Γ. Μπουρνούς: Να αποτραπεί οριστικά η επιχειρούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Αφεντέλι
Σε κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκρέκα, προχώρησε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την επιχειρούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Αφεντέλι της Ερεσού.
Ο Γιάννης Μπουρνούς, στη νέα του παρέμβαση για το Αφεντέλι, σημειώνει ότι η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε προηγούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στη κρισιμότητα του ζητήματος που έχει αναστατώσει και κινητοποιήσει πλήθος κόσμου εντός και εκτός Λέσβου. Αντίθετα, υπογραμμίζει ο κ. Μπουρνούς, περιορίστηκε στην παράθεση αποσπασμάτων από την προφορική τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Ταγαρά, στις 20.12.2021 στη Βουλή για το ίδιο θέμα, που, αντί ουσιαστικών και τεκμηριωμένων εξηγήσεων, βασίστηκε σε αόριστες αναφορές σε αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου που έχουν αποφανθεί για το ζήτημα, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι η έκταση δεν βρίσκεται εντός του αιγιαλού και βεβαίως της παραλίας.
Ωστόσο, επισημαίνει ο Γιάννης Μπουρνούς, το Ελληνικό Δημόσιο με την από 3.6.2022 Πρόσθετη Παρέμβασή του ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, υπέρ της Αγωγής του συλλόγου «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» κατά ιδιώτη, διέψευσε κατηγορηματικά τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει εντός ζώνης παραλίας και ως εκ τούτου έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και ανήκει στη δημόσια περιουσία.
Ο Γιάννης Μπουρνούς, αναφέροντας πλήθος διατάξεων που καθιστούν αναμφισβήτητα προστατευόμενη την Παραλία Ερεσού στο σύνολό της, καλεί τον κ. Σκρέκα να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική αποτροπή της περιβαλλοντικής της υποβάθμισής και τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα της.
---------
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Θέμα: «Να αποτραπεί οριστικά η επιχειρούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Αφεντέλι της Ερεσού Λέσβου»
Στις 16.12.2021 καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αρ. Πρωτ. 1927/16.12.2021), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την απόπειρα περιβαλλοντικής υποβάθμισης που συντελείται στη Σκάλα Ερεσού στη Λέσβο και αφορούσε σε εκδοθείσα προέγκριση οικοδομικής άδειας, κατόπιν αιτήματος ιδιώτη, σε έκταση που βρίσκεται εντός αιγιαλού και εντός παραλίας στη θέση Αφεντέλι.
Δυστυχώς, η από 18.01.2022 απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στη κρισιμότητα του ζητήματος που έχει αναστατώσει και κινητοποιήσει πλήθος κόσμου εντός και εκτός Λέσβου. Αντίθετα, περιορίστηκε στην παράθεση αποσπασμάτων από την προφορική τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά στις 20.12.2021 κατά τη διαδικασία συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης για το ίδιο θέμα. Η εν λόγω τοποθέτηση, όμως, αντί ουσιαστικών και τεκμηριωμένων απαντήσεων περιείχε αόριστες αναφορές σε αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, που έχουν αποφανθεί για το ζήτημα, ενώ απουσίασε παντελώς η επίκληση σχετικών διατάξεων και εγγράφων. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η έκταση δεν βρίσκεται εντός του αιγιαλού και βεβαίως της παραλίας, αναφέροντας επί λέξει ότι «το ίδιο το Δημόσιο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του λέει ότι δεν είναι αιγιαλός και ότι είναι ιδιοκτησία του ιδιώτη».
Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο με την από 3.6.2022 Πρόσθετη Παρέμβασή του ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, υπέρ της από 5-4-2022 Αγωγής του σωματείου με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» σε βάρος της ιδιώτη, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει εντός ζώνης παραλίας και ως εκ τούτου έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και ανήκει στη δημόσια περιουσία, προστατευόμενη και διαχειριζόμενη κατ’ άρθρο 2 παρ. του Ν. 2971/2001.
Επισημαίνουμε ότι η παραλία Ερεσού, βάσει της «Έγκρισης αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού» (ΦΕΚ 181 Δ΄ 16-4-2019) και των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου (EUROPEAN LANDSCAPE CONVENTION) - που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα το 2010 [ν. 3827/2010 (Α΄ 30/2010)], συνιστά τοπίο διεθνούς αξίας και εμβέλειας, που πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί ως στοιχείο της οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ως βασικός βιώσιμος πόρος ανάπτυξης και ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας για τις τοπικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, η παραλία Ερεσού στο σύνολό της βρίσκεται εντός δύο περιοχών Natura 2000, συνεπώς είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ομοίως, εξαιτίας της εκβολής του ποταμού Χαλάνδρα στην παραλία της Ερεσού και του σχηματισμού του μοναδικής βιοποικιλότητας παρόχθιου οικοσυστήματος του Ψαροποτάμου σε περιοχή Natura 2000, με το οποίο συνορεύει η επίδικη έκταση, πρέπει σύμφωνα με την από 03.03.2022 ΚΥΑ με θέμα: «Περιβαλλοντική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου», να θεσπισθεί ζώνη προστασίας των ρεμάτων «ΠΕΠ (ΑΠ) - Ζώνες Προστασίας Ρεμάτων - Παρόχθιων Οικοσυστημάτων» πλάτους πενήντα (50) μέτρων από τις όχθες και εκατέρωθεν αυτών, σε όλα τα ρέματα που διασχίζουν την περιοχή Natura 2000.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την οριστική αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της παραλίας Σκάλας Ερεσού και τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα της;