Πολιτισμός

17/06/2024 - 19:30

Εγκαίνια του χώρου Πολιτισμού, των αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Η πολιτιστική δράση θα λάβει χώρα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη

Μια εξαιρετική πολιτιστική δράση διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 17 Ιουνίου στην Μυτιλήνη  με αφορμή τα  εγκαίνια του χώρου Πολιτισμού, των αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

Το έργο αφορούσε:

α) στην στερέωση - αποκατάσταση τμήματος των επιθαλάσσιων τειχών που αποτελούν τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία του Κάστρου Μυτιλήνης, καθώς αφ’ ενός το χαρακτηρίζουν και αφ’ ετέρου το οριοθετούν και το προστατεύουν, 

β) στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αποθηκών που βρίσκονταν σε ερειπιώδη κατάσταση στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, οι οποίες αξιοποιούνται ως εργαστήρια κεραμικής και αποθήκευσης των πάμπολλων πήλινων κινητών ευρημάτων από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, και

γ) στη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εσωτερικό των αποθηκών προκειμένου οι αποθήκες να ενταχθούν στη λειτουργική ζωή της σύγχρονης πόλης της Μυτιλήνης με την παραχώρησή του εν λόγω χώρου για διάφορες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου (συνέδρια, ημερίδες, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές βραδιές, κλπ.)

Η ένταξη του έργου έγινε στις 10.2.2020 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2024.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Κατερίνα Γκαγκάκη.

Πρόκειται για συναυλία με τους κορυφαίους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου-βιολί και  Απόστολο Παληό-πιάνο που θα ερμηνεύσουν γαλλικές σονάτες για βιολί των F. Poulenc και C. Franck και του Δωδεκανησιακούς χορούς του Γ. Κωνσταντινίδη .

 Ποια είναι η Κατερίνα Χατζηνικολάου

Η βιολίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου διατελεί εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Ιανουάριο του 2023.

Η Κατερίνα Χατζηνικολάου έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Γερμανικό διαγωνισμό «Jugend musiziert» σε ηλικία επτά ετών. Το 2007 έλαβε στον ίδιο διαγωνισμό το πρώτο βραβείο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έλαβε πρώτα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό London International Music Competition (2022), στον Golden Classical Music Awards (2020) και στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό βιολιού Thöne, καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για ανατεθέν κομμάτι (2015). To 2016 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Alois Kottmann στη Φρανκφούρτη. Εξ άλλου κέρδισε το πρώτο βραβείο του διεθνή διαγωνισμού eMuse ο οποίος την κάλεσε να παίξει στο Μουσείο Ακρόπολης (2017). 

Ως σολίστ, έδωσε συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε φημισμένες αίθουσες όπως τη Φιλαρμονική Κολωνίας, την Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, την Αίθουσα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου (rbb Sendesaal), τη Tonhalle Ντίσσελντορφ, το Concertgebouw στο Αμστερντάμ, την Alte Oper της Φρανκφούρτης, το Beethoven-Haus στη Βόννη, τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, τη Liederhalle στη Στουτγάρδη και το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης με τη Φιλαρμονική της Νότιας Βεστφαλίας, με τη Συμφωνική Oρχήστρα Βερολίνου, την Ορχήστρα Δωματίου Neues Rheinisches Kammerorchester της Κολωνίας, την Philharmonia Hungarica, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Μπρεμερχάφεν και τη Νέα Φιλαρμονία Βεστφαλίας.

Κατά τη σαιζόν 2021-2022 διετέλεσε εξάρχουσα της ορχήστρας Duisburger Philharmoniker στην Deutsche Oper am Rhein. Από το 2017 μέχρι το 2019 ήταν εξάρχουσα στην ορχήστρα Bergische Symphoniker και από το 2013-2014 ήταν μέλος στα πρώτα βιολιά της ορχήστρας Gürzenich Orchester

 Ποιος είναι ο Απόστολος Παληός

Ο Απόστολος Παληός είναι σολίστ πιάνου, Δρ. μουσικολογίας και ποιητής. Χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Aldo Ciccolini) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Cyprien Catsaris).

Αποφοίτησε με σολιστικό δίπλωμα πιάνου από τα Μουσικά Πανεπιστήμια Βερολίνου και Λειψίας και με πτυχίο και διδακτορικό στη μουσικολογία από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων, βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, με διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, έχει εμφανιστεί ως σολίστ στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης), σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Berlin Symphony Orchestra) και σημαντικούς αρχιμουσικούς. Έχει ηχογραφήσει μεταξύ άλλων με τη Naxos και διαθέτει πλήθος πρώτων παγκόσμιων εκτελέσεων. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και έχει διδάξει πιάνο και μουσική ερμηνεία στα μουσικά τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονία και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μουσικολόγος-ερευνητής έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.

Μοιράσου το άρθρο!