Περιβάλλον

10/09/2023 - 21:37

Το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες έφθασε και στην Ερεσό - Επιστολή Συλλόγων

Δυστυχώς το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophoros ferrugineus ή palm beetle), αφού κατέστρεψε πολλούς φοίνικες στην Ελλάδα, απλώθηκε στη Λέσβο και ήρθε πρόσφατα στην Ερεσό.

Ο Σύλλογος Απανταχού Ερεσίων "ο Θεόφραστος" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Φανίας" με κοινή επιστολή ζητάμε την κινητοποίηση των αρμοδίων και την Προληπτική επέμβαση για τη σωτηρία του Φοινικοδάσους!

Επιστολή προς τους αρμόδιους

Προς:

1. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κύριο Μουτζούρη και το Περιφερειακό Συμβούλιο.- Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

2. Δήμο Δυτικής Λέσβου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος

3. Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού

Από: Σύλλογο Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας»,

Θέμα: Η χρηματοδότηση της προστασίας του φοινικοδάσους της Ερεσού από το κόκκινο σκαθάρι. ******

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες

Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι κατά μήκος του δυτικού ημίσεος της παραλίας της Ερεσού υπάρχει μεγάλο φοινικόδασος που φυτεύτηκε από προηγούμενη αρχή του τότε δήμου Ερεσού-Αντίσσης. Το φοινικόδασος περιέχει περίπου 1200 φοίνικες του είδους Phoenixcanariensis, που είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και μέσα σε περιοχή που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, δηλαδή αυτών που θεωρήθηκαν πολύτιμοι οικότοποι για τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Το μεγάλο αυτό φοινικόδασος κοσμεί τώρα την εντυπωσιακή παραλία της Ερεσού και έχει αναγνωριστεί διεθνώς σαν βιότοπος μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής σημασίας.

Δυστυχώς το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophoros ferrugineus ή palm beetle), αφού κατέστρεψε πολλούς φοίνικες στην Ελλάδα, απλώθηκε στη Λέσβο και ήρθε πρόσφατα στην Ερεσό. Ευτυχώς, δεν έχει ακόμα απλωθεί ευρέως στον κάμπο της Ερεσού. Όμως, όπως μας εξήγησε ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Γιασσάς, ο οποίος έχει συστηματικά ασχοληθεί με την προστασία των φοινίκων εδώ και 10 χρόνια στο νησί μας, για να περιοριστεί η εξάπλωση του σκαθαριού και να σώσουμε τους φοίνικες απ’ τον αναμενόμενο αφανισμό τους χρειάζεται άμεση ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ φαρμακευτική επέμβαση, με εξειδικευμένα φάρμακα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα θεραπείας.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε από εσάς τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, που είναι σπουδαίο για την κοινότητα της Ερεσού, τους χιλιάδες φίλους της και τους επισκέπτες της Λέσβου γενικότερα.

Ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε σε άμεση δική σας κινητοποίηση.

Με εκτίμηση

Για το σύλλογο «Θεόφραστο», η πρόεδρος Ελένη Τζανέτου

Για το σύλλογο «Φανίας», η πρόεδρος Χαριτίνη Καρδαρά

Μοιράσου το άρθρο!