Skip to main content
|

Θέλετε Καρά Τεπέ ή Καράβα; Το δίλλημα της επόμενης μέρας για το νησί μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Και ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου  και το στήσιμο των σκηνών στον Καρά - Τεπέ παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα ποιος πρότεινε αυτό το χώρο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα δείχνουν ότι υπάρχει συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δήλωση του κ. Πέτσα«Βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ. Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε  την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε»

Αυτό που ίσως δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι το επόμενο δίλλημα ή καλύτερα "εκβιασμός" από την Κυβέρνηση προς την τοπική κοινωνία θα είναι : Καρά Τεπέ ή Καράβα (ή ενδεχομένως κάποιο άλλο σημείο). Επιλέξτε!

Η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστή δομή στη Λέσβο δεν έχει αλλάξει. Είναι απόφαση υψίστης πολιτικής σημασίας και είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει.

Ας ετοιμαστούμε όταν ηρεμήσει η κατάσταση να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα. Και επειδή η προηγούμενη εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι αδύνατον να συμφωνήσει η τοπική κοινωνία στην επιλογή του τόπου που θα γίνει η κλειστή δομή το Υπουργείο Μετανάστευσης προχωράει στο plan B. Και αυτό είναι να δημιουργηθεί μόνιμη δομή στον Καρά Τεπέ.  Ασφάλως και στην παρούσα φάση το Υπουργείο μιλάει και θα μιλάει για προσωρινή δομή...

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο ερευνά το καθεστώς ιδιοκτησίας γειτονικών εκτάσεων ώστε αν χρειαστεί να υπάρχει επέκταση και ο χώρος που θα ετοιμαστεί να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερα άτομα (και όχι 3000 άτομα όπως διαρρέουν προς το παρόν κύκλοι του Υπουργείου).

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το ΚΥΤ Μόριας. Θα είναι ένας χώρος που θα διαμορφωθεί και θα παραδοθεί στην τοπική ή κοινωνία ή  θα εξακολουθεί να συνδέεται με το "μεταναστευτικό";

Απέναντι σε όλα αυτά Δήμοι και Περιφέρεια δείχνουν να παραμένουν θεατές στα γεγονότα. Υπάρχει αδυναμία κατάθεσης ολοκληρωμένης ομόφωνης πρότασης. Η πρόταση "καμία δομή στο νησί μας"  ακούγεται από την Κυβέρνηση ως μια γραφική ξεπερασμένη πρόταση. Αυτή η αδυναμία (ή ανικανότητα αν προτιμάτε) της αυτοδιοίκησης όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει σε βάρος όλου του νησιού.

Μια μόνιμη νέα δομή στον Καρά - Τεπέ κοντά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νησιού και κοντά στον αστικό ιστό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία του νησιού.

Είναι τραγικό ότι για 5η ημέρα δεν έχει ανοίξει ο δρόμος στον Καρά - Τεπέ και ότι ο Δήμος δεν έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει εναλλακτικές διέξοδοι για τις επιχειρήσεις μέσα από το αγροτικό δίκτυο. Υπάρχουν προτάσεις από τις επιχειρήσεις αλλά ακόμη δεν έχουν εισακουστεί από το Δήμο. Κατά τ' άλλα το νησί μας είναι σε έκτακτη ανάγκη...

 

Και για επίλογο η σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στη Μόρια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που δίνει αυτή την ώρα στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας»

Το κράτος ήταν παρών και είναι παρών είπε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνοντας μια φωτογραφία από τη δημιουργία του προσωρινού καταυλισμού, έκανε λόγο για υποδειγματικές συνθήκες, πολύ καλύτερες από τη Μόρια. «Όποιος μπαίνει σε αυτό τον καταυλισμό θα εξετάζεται για κοροναϊό» ανέφερε.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».

---
φωτο: Παιδιά παίζουν στο νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, Περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες έχουν ήδη εισέλθει στο στρατόπεδο αφού εξεταστούν για το Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις