Πολιτισμός

20/10/2024 - 14:03

Tα «Πταρέλια» της Αγιάσου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣΩΤΩΝ

Ο Παραδοσιακός Αγιασώτικος Χαλβάς ή Πταρέλια ,στην  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών έχοντας πάντοτε ως στόχο την προβολή και την διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , της γενέτειρας μας αλλά και του νησιού , την  άνοιξη που μας πέρασε κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού ,για εγγραφή του «Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος. Η πρόταση μας αξιολογήθηκε θετικά .

 Βάσει της κατατεθειμένης πρότασης θα πρέπει να υλοποιήσουμε  μία σειρά από δράσεις ,ξεκινώντας από το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 με  την «1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά  ή Πταρέλια» .Η γιορτή θα λάβει χώρα  στον άυλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού .Το πρωί θα παρακολουθήσουμε την θεία λειτουργία στον παραπάνω Ιερό Ναό χοροστατούν τος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανασίου και στη συνέχεια στις 10.30 θα αρχίσει η γιορτή με την συνοδεία των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Θα διανεμηθεί  δωρεάν Αγιασώτικος Χαλβάς, καφές ,βουτήματα, αναψυκτικά και κρητική τσικουδιά με την συνοδεία των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου  . Ξεκινάμε την 1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια» δυναμικά από την Αθήνα- από του χρόνου στην Αγιάσο-, με σκοπό να  καταστήσουμε αυτό το ιδιόμορφο προϊόν-γλύκισμα- γνωστό στην ευρύτερη καταναλωτική αγορά, μιας και η διακίνηση του μέχρις στιγμής γίνεται στα στενά λεσβιακά όρια. 

Η «1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβάς ή Πταρέλια» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Δ/νση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,όπως και όλες οι δράσεις που θα ακολουθήσουν. 

Θερμές ευχαριστίες  στους χορηγούς μας : Την οικογένεια Δημητρίου Κουντουρέλλη για την διάθεση δωρεάν του Χαλβά , την  Ακτοπλοϊκή Εταιρία  ATTICA GROUP για την παραχώρηση δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων -για τις ανάγκες μεταφοράς των συντελεστών της ομάδας των σαντουριών -   το Αναγνωστήριο Αγιάσου για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμα μας για συμμετοχή του στην γιορτή μας  ,τον  Προϊστάμενο του Ιερού  Ναού του Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού πατέρα Στρατή Γεωργαντή,  και τους διακονούντες αυτόν για την θερμή φιλοξενία και την προσφορά των εδεσμάτων ,καφέ αναψυκτικών  , τσικουδιάς κ.α.  

Σας περιμένουμε όλους και όλες θα περάσουμε όμορφα .Σας το υποσχόμαστε…

Υ/Γ .Για τις επόμενες δράσεις μας -οι οποίες είναι αρκετές - σχετικά με τον «Παραδοσιακό Αγιασώτικο Χαλβά ή Πταρέλια» ,θα σας κρατάμε ενήμερους με σχετικά Δελτία Τύπου. 

  

Μοιράσου το άρθρο!