Εντυπωσιακό 16,1% διαγραφών στη Λέσβο από την εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων
Μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Αυτή η πρωτοβουλία - όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" - είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή 441.042 ατόμων, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν αποβιώσει, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αλλά δεν είχαν διαγραφεί από τους καταλόγους. Παράλληλα, ένα μικρότερο ποσοστό ατόμων που βρέθηκαν εγγεγραμμένοι, αν και εν ζωή, ζουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση ή να κατέχουν ελληνικό διαβατήριο, οδηγώντας έτσι και στη δική τους διαγραφή.
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εκκαθάριση, ιδίως για τη Λέσβο. Στο νησί, το ποσοστό των διαγραφών ανήλθε στο 16,1%, κατατάσσοντάς το στην τρίτη θέση των περιοχών με τις περισσότερες διαγραφές. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίστηκαν στη Φλώρινα, όπου το 23,9% των εγγεγραμμένων αφαιρέθηκε από τους καταλόγους, και στη Λακωνία, με 16,7%. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε το φαινόμενο των εικονικών εγγραφών, που προέκυψαν κυρίως λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής ροής των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς πολλές περιοχές, όπως η Λέσβος, παρουσίασαν έντονα μεταναστευτικά κύματα τη δεκαετία του 1960.
Η εκκαθάριση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, εστιάζοντας σε εκλογείς 80 ετών και άνω που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια: είχαν γεννηθεί πριν από το 1944, δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν διέθεταν ελληνικό διαβατήριο και δεν λάμβαναν σύνταξη. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, πλέον υπάρχει μια πιο ακριβής αποτύπωση του εκλογικού σώματος, μειώνοντας την πλασματική αποχή που είχε καταγραφεί στις τελευταίες εκλογές.
Με τη διαγραφή του 4,5% των εγγεγραμμένων, η πραγματική αποχή στις εκλογές του 2023 μειώνεται από το 46,26% στο 43,7%, προσφέροντας έτσι μια πιο ακριβή εικόνα της συμμετοχής. Η ανανέωση των εκλογικών καταλόγων αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στη διεξαγωγή των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και στις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές αναλύσεις, καθώς πλέον βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας διαδραμάτισαν η ψηφιοποίηση και η διαλειτουργικότητα των δημόσιων μητρώων, διευκολύνοντας έτσι μια ουσιαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση.