Πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών “Τίτος Ξηρέλλης” στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Το 2ο Πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών “Τίτος Ξηρέλλης” διοργανώνει από σήμερα μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης , η Πολυφωνική χορωδία Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο Τίτος Ξηρέλλης, βαρύτονος, ερμηνευτής και συνθέτης, γεννήθηκε στα Παμφιλά Λέσβου το 1903 και πέθανε το 1985 , έχοντας ερμηνεύσει στις μεγαλύτερες όπερες ανά τον κόσμο και έχοντας συνθέσει πολλά και σημαντικά έργα.
Οι χορωδίες της Λέσβου τιμούν τη μνήμη και το έργο του, με την καθιέρωση φεστιβάλ που φέρει το όνομά του.
Το 2ο Πανελλήνιο φεστιβάλ χορωδιών “Τίτος Ξηρέλλης” θα διεξαχθεί από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 19:00.
Να σημειωθεί ότι μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Αιγαίου, και μουσικών από τη Λέσβο εργάστηκαν για την αποτύπωση και την ψηφιοποίηση του έργου του Τίτου Ξηρέλλη και αποφασίστηκε η έκδοσή του έργου αυτού από το δήμο Μυτιλήνης.
Συνοπτικά το πρόγραμμα εμφάνισης των χορωδιών είναι το εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
1. Τα Εκτάκια του 3ου
2. Παιδική Χορωδία Animato
3. Χορωδία Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων
4. Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου Παράρτημα Μυτιλήνης
5. Χορωδία του Χ.Ο.Μ. «Αιολείς»
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 Απριλίου 2023
1. HARMONIAJURIS Πολυφωνική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
2. Χορωδία Χίου
3. Χορωδία «Ηδύλη»
4. Πολυφωνικό Σύνολο Ωδείου Καλλονής Λέσβου
5. Χορωδία Μελίρρυτος Π.Σ. «Φανίας Ερεσού»
6. Χορωδία Animato
7. Cantaλαλούν Διαπολιτισμική Χορωδία
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Απριλίου 2023
1. Παιδική Χορωδία «PolyphonicaΑιγαίου»
2. Χορωδία Λουτρόπολης Θερμής
3. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Μιστεγνιώτες»
4. Χορωδία Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Μανταμάδου «Η Ομόνοια»
5. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας
6. Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης
Το βιογραφικό του Τίτου Ξηρέλλη από την ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής :
Τίτος Ξηρέλλης
Μονωδός, Βαρύτονος, Συνθέτης
Γεννήθηκε στο χωριό Πάμφιλα Λέσβου στις 27/03/1903 (ή 1900). Σε πολύ νεαρή ηλικία υπήρξε ψάλτης. Στη Μυτιλήνη πήρε μαθήματα βιολιού και βυζαντινής μουσικής. Σπούδασε φωνητική στο Ωδείο Αθηνών με τη Νίνα Φωκά, αρμονία με τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και ανώτερα θεωρητικά με τον Αρμάνδο Μαρσίκ (1917-19). Μελέτησε επίσης με τον Γιώργο Λομπιάνκο (1919-20) και συνέχισε με τη Νίνα Φωκά στο Ελληνικό Ωδείο, αποφοιτώντας με Χρυσό Αριστείο Μονωδίας και Μελοδραματικής (1920). Αρχικά προοριζόταν για τενόρος. Το 1918 πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά ως βαρύτονος με τον θίασο Κυπαρίσση. Το 1920 πρωτοεμφανίστηκε με το Ελληνικό Μελόδραμα ως Ριγολέττος και Ολλανδός (Ο ιπτάμενος Ολλανδός). Με υποτροφία του Ιδρύματος Ιωάννου Βόζου, το 1925, ταξίδεψε για σπουδές στο Μιλάνο κοντά στον Τζουζέππε Μπόργκι. Το 1926-28 συνέχισε στο Βερολίνο, κοντά στον Ματτία Μπαττιστίνι, ενώ, ταυτόχρονα, προσλήφθηκε από τον Μπρούνο Βάλτερ στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου ως ερμηνευτής ιταλικού ρεπερτορίου. Τη διετία 1928-29 εμφανιζόταν συχνά στην Ιταλία και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Όπερα της Γένοβας, ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, ρόλους σε όπερες των Βάγκνερ και Ρίχαρντ Στράους. Την περίοδο 1934-36 υπήρξε μέλος της Όπερας του Σικάγου και εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη ως Ριγολέττος στην ομώνυμη όπερα και Πατέρας Ζερμόν (Τραβιάτα). Το 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο και ξανάσμιξε με το Ελληνικό Μελόδραμα. Κατά το διάστημα 1940-46 συμμετείχε σε περίπου 25 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ή βασικούς ρόλους βαρυτόνου σε έξι όπερες και πέντε οπερέτες, όλες σε πρώτες παρουσιάσεις από τον νεοσύστατο θεσμό: Μαντάμα Μπαττερφλάι, Ρέα, Τζάννι Σκίκκι, Τραβιάτα, Τόσκα, Τα παραμύθια του Χόφμαν κ.ά. Συνέθεσε πολλά φωνητικά έργα και εκκλησιαστική μουσική. Μεταξύ 1912 και 1949 ηχογράφησε πολλά τραγούδια. Η όπερά του Ανοιξιάτικο παραμύθι (1950-53) πρωτοπαρουσιάστηκε από την ΕΛΣ την περίοδο 1975-76. Τα κατάλοιπά του φυλάσσονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 24/01/1985.