Περιβάλλον

04/06/2024 - 09:06

Τσαμάκια πυριτιδαποθήκη!

Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» καλεί το Δήμο Μυτιλήνης να ασχοληθεί άμεσα με το πολύπαθο άλσος της πόλης

Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος με τα Τσαμάκια πυριτιδαποθήκη!

Οι αρμόδιοι καλούν τους πολίτες να καθαρίσουν αυλές και οικόπεδα. Σωστά. Με την αυλή της Κουλμπάρας και τους Κιοσκιού, την αυλή ολόκληρης της πόλης, το άλσος Τσαμάκια, αρμοδιότητας  του Δήμου Μυτιλήνης όμως, τι γίνεται;

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στο άλσος, είναι τραγική. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα χόρτα που δεν πρέπει να κατά την παράδοση τα τελευταία χρόνια, να καθαριστούν περί τον Αύγουστο.  Εδώ ας σημειωθεί ότι μεγάλη ποσότητα χόρτων και άλλων προϊόντων καθαρισμού των υπολοίπων χώρων που έχουν ενοικιασθεί, υπάρχουν και μέσα στην πλαζ με ότι αυτό συνεπάγεται!

Τα Τσαμάκια σήμερα που ο Δήμος Μυτιλήνη βγάζει την υποχρέωση έναντι του περιβάλλοντος, με άλλον ένα «τυπικό» καθαρισμό μιας παραλίας στη Βαρειά, είναι σε όλη την έκταση τους γεμάτα από σκουπίδια και ξερά πεσμένα δένδρα πραγματικά ωρολογιακές βόμβες σε περίπτωση τυχαίας (ή όχι) φωτιάς. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι τμήματα του άλσους σε επαφή με κατοικημένες περιοχές (κάτω από την πλατεία στο Κιόσκι προς την πλαζ και προς το άγαλμα της Ελευθερίας, κάτω από το οικόπεδο του παλιού Κτηνιατρείου ή  πίσω από το θερινό θέατρο) είναι ανοιχτές χωματερές και πρέπει να καθαριστούν άμεσα!

δ

Άμεσα πρέπει να ληφθούν και μέτρα προστασίας του κάτω τμήματος του άλσους δίπλα στον πεζόδρομο, που έχει μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο. Κατά τα άλλα απαγορεύεται η κυκλοφορία στα άλση στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας. Προφανώς ο νομοθέτης, κατά τη δημοτική αρχή, τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, εννοεί ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στα άλση πλην αυτού στα Τσαμάκια!

δ

Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» καλεί τη Δημοτική αρχή Μυτιλήνης και κάθε άλλον αρμόδιο να εφαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία προστασίας του άλσους. Να το καθαρίσουν από σκουπίδια, πεσμένα δένδρα και χόρτα. Να το προστατεύσουν από τη χρήση του ως παράνομος χώρος στάθμευσης. Να πράξουν και αυτοί ό,τι οι νόμοι υποχρεώνουν τους απλούς πολίτες.

Για να μην κλαίμε πάνω από τα αποκαΐδια ή να κάνουμε το σταυρό μας κάθε Οκτώβριο επειδή και φέτος έτυχε και τη γλυτώσαμε. 

σ

Μοιράσου το άρθρο!