Πολιτική

11/01/2013 - 14:06

Ενημέρωση από Κ. Μουτζούρη για πύλες Schengen στους λιμένες Πέτρας - Πλωμαρίου και έργα βελτίωσης λιμένα Αγ. Φωκά

Ενημέρωση από Κ. Μουτζούρη για πύλες Schengen στους λιμένες Πέτρας

trong>Πύλες  Schengen στους λιμένες Πέτρας και Πλωμαρίου Λέσβου

Η θεσμοθέτηση των λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου Λέσβου ως πυλών εισόδου-εξόδου («πύλες Schengen») βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συναρμόδιοι φορείς διατύπωσαν τις απόψεις τους και επί του παρόντος αμφότεροι οι φάκελοι βρίσκονται στο στάδιο επίλυσεως της στεγάσεως των  αρχών διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου.

Η εγκατάσταση κτιρίου για την στέγαση  των αρχών αυτών εντός χώρου ζώνης λιμένος απαιτεί κατά τον νόμο την έγκριση χρήσεων γης και όρων δομήσεως από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), της οποίας προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής έχει εξασφαλίσει δύο προκατασκευασμένους οικίσκους, έναν ανά πύλη Schengen. Θα μεταφερθούν προς εγκατάσταση στους λιμένες μετά την έγκριση από την Ε.Σ.Α.Λ. και τη διευθέτηση ορισμένων άλλων αδειοδοτικών διαδικασιών τους, οι οποίες επιδιώκεται να έχουν ολοκληρωθεί  τους προσεχείς μήνες.
 



Εκπονήσαμε στο Εργαστήριο μας σχέδιο με προτεινόμενα  έργα βελτιώσεως του λιμενίσκου Αγ. Φωκά Βρίσας. Ο σχεδιασμός έγινε επί της αποτυπώσεως της υφισταμένης σήμερα καταστάσεως που μας ενεχείρισε ο φίλος Κώστας Σταυρινός,  με προτροπή του οποίου προχωρήσαμε.

Με την πρόταση μας δημιουργούνται κρηπιδώματα συνολικού μήκους 200m. και ωφέλιμου βάθους τουλάχιστον 2,50m. Θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και τουριστικών σκαφών, εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή των έργων.

Η χάραξη έγινε μετά από δύο επιτόπιες μου μεταβάσεις κατά το φθινόπωρο του 2012, σε μια των οποίων είχα την αρωγή και τις πολύτιμες απόψεις του φίλου γιατρού Νίκου Μαυρουδή. Ελήφθη υπόψη και η θέση των υπαρχόντων έργων του αρχαίου λιμένα.

Για να προωθηθεί η μελέτη κρίνω τελείως απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία σας με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, λόγω του ευαίσθητου της περιοχής, ώστε να διερευνηθεί η άποψη τους.

Είμαι στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετο στοιχείο.

 

                        Καθ. Κ. Ι. Μουτζούρης                                                                                             

         Γ. Γ. Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής

Μοιράσου το άρθρο!