Skip to main content
|

Ένα τέμπλο - έργο τέχνης - ανώνυμου δημιουργού στη Βρίσα Λέσβο περιμένει 8 χρόνια την αποκατάστασή του

φωτο Δήμητρα Λαχουρή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα της Λέσβου, ένα χωριό που κουβαλάει αιώνες ιστορίας, φιλοξενεί έναν ιερό ναό που χτίστηκε το 1803 και που, από το 1960, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. 

Για 55 χρόνια, ο πατέρας Ξενοφών Σάμιος, εφημέριος του ναού, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα και τη λειτουργία του ναού, σε μια περιοχή που έχει βιώσει μεγάλες αλλαγές.

Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017, σχεδόν ισοπέδωσε τη Βρισα, αφήνοντας πίσω του μόνο λίγα σπίτια αλώβητα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις εκκλησίες, το σχολείο και τα δημόσια κτίρια. Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής δεν γλίτωσε από τη μανία του σεισμού. Ο πατέρας Ξενοφών μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ και στη Δήμητρα Λαχουρή , δήλωσε με λύπη: «Από το 2017, ο ναός είναι στην αναμονή για αποκατάσταση. Παρά το ότι είναι μνημείο προστατευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει γίνει καμία εργασία επισκευής».

Ένα από τα πιο σημαντικά και αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Διακοσμημένο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, το τέμπλο αυτό δεν είναι μόνο εντυπωσιακό, αλλά και εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας. «Το σκάλισμα είναι στο βάθος, δεν είναι απλώς επιφανειακό», εξηγεί η Δήμητρα Λαχουρή, που παρουσίασε το τέμπλο στους τηλεθεατές της εκπομπής. Η αριστοτεχνική λεπτομέρεια του έργου αποκαλύπτει τη σπάνια τεχνική και τη δεξιοτεχνία του ανώνυμου τεχνίτη που το δημιούργησε.

Ο πατέρας Ξενοφών, που έχει περάσει χρόνια μελετώντας το τέμπλο, αναφέρει ότι ο δημιουργός του έργου παρέμεινε ανώνυμος, κάτι που καθιστά το έργο ακόμη πιο ενδιαφέρον. Παρά την τεράστια σημασία του, ο τεχνίτης δεν άφησε καμία ένδειξη του ονόματός του, γεγονός που εντυπωσιάζει και μιλάει για την ταπεινότητά του.

Η αξία του τέμπλου δεν περιορίζεται μόνο στην εξαιρετική τέχνη του ξυλογλυπτικού έργου. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται, όπως η θυσία του Αβραάμ και η ιστορία του Λότ, με τις αναπαραστάσεις που συνδέονται άμεσα με την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, προσφέρουν ένα πλούσιο θεολογικό και ιστορικό υπόβαθρο. Ωστόσο, αυτές οι ιστορίες γίνονται πλήρως κατανοητές μόνο όταν κάποιος έχει την ευκαιρία να τις δει από κοντά και να του εξηγηθούν, καθώς η λεπτότητα του σκαλίσματος καθιστά την κατανόηση δύσκολη χωρίς καθοδήγηση.

Αυτό το εξαιρετικό έργο τέχνης, ωστόσο, παραμένει αβοήθητο, καθώς ο ναός και το τέμπλο του είναι πληγωμένα από τον σεισμό του 2017. Παρά τις μελέτες και τις προσπάθειες αποκατάστασης, το κράτος δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αναστήλωση του ναού. Ο πατέρας Ξενοφών εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση της αποκατάστασης, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το μοναδικό μνημείο για τις επόμενες γενιές.

H ευχή όλων είναι ότι σύντομα θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την αποκατάσταση του ναού και του τέμπλου πριν να είναι αργά. 

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ / ρεπορταζ Δήμητρα Λαχουρή

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις