Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το «Δίκτυο Ερευνών και Καταστροφών, Συγκρούσεων και Κοινωνικών Κρίσεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων σε συνεργασία με την Πρυτανεία καθώς και τα εργαστήρια «Κοινωνιολογίας της Εργασίας» και «Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γενικό τίτλο «Η Κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη: Κοινωνικές Επιδράσεις», συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, χαιρετίζοντας τις εργασίες της.
Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, συμμετέχουν καθηγητές αλλά και φοιτητές από πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και από την Αμερική και την Ασία και ο βασικός άξονας προβληματισμού της είναι πέραν της διάστασης που τείνει να λάβει η Κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη, η ανάλυση των επιπτώσεων που έχει στις κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε στην ομιλία του προς τους συνέδρους τις επιπτώσεις που παρατηρούνται στις κοινωνίες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από το συνδυασμό της κρίσης χρέους και της δυσλειτουργίας της Ευρωζώνης για την προώθηση κατάλληλων πολιτικών που να εφαρμόζουν στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής φύσης της Περιφέρειάς μας. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα είχε την ευκαιρία να θίξει στη συνδιάσκεψη, το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που λαμβάνει ξανά μεγάλη διάσταση στα νησιά μας που βρίσκονται στο μέτωπο αυτής, τονίζοντας πως απαιτείται η ιεράρχηση του ζητήματος στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου απέναντι στα κύματα λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί και τελικά οι χώρες του πυρήνα της Ευρώπης θα τεθούν οι ίδιες απευθείας αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό μεταξύ άλλων», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Ο Περιφερειάρχης αφού αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής -παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία- με μία σειρά ενεργειών και δράσεων για την ενίσχυση, προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας όπως μέσω της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», στάθηκε στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων των νησιών μας για να θίξει και την υπόθεση του μεταφορικού ισοδύναμου. «Συζητάμε για πολλά χρόνια το μεταφορικό ισοδύναμο, όμως τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Πως μπορούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες μεταφορών για τους ανθρώπους και τα εμπορεύματα σε λογικές τιμές; Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι άμεση σε διεθνές εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης και ειδικά η Γερμανία πρέπει να αλλάξουν πολιτική απέναντι στις χώρες της Περιφέρειας και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι δαιμονοποίησης των «ράθυμων» διεφθαρμένων Ελλήνων, Ιταλών ή Ισπανών και να αλλάξουν συνολικά την πολιτική κατεύθυνση της Ευρωζώνης. Εξάλλου αυτές ήταν κυρίως οι χώρες οι οποίες ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την εισαγωγή του ευρώ και από τη δημιουργία της Ευρωζώνης. Οι πιέσεις τώρα για εισαγωγή ακόμα πιο δραστικών μέτρων λιτότητας θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση και άλλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα γίνουν αποδεκτές σε βάθος χρόνου.».
Ο κ. Γιακαλής καταλήγοντας τονίζοντας τις δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης, σχολίασε πως «και εμείς δεν πρέπει να απαρνηθούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την παρούσα κρίση, ή ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας και στα νησιά μας. Πάνω απ΄ όλα θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την κοινωνία μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, απομακρυνόμενοι από το παλιό στο οποίο η ανάπτυξη βασιζόταν πάνω στην κατανάλωση κυρίως εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.»