Πολιτική
22/10/2020 - 09:29Οσμή μεγάλου σκανδάλου στο προσφυγικό: Σίτιζαν πρόσφυγες-φαντάσματα στη Μόρια;
Ένα ζήτημα που συζητείται έντονα εδώ και καιρό στη Μυτιλήνη φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.
Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Μπουρνούς φέρνει στο φως στοιχεία που "δείχνουν" πλασματικούς αριθμούς σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν σχετικές έρευνες.
Πριν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πιο συγκεκριμένα στις 31/8/20, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο.
Ένα μήνα μετά, στις 30/9/20, διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ - σύμφωνα με το ίδιο Υπουργείο - 8.639 αιτούντες άσυλο.
Προκύπτει λοιπόν μια διαφορά στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ξεπερνά τις 4.000!
Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου (27/9/20) προς τον κ. Μηταράκη, ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι "υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι».
Αυτός ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, αφού οι πάντες στη Μυτιλήνη γνωρίζουν, ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κάνει αυστηρούς ελέγχους έξω από τα πλοία και είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιβαστεί κανείς στο πλοίο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Η "απουσία" τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε λοιπόν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.
Όλο, όμως, το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού της Μόριας και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου 4.000 άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!
Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Γιάννης Μπουρνούς απαιτεί από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν έρευνες σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας και να αναζητήσουν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης, όσο και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Ερωτήματα για πλασματικό αριθμό σιτιζόμενων στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου
Πριν την καταστροφή του καταυλισμού και του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, η καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/8/2020 έδειχνε ότι φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο, ενώ η καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδινε (στις 23/8/2020) 12.187 διαμένοντες.
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στις 30/9/20 διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ 8.639 αιτούντες άσυλο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στις 4/10/20, στο νέο κέντρο του Καρά Τεπέ διαβιούσαν 8.529 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Μηταράκη στον Real FM (27 Σεπτεμβρίου 2020, στους Σ. Κοτρώτσο και Π. Αμυρά), περί τα 2.000 άτομα υπολογίζει ότι διέφυγαν από τη Λέσβο προς άγνωστη κατεύθυνση: «απ' ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι» ήταν η ακριβής αναφορά του κ. Υπουργού. Να επισημάνουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει κανείς τον έλεγχο των εγγράφων στο καράβι παράνομα σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αφού το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος εκτελεί με αυστηρότητα τα σχετικά ελεγκτικά καθήκοντά του.
Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή του κ. Μηταράκη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Η απουσία σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή. Είναι προφανές το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να απουσίαζαν και πριν - από λίγες μέρες έως πολλούς μήνες πριν - αλλά και το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην είχαν καταμετρηθεί ποτέ από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε όλο αυτό το διάστημα όμως, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!
Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται:
1) ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: α) Προτίθεται να διατάξει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας; β) Ποιες είναι οι ευθύνες των υπηρεσιών του υπουργείου του που ήταν αρμόδιες για τη λειτουργία του Κέντρου;
2) ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προτίθεται να διατάξει έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου από λανθασμένη καταμέτρηση φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ Μόριας;