δεις πως όλα τα μαθαίνεις με την επανάληψη. Έτσι έμαθες την αλφαβήτα και την προπαίδεια στο σχολείο, έτσι πήρες πτυχίο, έτσι βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε πρωί και βράδυ. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που ασκείς αυτή τη συνήθεια, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τη διακόψεις. Γι’ αυτό και οι συνήθειες που αναπτύσσεις στην παιδική ηλικία είναι αυτές που παραμένουν επί μακρότερον και σου φαίνονται φυσιολογικότατες, γιατί δεν τις αντιλαμβάνεσαι πλέον!
Πολλές φορές χρειάζεται να βιώσεις μια αρνητική εμπειρία που θα σε ταρακουνήσει για να αντιληφθείς ότι κάνεις κάτι συστηματικά, που μπορεί να είναι επιζήμιο. Για παράδειγμα, αν συνήθισες να τρως ανθυγιεινά, μια ασθένεια θα σε αναγκάσει να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες πεποιθήσεις στις οποίες πιστεύεις ακράδαντα και μένουν βαθιά ριζωμένες στο χαρακτήρα σου. Σε βολεύει όμως να μην τις βλέπεις, έτσι μπορείς να κατηγορείς τους άλλους για τις πίκρες, τα δάκρυα, τη φτώχεια και τη δυστυχία σου. Μπορείς να κατηγορείς το σύντροφο για τις απογοητεύσεις σου ή την τύχη που δεν είναι με το μέρος σου. Μπορείς να τα βάζεις με μια αμείλικτη θεότητα που για κάποιο άγνωστο λόγο σε τιμωρεί και σε βασανίζει.
Καλύτερα να πεις στον εαυτό σου όλη την αλήθεια για να μπορέσεις να απελευθερωθείς από το παρελθόν: η ζωή είναι έργο δικό σου! Κανένας άνθρωπος δεν ασκεί την παραμικρή δύναμη πάνω σου, αν δεν του το επιτρέψεις. Εσύ δημιουργείς την πραγματικότητά σου. Και σύμφωνα με το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο: «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς»
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα