Skip to main content
|

Ο κόσμος μας - ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό με συνδετική ουσία την αγάπη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουνίου, και για τρεις περίπου ώρες, μια μεγάλη και πολύχρωμη ομάδα παιδιών από το Καρά τεπέ και την πόλη της Μυτιλήνης συναντήθηκαν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης και μυήθηκαν στα μυστικά των ψηφιδωτών από τη Φερενίκη Τσαμπαρλή και την ομάδα της. Η δράση, που έγινε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου «Μπορούμε ΜΑΖΙ;», περιλάμβανε ξενάγηση στο μουσείο και εργαστήριο κατασκευής αντιγράφων ψηφιδωτών από χαρτοπολτό και ανακυκλώσιμα υλικά.

Δεκαοχτώ παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Μυτιλήνης, μαζί με δεκαεπτά παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας «Καρά Τεπέ» του Δήμου Λέσβου συμμετείχαν στη δραστηριότητα, ξεναγήθηκαν στο μουσείο και έφτιαξαν τα δικά τους αντίγραφα των αρχαίων ψηφιδωτών και όλα αυτά στα ελληνικά τα αραβικά και τα φαρσί. «Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο ψηφιδωτό κι εμείς οι πολύχρωμες ψηφίδες του» λέει η ΦερενίκηΤσαμπαρλή υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «…Κι όπως στο ψηφιδωτό υπάρχει ένα υλικό που είναι η συνδετική ουσία του, έτσι και στο παγκόσμιο ανθρώπινο ψηφιδωτό η ουσία αυτή είναι η αγάπη. Μια αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα και χρώματα, όπως οι ψηφίδες που στέκονται δίπλα δίπλα». Άλλωστε σκοπός του πιλοτικού προγράμματος, της ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου «Μπορούμε ΜΑΖΙ;» είναι η συνεργασία και σύνδεση όλων των παιδιών μεταξύ τους, μέσα από την προώθηση κοινών δράσεων, ώστε να προετοιμαστεί η ομαλή ένταξη των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου βρέθηκαν, στηρίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος,  ο προϊστάμενος της  Εφορείας αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης, οι δασκάλες, οι διερμηνείς και πολιτισμικοί διαμεσολαβητές των παιδιών, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας, Βασιλική Κουμπή, Εριφύλη Ζαφειρίου, Μαρία Τζανιδάκη, Αναστασία Καραγιάννη και Νίκη Γεωργή καθώς και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Όλγα Ορφανίδου.

Η δράση έγινε με την υποστήριξη της οργάνωσης ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις