Skip to main content
|

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και η δεξιά στροφή της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο, Αθήνα, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί  το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με θέμα τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της μετανάστευσης. Η επίσκεψη αυτή, λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, σηματοδότησε μια σαφή στροφή της κυβέρνησης προς μια πιο σκληρή, δεξιά γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα, με έμφαση στις επιστροφές παράνομων μεταναστών και τον περιορισμό των ροών.

Έμφαση στις επιστροφές και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρωταρχική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα που φαίνεται να απευθύνεται στο δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. «Εάν κάποιος φτάσει στη χώρα μας και δικαιούται ασύλου, τον υποδεχόμαστε και είναι χαρά μας αν επιλέξει να παραμείνει. Αν, όμως, κάποιος εισέλθει παράνομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις διαδικασίες επιστροφών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για τον νέο κανονισμό επιστροφών της ΕΕ.

Η σκλήρυνση της στάσης φαίνεται και από τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας με ικανοποίηση τη μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 36% τους πρώτους μήνες του 2025. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μια κίνηση που, αν και προκάλεσε αντιδράσεις στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, παρουσιάστηκε ως αναγκαία για τη διαχείριση του ζητήματος. «Ευχόμαστε να μην λειτουργούν ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά είναι απαραίτητες», ανέφερε, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης με αυστηρούς όρους

Παράλληλα με την έμφαση στις επιστροφές, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη οργάνωσης της νόμιμης μετανάστευσης, με στόχο την κάλυψη «πραγματικών και διαπιστωμένων ελλείψεων» στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι εργάτες γης και ο κατασκευαστικός τομέας. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή συνοδεύτηκε από έναν αυστηρό τόνο, που αντικατοπτρίζει τη δεξιά στροφή της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η νόμιμη μετανάστευση θα οργανωθεί «με ορθολογικό, αποτελεσματικό αλλά και αυστηρό τρόπο», με μετανάστες «που ξέρουμε πόσοι είναι, ποιοι είναι, είναι αυτοί που θέλουμε και έρχονται για συγκεκριμένη εργασία, σεβόμενοι τη νομοθεσία μας». Η φρασεολογία αυτή υποδηλώνει μια πολιτική που συνδυάζει την οικονομική αναγκαιότητα με τον έλεγχο και την επιβολή αυστηρών κανόνων, απευθυνόμενη σε όσους ζητούν σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό.

Κοινωνικό Πρόσωπο και εξαίρεση: Ασυνόδευτοι ανήλικοι και ταχεία βίζα

Παρά τη σκληρή ρητορική, η κυβέρνηση επιχείρησε να διατηρήσει μια ισορροπία, δείχνοντας ευαισθησία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεικνύει «κοινωνικό πρόσωπο», εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες για την περίθαλψη όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών εντός του υπάρχοντος προϋπολογισμού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επέκταση του προγράμματος ταχείας βίζας για Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων της Πάτμου και της Σαμοθράκης, ως μια επιτυχία με θετικό οικονομικό αποτύπωμα, που αποτελεί εξαίρεση στους κανόνες του Σένγκεν.

Η δεξιά στροφή ως πολιτική στρατηγική

Η επίσκεψη Μητσοτάκη και οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν μια στρατηγική στροφή της κυβέρνησης προς τα δεξιά, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της ΝΔ ως κόμματος που υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τις οικονομικές ανάγκες μέσω της νόμιμης μετανάστευσης. Η επιλογή του Μάκη Βορίδη, γνωστού για τις συντηρητικές του θέσεις, ως Υπουργού Μετανάστευσης ενισχύει αυτή την κατεύθυνση. Η έμφαση στις επιστροφές, η υπεράσπιση των δομών στα νησιά και η αυστηρή риторика για τη νόμιμη μετανάστευση αποτελούν κινήσεις που φαίνεται να απαντούν στις πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και το ευρύτερο συντηρητικό ακροατήριο.

 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέδειξε μια κυβερνητική πολιτική που συνδυάζει τη σκληρή γραμμή στις επιστροφές και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης με την οργανωμένη, αλλά αυστηρά ελεγχόμενη, νόμιμη μετανάστευση. Με τη στήριξη του ευρωπαϊκού πλαισίου και την αξιοποίηση των μειωμένων ροών ως επιτυχία, η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια, τις οικονομικές ανάγκες και τις εσωκομματικές πιέσεις, υιοθετώντας μια ξεκάθαρα δεξιά στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία