Πολιτική

19/07/2024 - 12:48

16 Αυγούστου ο ήρωας Γιώργος Ζερβομανώλης "επιστρέφει" για πάντα στα Παράκοιλα Λέσβου - Ο Δήμος εκπληρώνει το δικό του χρέος στον ήρωα

50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο στην Κύπρο – Η τιμή στον Παρακοιλιώτη ήρωα Γιώργο Ζερβομανώλη - Δήλωση Ταξιάρχη Βέρρου

Στην μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ενώνει τη φωνή του με όλους και όλες που αγωνίζονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος που θα αποκαταστήσει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, τιμά με αφορμή τα 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή, τους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης εκείνες τις μέρες.

 

«Ιδιαίτερα τιμά τα τρία παιδιά του νησιού που χάθηκαν, υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία στη Μεγαλόνησο. Και οι τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι. Των δυο από αυτούς τα οστά, του 20χρονου Μιχάλη Μπουρέκα από τη Μόρια της Μυτιλήνης και του 21χρονου Γιώργου Ζερβομανώλη από τα Παράκοιλα της Δυτικής Λέσβου, βρέθηκαν χρόνια μετά σε ομαδικούς τάφους και μετά την ταυτοποίηση τους επέστρεψαν με στρατιωτικές τιμές στην πατρίδα τους. Ο τρίτος, ο Λοχίας Κωνσταντίνος Πατσανάς  22 χρονών από το Γαβαθά της Άντισσας στη Δυτική Λέσβο, παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενος.

Στις 16 του ερχόμενου Αυγούστου, στην επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στο υπό ανακαίνιση κτήριο της Κοινότητας στα Παράκοιλα, ο Δήμος μας θα εκπληρώσει ένα χρέος του στον Ήρωα Γιώργο Ζερβομανώλη. Με όλες τις πρέπουσες τιμές θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του που φιλοτεχνήθηκε με φροντίδα μας, παραδίδοντας τον στην αιώνια τιμή σε όσους έπεσαν για την πατρίδα».

δσ

Πληροφορίες σχετικές με την προτομή του Γιώργου Ζερβομανώλη

Η προτομή του ήρωα της Κυπριακής τραγωδίας (έπεσε στις 16 Αυγούστου του 1974 αμυνόμενος, κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας) φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και θα τοποθετηθεί μπροστά στα ανακαινισμένα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Παρακοίλων.

δ

Δημιουργός του είναι ο νέος γλύπτης Γιάννης Καλάργαλης. Είναι μπρούτζινη και εδράζεται σε βάση από ντόπιο ηφαιστιογενές πέτρωμα (ιγνιμβρίτη). Στην επιγραφή της προτομής στο μπροστινό τμήμα της βάσης του αναφέρονται τα εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΜΑΝΩΛΗΣ

ΕΤΩΝ 21

ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ 16.8.1974 ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«…. ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ» 

ε

Μοιράσου το άρθρο!