Ευχαριστίες για τις «Βάκχες»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση των θεατρικών παραστάσεων «Βάκχες» του Ευριπίδη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιουλίου 2017 στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ».
Ηταν τύχη αγαθή για μία Δημόσια Υπηρεσία να συνεργαστεί στενά με τα ιδρυτικά στελέχη της «ΘΕΣΙΣ|, να σχεδιάσει, να ονειρευτεί και να υλοποιήσει από κοινού την πρώτη θεατρική παράσταση που να συνάδει με το πνεύμα και τον χαρακτήρα του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου, συμβόλου της πόλης της Μυτιλήνης και της ν. Λέσβου, του αρχαίου θεάτρου της Μυτιλήνης.
Στο εγχείρημα αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκφράζει τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες της και μοιράζεται από κοινού τη θετική αποτίμηση του λεσβιακού κοινού για τις παραστάσεις, με τον εμπνευστή και σκηνοθέτη των Βακχών, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ανδρέα Σεφτελή. Οι άξιοι μαθητές του, κατάφεραν με την φροντίδα του δασκάλου, να πετύχουν το ακατόρθωτο: να αποδώσουν με σεβασμό τα σοφά κείμενα του μεγάλου τραγωδού Ευριπίδη με έναν χαρισματικό τρόπο και να κατανοήσουν σε βάθος το θρησκευτικό ύφος, την τραγικότητα και τον ενανθρωπισμό του θεού Διόνυσου, ιδρυτή του θεάτρου και των διθυραμβικών παραστάσεων. Σε αυτούς οφείλονται πολλές ευχαριστίες κυρίως για τις ατέρμονες και κοπιαστικές προσπάθειές τους, που κατάφεραν να φέρουν επιτυχείς θεατρικούς καρπούς.
Ειδικότερα: τον Κωνσταντίνο Πολίτη (Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι») ως ανθρωπογενή Διόνυσο, τον θεοφόρο, μαινόμενο Χορό, αποτελούμενο από τις Tότα Δρούζα (Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος»), Μαρία Ραϊστέλλη (Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος»), Δάφνη Τσαρακτσή («ΠασπΑRΤου»), Πέγκυ Χατζημιχαήλ (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη»), την εξαιρετική Μαρία Αϊβαλιώτου (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη») ως θεοσεβή Τειρεσία, τον Γιώργο Παττέ (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου) ως δωρικό Κάδμο, τον Μάριο Σπανό (Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος») ως επιρρεπή στα πάθη Πενθέα, την Πέγκυ Χατζημιχαήλ (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη») ως παθιασμένος Θεράπων, τους παραστατικούς μαντατοφόρους Αγγέλους Α΄ και Β΄ Δάφνη Τσαρακτσή («ΠασπΑRΤου») και Πέγκυ Χατζημιχαήλ (Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη») και την Tότα Δρούζα (Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος») ως τραγική Αγαύη.
Στο επιτυχημένο αυτό εγχείρημα συμμετείχε ένας αθέατος αριθμός συνεργατών, όπως οι Λένα Αλτίνογλου και Κλαίρη Φραγκουλάκη (Φ.Ο.Μ. «Ο Θεόφιλος») ως βοηθοί σκηνοθέτες, ο Κώστας Ζιαμπάρας για τη ζωγραφική του σκηνικού και ο
Θέμις Χατζηλάμπρου (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου) ως χειριστής φωτισμού.
Ο Αντρέας Σεφτελής είχε την ευθύνη για το σχεδιασμό των σκηνικών, των κοστουμιών, του φωτισμού και της όρχησης με το ανατριχιαστικό νταούλι που ηχηρά απέδιδε στο ακέραιο την ύφεση και την ένταση της τραγωδίας, αλλά και την άλογη μανία των Μαινάδων Βακχών.
Στο διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, στην Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Λέσβου και στη Λέσχη Εθελοντικής Προσφοράς Γυναικών Λέσβου οφείλονται θερμές ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράστασή τους και συμβολή της στην επιτυχή υλοποίηση των παραστάσεων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανακοινώνει ότι στόχος της είναι να επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιου τύπου και υψηλού επιπέδου θεατρική παράσταση, στον τόπο γένεσης και υλοποίησης θεατρικών δρώμενων, όπως είναι το αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης.