Skip to main content
|

Οι Τούρκοι θέλουν τη Λέσβο για υπεράκτια αιολικά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συζήτηση έχει προκαλέσει το φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού, όπως είχε επισημάνει το energygame.gr, στον οδικό χάρτη που δημοσιεύθηκε έχουν εντοπιστεί τέσσερις αρχικές περιοχές διερεύνησης. Αυτές βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα κοντά στη Λέσβο.

Υπεράκτια αιολική ενέργεια ισχύος έως 7 GW θα μπορούσε να έχει η Τουρκία μέχρι το 2040, η οποία θα παρέχει πολλά οφέλη στην οικονομία της, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της γειτονικής χώρας. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, εκπόνησε τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα. Ο οδικός χάρτης που δημοσιεύθηκε προ ημερών παρουσιάζει μια πορεία ανάπτυξης για την επίτευξη 7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2040, με δυνατότητα δημιουργίας 110.000 θέσεων εργασίας και προσθήκης 16 δισ. δολαρίων στην τουρκική οικονομία έως το 2030.

Σύμφωνα με τον χάρτη, το συνολικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Τουρκίας εκτιμάται στα 75 GW. Οι περισσότερες θαλάσσιες περιοχές που είναι κατάλληλες για υπεράκτια αιολικά έργα είναι σε βαθιά νερά, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για πλωτές ανεμογεννήτριες και όχι για ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης.

Όπως αναφέρει το offshorewind.biz, η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη γεωγραφική της θέση, ευρισκόμενη κοντά στις αγορές της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας, και να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο καθαρής ενέργειας, μέσω των ΑΠΕ και ειδικότερα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. «Σύμμαχοι» σε αυτό το πλάνο είναι η κραταιά βιομηχανική βάση της Τουρκίας και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, ιδιαίτερα στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, η Τουρκία διαθέτει ανταγωνιστικά ναυπηγεία και λιμάνια, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας αξίας.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που δημοσιεύθηκε, έχουν εντοπιστεί τέσσερις αρχικές περιοχές διερεύνησης. Αυτές βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο και συγκεκριμένα κοντά στη Λέσβο. Ωστόσο, στον χάρτη τονίζεται πως «τα τουρκικά ύδατα παρουσιάζουν πολλαπλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Απαιτούνται επιπλέον δεδομένα και εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων για την καλύτερη αξιολόγηση των ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές με σταθερό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό. Είναι πιθανό ότι η ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν θα είναι δυνατή σε όλες αυτές τις περιοχές, αλλά δεν είναι ακόμα δυνατόν να καθοριστεί ποιες περιοχές μπορεί ή δεν μπορεί να είναι κατάλληλες».

Λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς περιορισμούς, περιβαλλοντικούς, τεχνικούς ή άλλης φύσεως, η δυνητική ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Τουρκία εκτιμάται περίπου στα 66 GW, τα οποία ισοδυναμούν με το 60% περίπου της συνολικής υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Ο χάρτης προτείνει επίσης 21 δράσεις που η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή ρυθμιστικών και πολιτικών πλαισίων που μειώνουν τους κινδύνους των έργων, αναβάθμιση υποδομών δικτύου και λιμανιών, ανάπτυξη εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και άλλες. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της Τουρκίας είναι η εγκατάσταση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ισχύος 5 GW έως το 2035.

γφ

Ο οδικός χάρτης της δυνητικής ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Τουρκία © World Bank Group

Και την ώρα που στην Ελλάδα προχωράμε με σταθερά, αλλά αργά βήματα, στη γειτονική χώρα οι διεργασίες καλπάζουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κεφάλαιο θαλάσσια αιολικά η Τουρκία ξεκίνησε από την ίδια χρονική αφετηρία με εμάς, εντούτοις σήμερα δείχνει να είναι πιο μπροστά. Εμείς ανακοινώσαμε τέλη 2023 το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με έξι προτεινόμενες περιοχές σε πρώτη φάση, το οποίο συνοδεύτηκε από μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ θα μπορούσε να ωφεληθεί με έως και 1,9 δισ. ευρώ τον χρόνο, μέχρι και το 2050.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία