Πολιτική

19/10/2024 - 07:25

Ερώτηση στον Υπουργό για τις διώξεις μαθητών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μανταμάδου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Δικαιοσύνης

Να σταματήσει κάθε απειλή και δίωξη προς μαθητές, γονείς και καθηγητές στο γυμνάσιο και το λύκειο Μανταμάδου στην Λέσβο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Μανταμάδου Λέσβου η επιχείρηση αυταρχισμού που λαμβάνει χώρα από πέρσι τον Γενάρη στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπως και χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, με αφορμή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και κατάληψη του σχολείου τους. Από πέρσι μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, με εισαγγελική παραγγελία, μαθητές καλούνταν να καταδώσουν τους συμμαθητές τους και διευθυντές να λογοδοτήσουν γιατί δεν πήραν μέτρα ενάντια στην κινητοποίηση. 

Η ίδια τακτική τρομοκράτησης ακολουθείται και φέτος καθώς εδώ και ημέρες ανήλικα παιδιά καλούνται -τηλεφωνικά- από την αστυνομία για ανωμοτί καταθέσεις, δηλαδή ως κατηγορούμενοι, χωρίς καμία εξήγηση για το λόγο της κλήσης, για κινητοποιήσεις που έγιναν πριν από εννέα μήνες. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια προκλητική πράξη εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης, όχι μόνο της μαθητικής κοινότητας, αλλά και των γονιών που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου Μανταμάδου δηλώνουν ότι «...καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτή την εκστρατεία καταστολής, που έχει στόχο όχι μόνο να τρομοκρατήσει, αλλά να εξουδετερώσει κάθε φωνή που τολμά να υπερασπιστεί τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι ενέργειες αυτές είναι καθαρές ενδείξεις αυταρχισμού και κρατικού εκφοβισμού, και αποσκοπούν στη φίμωση κάθε μορφής αντίδρασης ή διεκδίκησης.

Απαιτούμε άμεση παύση αυτών των παράλογων διώξεων και δεν θα επιτρέψουμε να στοχοποιούνται τα παιδιά μας, που το μόνο τους “έγκλημα” ήταν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Πάγια θέση μας είναι ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση θα πρέπει να λύνονται με τους φορείς που την απαρτίζουν.

Ακόμη τραγικότερο είναι πως οι ίδιες κρατικές και εισαγγελικές αρχές που επιδεικνύουν τόσο ζήλο για να διώξουν τους μαθητές μας, σιώπησαν όταν έλειπε διδακτικό προσωπικό για μήνες και χάνονταν διδακτικές ώρες. Σιώπησαν όταν περιπολικά εισβάλλουν σε σχολεία χωρίς καμία έγκριση, πέρα από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία, “ανακρίνοντας” αυθαίρετα και ζητώντας από ανήλικους μαθητές πληροφορίες και εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν θα αφήσουμε αυτή την εκστρατεία καταστολής να περάσει απαρατήρητη. Οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους δεν είναι εγκληματίες. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται ως παραβίαση του ποινικού κώδικα.»

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να σταματήσει κάθε απειλή, δίωξη και ποινική διαδικασία προς μαθητές και γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών και ποια νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

   Δελής Γιάννης

Συντυχάκης Μανώλης

Μοιράσου το άρθρο!