Πολιτική

05/07/2014 - 17:17

Επιστολή Δημάρχου στην Αστυνομία: Μια απέραντη «κουρελαρία» κατάντησε το οδικό δίκτυο και όχι μόνο

 
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε, στον κ. Μπριλάκη Δημήτριο, Διοικητή Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, την παρακάτω επιστολή.
 
Κύριε Μπριλάκη, 
Πασίγνωστον ότι η Κυβέρνηση, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, διά νόμου, κατήργησε τον χρησιμότατο Θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και μετεβίβασε την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, στην ΕΛΑΣ. Βέβαια, το σύνολο των δημοτικών αστυνόμων που διέθετε ο ενοποιημένος «Καλλικρατικός-Κακοκρατικός» Δήμος μας, ήταν όλοι και όλοι επτά(7) για το μεγαλύτερο σε έκταση  Δήμο-Τέρας της Επικράτειας μας!!!  συντεθέντα, ως γνωστόν διά της παρά φύσιν προσμείξεως των δεκατριών πρώην Καποδιστριακών, και πλέον με ένα πληθυσμό ενενήντα χιλιάδων κατοίκων περίπου. 
Η αλήθεια είναι, ότι, παρά τον μικρό αυτόν αριθμό, κατά το δυνατόν, προστατευόταν τα συμφέροντα του  Δήμου και της κοινωνίας των συνδημοτών μας, επιβαλλόταν μια ευταξία, επιβαλλόταν τα νομοθετημένα πρόστιμα κατά των παραβατών, ιδίως στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, της ρύπανσης όλων των ειδών, κ.τ.λ., κ.τ.λ. για να περιορισθώ μέχρις εδώ. 
Η πρωτεύουσα του Δήμου, η Μυτιλήνη, η Εθνική οδός Αεροδρομίου-Μυτιλήνης-Μόριας-Καλλονής, αλλά και ο κεντρικό οδικό επαρχιακό δίκτυο, είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού, από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τον Ιούνιο δηλαδή που μόλις παρήλθε, έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη «κουρελαρία», με αναρτήσεις και επικολλήσεις πάσης φύσεως αφισών και αεροπανώ, διαφόρων διαστάσεων, επί των ιστών –στύλων του φωτισμού της ΔΕΗ, αλλά και άλλων ιδιωτικών και δημοσίων κτηρίων, επιφανειών, από ειδικά συνεργεία, τα οποία υπάρχουν στη Μυτιλήνη και προβαίνουν κατ’ επάγγελμα στις προαναφερόμενες ενέργειες, για λογαριασμό των διαφημιζομένων καταστηματαρχών κυρίως επιχειρήσεων-κέντρων διασκέδασης, που λειτουργούν σε διάφορους τουριστικούς παραθαλάσσιους οικισμούς, Κοινότητες, Κωμοπόλεις και πόλεις. Και όλες αυτές οι διαφημιστικές δραστηριότητες, ενεργούνται εντελώς παράνομα, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και την αισθητική εμφάνιση του νησιού μας. Τη μόνη δυνατότητα που έχουμε εμείς ως Δημοτική Αρχή, είναι, δια των λιγοστών  εργατών καθαριότητας  των απορριμματοφόρων, γιατί εργάτες καθαριότητας των δρόμων δεν διαθέτουμε, να προβαίνουμε σε αφαίρεση των τέτοιου είδους αφισών-αεροπανώ, αλλ’ όμως μετ’ ολίγον επακολουθεί νέα πλημμυρίδα αφισοκολήσεων κ.τ.λ., και δεν λείπουν και οι εναντίον μας απειλές, σ΄ ορισμένες περιπτώσεις.  Αλλά ακόμη υπάρχουν υπολείμματα αφισών  από πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και εκλογικές αφίσες και πανώ, τήδε κακείσε. Και τρέχα Δήμαρχε να τα μαζέψεις! 
Ένα συναφές άλλο πρόβλημα, είναι και η φρικτή ηχορύπανση με τα μεγάφωνα των ειδικών διαφημιστικών αυτοκινήτων, τα οποία διαλαλούν στην διαπασών πάσης φύσεως εκδηλώσεων, ιδίως «καλλιτεχνικού» περιεχομένου, ή και αυτών των εμπορευομένων  διάφορα γεωργικά προϊόντα. Εδώ πρέπει να προστεθεί και η ηχορρύπανση από τα καταστήματα- θερινά κέντρα διασκεδάσεως, σε πολλές περιοχές του Νησιού μας. 
Και, τέλος, κυριώτατα η πρωτεύουσα Μυτιλήνη, δεν βλέπεται, από τη ρύπανση, με παντοίες αναγραφές επί επιφανειών, τοίχων οικοδομών και μάλιστα φρεσκοβαμένων, αλλά και δημοσίων, ακατανόητα γράφιτι, βρωμερά ποδοσφαιρικά συνθήματα, οι μεν κατά των δε, πολιτικά συνθήματα, κ.τ.λ. Κατ’ επανάληψιν έχουμε προσπαθήσει να επιβάλουμε μια στοιχειώδη ευταξία, αλλ΄ εστάθη αδύνατον. Και παρά την στηλίτευση αυτών των πρακτικών και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τους συνδημότες μας, που βλέπουν τις περιουσίες του να καταστρέφονται, οι δε, σύγχρονοι, ελάχιστοι βάνδαλοι, να παραμένουν ασύδοτοι και ατιμώρητοι, παριστάνοντας και τους ψευτομάγκες. 
Οι καταγγελίες και τα παράπονα που δέχομαι ως Δήμαρχος, είναι πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χθεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», στην στήλη «Στραβά και ανάποδα», το οποίο σας στέλνω σε φωτοτυπία, αριθμός φύλλου  16635 της 3ης Ιουλίου 2014, και βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια προηγούμενα δημοσιεύματα των λοιπών τοπικών εφημερίδων.
Γι’ αυτό, παρακαλώ, εν συνεργασία, να εντείνουμε τις από κοινού προσπάθειες, τώρα μάλιστα, που βρισκόμαστε σε αναπτυσσόμενη τουριστική περίοδο, αλλά και με άλλους φορείς, για την περιστολή του κακού. Εσείς, όμως, ασκείτε την εφαρμογή του Νόμου. Προς τούτο, απαιτείται μια κοινή σύσκεψή μας, είτε στην έδρα της Διοίκησής σας, είτε στο Γραφείο του Δημάρχου, και παρακαλώ, να μου προσδιορίσετε ημέρα και ώρα προς τούτο, το συντομότερο δυνατόν.
 
Με τιμή
Ο Δήμαρχος Λέσβου  
Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος
 

Μοιράσου το άρθρο!