Παρουσίαση βιβλίου Ν. Σηφουνάκη: «Ίμβρος- Τένεδος: Από την Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού»
Με πρωτοβουλία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΜΒΡΙΩΝ της ΑΘΗΝΑΣ, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 στο κτίριο του Συλλόγου στη Νέα Σμύρνη, η νέα συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη «Ίμβρος- Τένεδος: Από την Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού».
Το βιβλίο προλόγισαν οι: Πρόεδροι των Συλλόγων Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Σ. Πούλαδος και Χ. Κάλφας και μίλησαν:
Η Ελσα Παπαδημητρίου, τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δική της σχέση με την Ίμβρο και την Τένεδο, και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν όταν ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων των νησιών. Ο Γιάννης Γριντάκης, Διδάτωρ Ιστορίας, ο οποίος έχει συγγράψει το βιβλίο «Ίμβρος – Τένεδος, Δύο ξεχασμένα νησιά», όπου αναλυτικά παραθέτει την πολιτική της Τουρκίας την κρίσιμη εικοσαετία 1910-1930, με αναφορές στα υπάρχοντα αρχεία, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Υπουργείου Εξωτερικών, που αναδεικνύουν τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων της εποχής να διαμοιράσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Ιωακείμ Μπουτάρας, Εκπαιδευτικός, Ίμβριος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του νησιού, όπως ο ίδιος την βίωσε ως μόνιμος κάτοικος στο Σχοινούδι έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970 καθώς και στο εκπαιδευτικό σύστημα που υπήρξε στην Ίμβρο από τα μέσα του 19ου αιώνα έως την επιβολή του κλεισίματος των Ελληνικών σχολείων το 1964.
Ο Νίκος Σηφουνάκης ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου ντοκουμέντου που είναι στις μέρες μας επίκαιρο, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αρχείου του Ιωάννη Παπουτσιδάκη - που του το εμπιστεύθηκε- το παρέδωσε στην Υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους στη Λέσβο.
Εκτενή αναφορά έκανε στην Συνθήκη της Λωζάννης αναλύοντας την μεγάλη σημασία και αξία που έχει για την Ελλάδα διότι μ’ αυτή την διεθνή συμφωνία παγιώθηκε οριστικά ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Βεβαίως υπήρξε τίμημα αφού από νικήτρια δύναμη που υπήρξαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίναμε ηττημένη χώρα τέσσερα χρόνια μετά το 1922 και έτσι παραχωρήθηκε η Ίμβρος και η Τένεδος στην Τουρκία.
Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί χαραμάδα ελπίδας για καλύτερες μέρες στα δυο νησιά η επαναλειτουργία τεσσάρων ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο.