Skip to main content
|

Ήρθε στον "ευλογημένο τόπο" και...έκανε ευλογημένο έργο! Επίτιμος Δημότης Δυτικής Λέσβου ο Ν. Σηφουνάκης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 40 χρόνων από τη σύλληψη της ιδέας και την έναρξη των «ιδρυτικών» πρωτοβουλιών και ενεργειών του Νίκου Σηφουνάκη για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ανάδειξή του μέσω του Μουσείου στο Σίγρι, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με μία αφιερωματική εκδήλωση στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο της Καλλονής, τίμησε το περασμένο Σάββατο των επί σειρά ετών Υπουργό, 10 φορές εκλεγμένο βουλευτή Λέσβου σε 27 εξαιρετικά παραγωγικά για τον τόπο μας χρόνια θητείας του στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Δημότη της Δυτικής Λέσβου.

Την εκδήλωση λάμπρυνε η παρουσία του ως κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, του Καθηγητή Πολυτεχνείου, Αναστηλωτή του Παρθενώνα, Προέδρου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας Μανώλη Κορρέ, επιχειρώντας στην τοποθέτησή του να σκιαγραφήσει τον Αρχιτέκτονα Νίκο Σηφουνάκη, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διαδρομή του Βουλευτή και Υπουργού. Ενώ την ανάγνωση της Απόφασης αναγόρευσής του σε Επίτιμο Δημότη Δυτικής Λέσβου, έκανε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Δήσσος.

Κεντρικός Ομιλητης ο Μ . Κορρές

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν και οι αρχιτέκτονες μελετητές του Μουσείου Σιγρίου, Στέφανος Πάντος και Σωτήρης Φράγκος και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας, πρώην Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης.

Προσφώνηση Δημάρχου

«Ως ένας Δήμος που έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με έναν τρόπο έξω από τετριμμένα, όπου τα κόμματα δεν επηρεάζουν την εκτίμησή μας στην αξία του ανδρός, με ειλικρινά λόγια ευγνωμοσύνης αποδίδουμε το ελάχιστο της αναγνώρισης που αξίζει στον άνθρωπο και πολιτικό Νίκο Σηφουνάκη με την πρωτοβουλία αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη μας…», είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στην προσφώνησή του για τον Τ. Υπουργό. Με το Νίκο Σηφουνάκη, συγκινημένο από του βήματος να ανακαλεί στη μνήμη του τους πρώτους σχολιασμούς, 42 χρόνια πριν, όταν διορίστηκε για πρώτη φορά Νομάρχης στη Λέσβο: «”Ήλθε ένα παιδαρέλι…”, άκουγα στον προθάλαμο του γραφείου μου στη Νομαρχία και σήμερα η πρωτοβουλία σας Δήμαρχε, αποτελεί την πρώτη φορά που πολιτειακή αρχή του τόπου, κάνει την αποτίμηση της διαδρομής μου και με τιμά…».

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του για την εκδήλωση-αφιέρωμα του Δήμου για τα 40 χρόνια της προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα 30 χρόνια από το εμβληματικό έργο της δημιουργίας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στάθηκε και στη γενικότερη συμβολή του πολιτικού Νίκου Σηφουνάκη με μία σειρά από έργα και καθοριστικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τόπου:

«Δεν είναι βέβαια μόνο το όραμα, η δημιουργία και η μετέπειτα πορεία του Μουσείου στο Σίγρι. Η σφραγίδα ενός ανθρώπου που δε γεννήθηκε, δε μεγάλωσε, δεν είχε πρότερη σχέση με τη Λέσβο και έφτασε σήμερα τέσσερις δεκαετίες μετά να θεωρείται δικαίως ως μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της Λέσβου, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε όλα αυτά που προσέφερε στον τόπο μας. Η σφραγίδα του είναι κατατεθειμένη στα εξίσου εμβληματικά έργα που έχουν πάλι άξονα το Σίγρι και αντανακλούν την εμπνευσμένη σκέψη κάποιου “ξένου” για το πώς μπορεί να προοδεύσει η Λέσβος ιδανικά ως νησί και ισόρροπα με τη Μυτιλήνη. Αναφέρομαι φυσικά στο δρόμο Καλλονής Σιγρίου και στο έργο του λιμένα του Σιγρίου, αλλά και σε πολλά άλλα, μικρά και μεγαλύτερα, χαρακτηριστικά έργα που φέρουν την υπογραφή του. Καθώς και στις καθοριστικές παρεμβάσεις του που συνέβαλαν στην προστασία και ανάδειξη του δομημένου και φυσικού μας περιβάλλοντος και του ιδίου του Πολιτισμού μας». Καταλήγοντας πως για το Δήμο Δυτικής Λέσβου είναι αυτονόητο ότι ένας πολιτικός με τη διαδρομή αυτή, είναι επίτιμο μέλος της κοινωνίας μας. «Δεν υπάρχουν χρώματα, κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, που μπορούν να επηρεάζουν την κρίση μας.  Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται έτσι, για το Νίκο Σηφουνάκη ταιριάζει απόλυτα το ρητό του Μάρκου Αυρήλιου: “…Να έχεις πάντα στο νου σου, πως ο καθένας αξίζει όσο αξίζουν εκείνα για τα οποία έχει φροντίσει…”».

Αντιφώνηση Νίκου Σηφουνάκη

«Πας σε έναν ευλογημένο τόπο, στην πολιτική πατρίδα του πατέρα μου όπου εκεί πρωτοεκλέχτηκε και παρέμεινε βουλευτής επί 15 χρόνια», είπε ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου όταν μετά από πρόταση του Αντώνη Λιβάνη τοποθέτησε το Νίκο Σηφουνάκη Νομάρχη της Λέσβου. Ο ίδιος, ο τιμώμενος της βραδιάς διηγήθηκε τις πρώτες του επαφές στο νησί όπου το γύρισε από άκρον εις άκρον, διακρίνοντας αμέσως έναν τόπο με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και προτάσσοντας τη δημιουργία Υποδομών για τον Πολιτισμό. «Συνάντησα πολλές αντιδράσεις ακόμα και για έργα όπως η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ή της Μαρίνας της Μυτιλήνης και της πεζοδρόμησης της Ερμού», θυμήθηκε και θύμισε σε όλους επικαλούμενος και δημοσιεύματα της εποχής. Όπως και για τις χαρακτηριστικές αποφάσεις του:

  • Της επιβολής αναγκαστικά κεραμοσκεπούς στέγης στα κτίσματα
  • Της υποχρεωτικής λιθόστρωσης στους δρόμους των χωριών
  • Της απαγόρευσης κατεδάφισης κτιρίων
  • Της προστασίας της Βιομηχανικής Κληρονομιάς

Το Μουσείο Σιγρίου

Για το Μουσείο Σιγρίου και στη γέννηση της ιδέας της δημιουργίας του, αποκάλυψε ότι αυτή του προκλήθηκε καθ΄ οδόν φεύγοντας από το Σίγρι κι αφού ο πρόεδρος Κώστας Αθανασιάδης και ο γραμματέας Γιάννης Τσίκνας του έδειξαν στοιβαγμένα κομμάτια απολιθωμάτων εκεί. «Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα της ανάδειξης αυτού του πλούτου. Ήρθαν στη μνήμη μου Μουσεία Φυσικής Ιστορίας που είχα επισκεφτεί στο Λονδίνο στο Παρίσι. Στα 15 χρόνια από τότε έως την ολοκλήρωση του Μουσείο το 1999 κατανόησα ότι δημιουργία στην πολιτική είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας…».

Τα υπόλοιπα για το Μουσείο Σιγρίου είναι ιστορία, καταγεγραμμένη, με το πλήρες ιστορικό εγγράφων, Αποφάσεων, διακηρύξεων κ.α να αποτελούν μόνο ένα από όσα χάρισε ως ντοκουμέντα σε ειδικό φάκελο στο Δήμο ο κ. Σηφουνάκης. Ο ίδιος για το έργο αυτό στάθηκε μεταξύ πολλών άλλων στην ομιλία του, στους παρόντες στην εκδήλωση Στέφανο Πάντο και Σωτήρη Φράγκο που τους ανατέθηκε η μελέτη του Μουσείου και οι οποίοι δήλωσαν στην εκδήλωση πως ως και σήμερα, «αυτό το έργο αποτελεί το αγαπημένο τους», στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη που υπήρξε σύμβουλος Μελέτης χωρίς να αποδέχεται ποτέ αμοιβή και στον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη και καθοριστικό, μαζί με τον Γιώργο Λιόντο συνεργάτη του, σε όλη τη διαδρομή εκπλήρωσης του οράματος του Μουσείου.

