Πολιτική

26/07/2024 - 15:21

Νέος Φόρος σε όλα τα Σκάφη από την κυβέρνηση - Παρέμβαση Ταξιάρχη Βέρρου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, με επιστολή του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρεμβαίνει για το θέμα της επιβολής ετήσιου φόρου σε μικρά σκάφη που αναστατώνει εκατοντάδες ιδιοκτήτες.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος σημειώνει:

«Μετά από ερωτήματα που δεχόμαστε από Δημότες μας, οφείλουμε να αναδείξουμε το σοβαρό ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει από την επιβολή (βάσει της Εγκυκλίου Α.10967/14-6-2024) ετήσιου φόρου ύψους 100 ευρώ στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών κάτω των επτά (7) μέτρων. 

Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών στους νησιωτικούς μας δήμους είναι στην πλειοψηφία τους μικροσυνταξιούχοι, αντιλαμβάνεστε ότι το μέτρο θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα διότι εκείνοι που εμπίπτουν σε αυτό, ασφαλώς δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ΄ ουσία «πλοιοκτήτες», με τα εισοδήματά τους να είναι πενιχρά. 

Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Αιγαίο, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και τις βασικές διαφορές μεταξύ πλοιοκτητών και… πλοιοκτητών. 

Με την παρούσα λοιπόν ζητούμε να επανεξετάσετε τη σκοπιμότητα επιβολής του άδικου αυτού φόρου, που βασίζεται στη μετονομασία των λέμβων σε πλοία που μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει».

----------

Περισσότερα για το θέμα:

 

 

του Τάσου Γκιούλη https://www.boatfishing.gr/

Ως λάτρης της θάλασσας, κάτοχος σκάφους και εκπαιδευτής ταχυπλόων σκαφών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα πρωτοφανές ζήτημα, που έχει ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες σκαφών, ένα χαράτσι που ανακαλύψαμε πρόσφατα τυχαία κατά την αγορά ενός σκάφους.

Πρόσφατα, φίλος μου αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φουσκωτό σκάφος 4.60 μέτρων στην Κρήτη. Κατά τη διαδικασία της χαρτοσήμανσης του συμφωνητικού στη ΔΟΥ, εκτός από το γνωστό ποσοστό χαρτοσήμανσης, του επιβλήθηκε Φόρος Πλοίου Β’ Κατηγορίας περίπου 150€!

Αυτό ήταν απροσδόκητο, καθώς ένα φουσκωτό σκάφος 4.60 μέτρων θεωρείται πλοίο; Το έγγραφο μιλά για κόρους (χωρίς πιστοποιητικό καταμέτρησης), για ελληνική σημαία (δηλαδή έγγραφο εθνικότητας που δεν υπάρχει κλπ). Σκέφτηκα πως πιθανώς έγινε κάποιο λάθος.

Μετά από επικοινωνία με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, ενημερώθηκα για τον νόμο 5036/23 παρ.1 άρθ. 46 και κατέληξα μέχρι το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάζοντας τον νόμο, αρχικά υπέθεσα πως πρόκειται για παρερμηνεία επειδή αναφέρεται σε λεμβολόγια και ΒΕΜΣ, καθώς ένα πλοίο Β’ κατηγορίας μπορεί να μεταγραφεί σε ΒΕΜΣ αν πληροί τις προϋποθέσεις (πχ κάτω από 12 μέτρα).

Δυστυχώς όμως, εδώ πρόκειται για καθολική εφαρμογή σε όλα τα ΒΕΜΣ, λεμβολόγια και νηολόγια.

Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε ότι όλα τα πλεούμενα, ακόμα και αυτά που είναι στα ΒΕΜΣ, θεωρούνται πλοία Β’ κατηγορίας φορολογικά.

Συνεπώς, όλα τα λεμβολογημένα πλεούμενα έχουν ελάχιστο φόρο 100€/χρόνο για μήκος μέχρι 7 μέτρα. Ο πίνακας επιβολής φόρου δείχνει ελάχιστο ποσό 200€, με συντελεστή 0.5 για μήκη κάτω από 7 μέτρα, που καταλήγει σε 100€.

Αυτός ο φόρος ισχύει ανεξαρτήτως ακινησίας.

Για παράδειγμα, αν πάρω μια βάρκα 2.55 μέτρων του 1975, που είναι λεμβολογημένη και χωρίς μηχανή, ακόμα και αν είναι σε ακινησία, θα πρέπει να πληρώνω 100€ το έτος, παρά την αξία της που είναι μόλις 200-300€.

Για φέτος (ειδικά για το φορολογικό έτος 2023), η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 (Α’ 77) παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Από του χρόνου, η προθεσμία θα ορίζεται στην τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πλεούμενα, ακόμα και η βάρκα του Ποπάϋ, θεωρούνται πλοία Β’ κατηγορίας.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια άδικη ερμηνεία ή παραλλαγή του νόμου, που φορολογεί οριζοντίως όλα τα πλεούμενα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους μικρομεσαίους που έχουν τη μικρότερη βάρκα για χόμπι ψάρεμα σε μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση.

Συνοδευτικά Έγγραφα/Πληροφορίες

– Έγγραφο επιβολής φόρου από τη ΔΟΥ. (αρχείο pdf εδώ)
– Τηλέφωνο αρμόδιου γραφείου Υπουργείου Οικονομικών: 2103375171
– Τηλέφωνο αρμόδιου γραφείου στο ΥΕΝ: 2131371217
– Απόσπασμα από τον νόμο (ακολουθεί).

Tags

 

Μοιράσου το άρθρο!