Οι Αρχιτέκτονες Μελετητές του Μουσείου Σιγρίου Στέφανος Πάντος και Σωτήρης Φράγκος

Λιμάνι Σιγρίου, οδικοί άξονες, Βιομηχανική κληρονομιά

Ο Νίκος Σηφουνάκης, αφού αναφέρθηκε και στο ιστορικό τριών ακόμη ενοτήτων έργων που φέρουν τη σφραγίδα της καθοριστικής παρέμβασής του για τη γένεση και ολοκλήρωσή τους, τους οδικούς άξονες Καλλονής-Σιγρίου & Καλλονής- Πέτρας, το λιμάνι Σιγρίου και το κεφάλαιο της προστασίας και ανάδειξης της Βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου, κατέληξε με πολλές ευχαριστίες, σε φίλους, συνοδοιπόρους, συνεργάτες πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες στην εκδήλωση, όπως ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου Νίκος Ζούρος, οι Σιγριανοί Γιάννης Τσίκνας και Απόστολος Αθανασιάδης και άλλοι.

«Για έναν πολιτικό, και συνάμα αρχιτέκτονα η αναγνώριση είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ο ευλογημένος λαός της Λέσβου μου ανταπέδωσε την όποια προσφορά μου, αφού από την απελευθέρωση το 1912, κατέχω τις πρωτιές: α) 10 φορές εκλέγοντάς με Βουλευτή, έναντι 8 του μέγιστου πολιτικού Γ. Παπανδρέου, και β) 27 χρόνια βουλευτίας έναντι 15 του γέρου της Δημοκρατίας. Αγαπητέ Δήμαρχε σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου έγινε…», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.

Στη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στο Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Νίκο Ζούρο και στους Απόστολο Αθανασιάδη και Γιάννη Τσίκνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ο Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ο πρώην Δήμαρχος Καλλονής, Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΒΑ Άρης Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης Παναγιώτης Προβέντζας, ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης εκπρόσωποι των τοπικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αυτοδιοικητικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους, πρώην καποδιστριακοί Δήμαρχοι, συνεργάτες και φίλοι του Νίκου Σηφουνάκη, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Τιμής Ένεκεν στο Καθηγητή Αρχαιολογίας, στενό συνεργάτη του κ. Σηφουνάκη, Νίκο Σταμπολίδη

Το προσωπικό αρχείο του Υπουργού στο Δήμο

Ο Νίκος Σηφουνάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέθεσε ακόμη στο Δήμο τους φακέλους από το προσωπικό αρχείο του που περιλαμβάνουν έγγραφα, αποφάσεις του, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τα έργα που ανέφερε στην ομιλία του:

  1. Το ιστορικό Δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της περιόδου 1984 – 2001, με 54 συνημμένα, και ξεχωριστό φωτογραφικό άλμπουμ
  2. Το ιστορικό δημιουργίας του νέου Οδικού Άξονα Καλλονή – Σίγρι, καθώς και την ανάθεση της μελέτης Καλλονή – Πέτρα, με 13 συνημμένα
  3. Ιστορικό του νέου Λιμένα Σιγρίου, με 12 συνημμένα
  4. Το ιστορικό αναστήλωσης και μετατροπής σε Πολύκεντρα, των Δημοτικών Ελαιοτριβείων Αγίας Παρασκευής, Πολύχνιτου, Μανταμάδου, με 4 συνημμένα

Εκ μέρους δε της Πολιτιστικής «Εταιρίας Αρχιπέλαγος», παρέδωσε:

  1. Φωτογραφικό άλμπουμ από την χύτευση του Αδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον γλύπτη Γιάννη Λιοπυράκη, συμφοιτητή του Νίκου Κούνδουρου στην Σχολή Καλών Τεχνών, και που πριν από 23 χρόνια τοποθετήσαμε στην πλατεία Καλλονής.

Τον Ν. Κούνδουρο ανελλιπώς ανά 20 μέρες τον συνόδευα στο εργαστήρι του γλύπτη όπου επόπτευε το έργο και έδινε κατευθύνσεις. Θα δείτε χαρακτηριστικές στιγμές

  1. Σε ειδικό κάδρο το Σκίτσο, του Mεγάλου Έλληνα Δημιουργού Νίκου Κούνδουρου, βάση του οποίου έγινε το έργο του Αδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, για να κοσμεί το γραφείο σας.
  2. Πλήρη φάκελο του Ελαιοτριβείου – Αλευρόμυλου Πελόπης, που η «Εταιρία Αρχιπέλαγος» δώρισε στον Δήμο (Συμβόλαιο, κτηματολόγιο αρχιτεκτονικά σχέδια, κ.α.) και η ανακοίνωση της αποδοχής της δωρεάς από το Δήμο έγινε και τυπικά το Σάββατο στην εκδήλωση.

 

Την εκδήλωση έκλεισαν με τραγούδια μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Καλλονής.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία